Cei care nu-si platesc intretinerea la timp isi pot pierde casa

Un administrator de asociatie a refuzat sa incaseze banii de la locatari

Pierderile - tot din buzunarul consumatorului * Recompense pentru bun-platnici la facturile de intretinere * Rau-platnicii isi pot pierde locuintele * Stergerea penalitatilor pentru locatarii care platesc toata datoria pana la 31 martie * Sistem de plata avantajos si pentru locuintele necontorizate * Nu se stie insa cum vor fi acoperite pierderile regiilor, prin noul sistem, nici cum vor fi "scoliti" administratorii de bloc sa il aplice * La Constanta, unii administratori de-abia asteapta sa aplice penalitati ilegale pentru a-si recupera propriile pierderi * Administratorul de la Asociatia de locatari 270 a refuzat sa faca incasari pana ieri, pentru a le putea opri oamenilor si bani de penalitati * Victoria Sandulescu dorea sa recupereze circa 3 milioane de lei, a caror cheltuiala nu o putea justifica prin acte

Subiectul cel mai "fierbinte" la ordinea zilei il constituie, incontestabil, tot reducerea facturilor la consumul de caldura si apa calda, precum si elaborarea unor strategii pentru supravietuirea regiei furnizoare a acestor utilitati - RADET. Atat autoritatile locale, dar si centrale cauta, in prezent, solutii viabile pentru a asigura supravietuirea sistemului centralizat de termoficare. Obiectivul imediat, propus de catre Guvern, consta in reducerea cu nu mai putin de 30% a facturilor pentru urmatoarele trei luni si egalarea facturilor de la blocurile necontorizate cu cele de la blocurile deja contorizate. Toate acestea vor costa RADET aproximativ 1.000 de miliarde lei, aceasta in conditiile in care regia are 60 de milioane de dolari datorii catre furnizori si de incasat de la populatie peste 600 de miliarde lei.Pentru a rezolva problema datoriei populatiei catre RADET, organele competente au cerut implicarea mai "activa" a autoritatilor locale. Astfel, Primaria va notifica rau-platnicii, care vor beneficia de un termen in care sa dovedeasca daca sunt asistati social si pot fi incadrati in legea de protectie sociala. In caz contrar, daca nu se poate face aceasta dovada, se va trece la executarea silita asupra bunurilor mobile sau imobile pe care le detin cei vizati. Cu alte cuvinte, cei care nu vor sa-si plateasca intretinerea vor fi pusi in situatia de a-si pierde locuintele. O facilitate "de urgenta" le va permite consumatorilor casnici care platesc facturile in termenul legal sa beneficieze de o reducere de 10% din valoarea ei pe toata perioada decembrie 2002 - februarie 2003. De asemenea, asociatiile de locatari sunt indemnate sa notifice primariilor care sunt persoanele care nu pot intr-adevar sa plateasca, spre deosebire de cei care sunt "rau-platnici de profesie". Se spune ca toti cei care isi achita datoriile pana la sfarsitul lunii martie sunt scutiti de la penalizare. Intentiile astfel exprimate ale autoritatilor locale nu par sa fie o noutate, ramane de vazut daca de data aceasta ele chiar se vor materializa. Pentru ca RADET sa nu ramana "in gaura", Ministerul Finantelor are sarcina de a solicita fonduri de la Banca Europeana de Investitii - doar 300 de milioane de euro - bani destinati in exclusivitate reabilitarii retelelor de distributie a energiei termice si contorizarii. Procesul respectiv, una dintre masurile pe termen lung care ar trebui sa deblocheze situatia datoriilor la intretinere, ar trebui finalizat in doi ani.

