Aproape 18 milioane de romani, asteptati la vot

Date tehnice privind desfasurarea alegerilor

La nivel national au fost amenajate 17.564 de sectii de votare * Procesul de votare va incepe la ora 7.00 si va lua sfarsit la ora 21.00 * Romanii vor putea vota numai in baza buletinului sau a cartii de identitate * Persoanele care se afla in strainatate vor vota pe baza pasaportului * Militarii isi vor exercita dreptul de a vota in baza carnetului de serviciu * In functie de numarul alegatorilor trecuti pe listele permanente, sectiile de votare vor avea, fie o singura urna, fie cate trei urne, pentru a aduna separat optiunile pentru presedinte, senatori si deputati * Pentru organizarea alegerilor generale au fost alocate 844,603 miliarde de lei * Pentru paza sectiilor de votare si mentinerea ordinii publice in ziua alegerilor au fost asigurate, la nivel national, efective de peste 50.000 de cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor

Aproape 18 milioane de romani sunt asteptati la urne, duminica, in 17.564 de sectii de votare - amenajate in peste 3000 de localitati si in 90 de state - pentru a desemna presedintele Romaniei din urmatorii cinci ani si pe membrii viitorului Parlament. Potrivit Legii 370/2004, privind alegerea presedintelui Romaniei si a Legii 373/2004, privind alegerea membrilor Parlamentului, au drept de vot cetatenii romani care au implinit 18 ani pana la data alegerilor inclusiv.Procesul de votare va incepe la ora 7.00 si va lua sfarsit la ora 21.00, Biroul Electoral Central precizand ca este exclusa, sub orice forma, depasirea intervalului orar alocat alegerilor.Pentru scrutinul de maine au fost amenajate 17.564 de sectii de votare, dintre care 142 sunt in strainatate, la misiunile diplomatice si consulare din 90 de state precum si la 26 de consulate onorifice. Romanii vor putea vota numai in baza buletinului sau a cartii de identitate. Exceptie fac persoanele care, in ziua votarii, se afla pe teritoriile altor state (ei urmand sa voteze numai in baza pasaportului) si militarii in termen sau studentii unitatilor de invatamant militare (care vor vota numai in baza carnetului de serviciu).Presedintele si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si personalul tehnic auxiliar si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii pot vota la sectia de votare unde isi indeplinesc atributiile. In functie de numarul alegatorilor trecuti pe listele permanente, sectiile de votare vor avea, fie o singura urna, fie cate trei urne, pentru a aduna separat optiunile pentru presedinte, senatori si deputati. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, care sa-l ajute sa-si exprime votul.Pentru alegatorii netransportabili, presedintele biroului electoral poate aproba deplasarea unei urne mobile, la cererea scrisa a acestora sau a institutiei in care acestia sunt internati. Cel putin doi membri ai biroului electoral se deplaseaza cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla alegatorii. Potrivit legii, in raza unei sectii de votare poate fi utilizata o singura urna speciala. Urne mobile vor ajunge si la persoanele aflate in detentie - fie in arest, fie in penitenciare - insa numai la solicitarea acestora. Pentru organizarea alegerilor generale au fost alocate 844,603 miliarde de lei, din care autoritatile au cheltuit 233 de miliarde de lei pentru 2000 de tone de hartie necesara tiparirii buletinelor de vot, pentru confectionarea stampilelor si achizitionarea timbrelor autocolante. Pe de alta parte, autoritatile au asigurat, pentru fiecare circumscriptie, dotarile necesare unei bune desfasurari a alegerilor: mijloacele de telefonie fixa si mobila pentru legatura permanenta intre birourile electorale precum si intre acestea si institutiile responsabile de buna desfasurare a alegerilor.

150.000 de persoane, mobilizate pentru scrutin

In ziua alegerilor, primarii si viceprimarii trebuie sa fie prezenti la sediul primariei si sa dispuna masurile necesare pentru functionarea in regim de permanenta a compartimentelor si serviciilor din aparatul propriu, pentru solutionarea oricaror probleme care pot aparea in derularea votarii.Pentru paza sectiilor de votare si mentinerea ordinii publice in ziua alegerilor au fost asigurate, la nivel national, efective de peste 50.000 de cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor: 32.000 de politisti, 15.000 de jandarmi, 4400 de politisti de frontiera, 1550 de pompieri, 2700 de lucratori din cadrul serviciilor de evidenta informatizata a persoanei, 130 de cadre ale protectiei civile si 1400 de gardieni publici. Pentru asigurarea desfasurarii corespunzatoare a scrutinului, in cadrul birourilor electorale de circumscriptie, oficiilor electorale si al sectiilor de votare, isi desfasoara activitatea aproximativ 150.000 de persoane. Peste 20.000 de politisti si jandarmi vor asigura paza sectiilor de votare, a documentelor rezultate in cadrul procesului electoral, transportul acestora precum si ordinea publica in ziua votarii. Efective de politisti si jandarmi mai asigura paza transporturilor de documente si buletine de vot.Potrivit legii, este declarat castigator al mandatului de presedinte al Romaniei candidatul care a intrunit jumatate plus unu din optiunile persoanelor cu drept de vot valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu intruneste aceasta pondere, va fi organizat un al doilea tur de scrutin.Datele tehnice referitoare la organizarea si desfasurarea alegerilor generale de duminica au fost trecute in revista ieri in videoconferinta cu prefectii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Luptătorii de la Shobu Lumina au urcat pe podium și la „Danube Delta International Cup“ (GALERIE FOTO)

16 Jun 2024 750

Sports Festival Meci demonstrativ cu Simona Halep, Andrei Pavel, Andre Agassi și Steffi Graf! Cu ce scor s-a încheiat partida (VIDEO)

15 Jun 2024 1052

Evenimente în Constanța pe 15 iunie 2024. Muzică, sport și distracție pe malul mării!

15 Jun 2024 1270

Peste o sută de judoka participă la Constanța la „Judo – Sport și Educație” ediția a II-a

14 Jun 2024 499

Sports Festival 2024 Cine transmite meciul demonstrativ cu Simona Halep, Andrei Pavel, Andre Agassi și Steffi Graf

14 Jun 2024 2592

Cumpărări directe Constanța DJST a contractat servicii de defrișare și eliminare deșeuri vegetale la baza sportivă „Badea Cârțan“ (DOCUMENT)

14 Jun 2024 569

Natație Atena Sport Club Constanța a urcat pe podium cu două ștafete la „Cupa Prichindel 2024“ (GALERIE FOTO)

12 Jun 2024 496

Captură impresionantă descoperită în patru containere ajunse în portul Constanța! Un cetățean ucrainean, cercetat penal (GALERIE FOTO)

12 Jun 2024 530

CSM Constanța Fosta gimnastă, campioană, Melisa Orazacai face acum box, aspirând la medalii și în „ringul magic“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Jun 2024 2019

ACS Pantheon Constanța Sute de sportivi vor fi prezenți pe litoral în proiectul „Judo - Sport și Educație ediția a II-a“

11 Jun 2024 644

Cumpărări directe Constanța Sălile de sport din orașul Năvodari, dotate cu echipamente de Global Trade Industry SRL (DOCUMENT)

10 Jun 2024 503

Navomodelism Constanța La 88 de ani, Iuliu Ludoșanu continuă să obțină medalii. Plachetă onorifică pentru decanul de vârstă al echipei CS Farul! (GALERIE FOTO)

09 Jun 2024 821

Alegeri Locale 2024 Florin Mitroi își exprimă dreptul la vot (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 756

Regal al gimnasticii românești la Sala Sporturilor „Simona Amânar“ din Constanța (GALERIE FOTO)

08 Jun 2024 923

Constanța Meciul aniversar Farul 2001 - SSC Farul 2016. Cosmin Mocanu a primit tricoul pentru „sărbătoarea alb-albastră“ (FOTO + VIDEO)

06 Jun 2024 980