Penalitati acordate din exces de zel

Pe langa faptul ca autoritatile locale, sfatuite bine de la centru, aplica penalitati pentru cei care nu isi achita intretinerea la timp, se pare ca exista si unii administratori care, din exces de zel sau din cauza unor "principii" dobandite de pe vremea raposatului, se grabesc sa-i penalizeze pe locatarii blocurilor, chiar daca acestia au bunavointa de a-si plati cheltuielile de intretinere la timp. Astfel, locatarii blocurilor FA8, FA9, FA10, FA11 si FA12, situate in cartierul Faleza Sud, au avut surpriza ca, pe data de 25 ianuarie 2003, sambata trecuta, cand s-au prezentat la Asociatia de locatari nr. 270, de pe strada Arcasului nr. 10, pentru a-si achita intretinerea, sa fie trimisi la plimbare de catre administratorul Victoria Sandulescu. Motivul pentru care respectivul administrator nu a dorit sa faca incasarile pe luna noiembrie viza direct regimul penalitatilor impuse de Guvern. Asadar, pentru a putea incasa penalitatile pentru neefectuarea la timp a platii intretinerii, Victoria Sandulescu a refuzat sa incaseze banii celor care s-au prezentat sa-si achite datoriile. Ea le-a sugerat oamenilor sa se prezinte marti, 28 ianuarie 2003, in asa fel incat sa le poata retine si penalizarile pentru neplata la timp a sumei datorate RADET Constanta. De fapt, Victoria Sandulescu dorea sa recupereze circa 3 milioane de lei, bani care nu se stie cum au disparut din gestiunea sa. In final, datorita presiunii locatarilor, administratorul care dorea sa fie in pas cu "moda" legislativa a acceptat sa faca incasarile.

Penalizari fictive si intarzieri la afisarea listei de costuri la intretinere

Pe langa faptul ca dorea sa-i pacaleasca pe fata si fara pic de rusine pe locatarii blocurilor mentionate mai sus, se pare ca administratorul de la Asociatia de locatari nr. 270 intarzie voit afisarea la avizierele de la parterul blocurilor pe care le are in subordine, fisele continand sumele de plata la zi. Bunaoara, in loc sa afiseze in ianuarie consumul contorizat de locatari si costurile aferente pentru luna decembrie, Victoria Sandulescu afiseaza lista de costuri pentru luna noiembrie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu este păcăleală! De astăzi, 1 aprilie, se oprește furnizarea căldurii în municipiul Constanța

01 Apr 2024 709

Termoficare Constanța Avarie pe bulevardul I. C. Brătianu. Iată ce consumatori nu vor avea apă caldă și căldură

27 Mar 2024 619

Termoficare Constanța Apa caldă și căldura oprite în unele zone din municipiu în urma unei avarii

25 Mar 2024 943

Societatea Termoficare Constanța va începe citirea contoarelor de energie termică. Iată când

22 Mar 2024 648

Termoficare Constanța face un anunț de întrerupere a furnizării de apă caldă și încălzire. Zona vizată

19 Mar 2024 587

Termoficare Constanța Lucrări pe strada Răscoalei. Iată ce consumatori nu vor beneficia de apă caldă și căldură în perioada următoare

10 Mar 2024 580

Termoficare Constanța Ce constănțeni nu vor avea apă caldă și căldură începând de mâine?

06 Mar 2024 814

Avarie Termoficare Constanța! Mai mulți constănțeni nu au apă caldă și căldură

22 Feb 2024 810

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura într-o zonă din municipiu

15 Feb 2024 742

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura în unele zone din municipiu. Iată lista zonelor vizate

14 Feb 2024 885

O nouă avarie Termoficare Constanța! Mai multe puncte termice nu furnizează căldură și apă caldă

13 Feb 2024 747

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura pe o stradă din municipiu

12 Feb 2024 853

Termoficare Constanța Fără apă caldă și căldură într-o zonă din municipiu. Iată care este aceea

12 Feb 2024 755

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura pe o stradă din municipiu. Iată care este aceasta

11 Feb 2024 793

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura în mai multe zone din municipiu. Iată lista străzilor vizate

11 Feb 2024 1090