Enoriasii condamna atitudinea preotului Ciutoiu

1224877875.jpg

"Ei iti tin tie teorie sa faci cum spun ei si uite ce fac?! (...) Bei inainte de a te apuca de slujba? Este vina lui pentru ce s-a intamplat!", a declarat o batrana aflata, ieri, la Biserica "Sfintii Ingeri"

De la aparitia filmului care il infatisa pe preotul Florin Ciutoiu, paroh al Bisericii de Lemn "Sfantul Andrei" din Cernavoda, in ipostaze mai putin ortodoxe, toata tagma bisericeasca incearca sa rezolve situatia care a denigrat institutia Bisericii. Dupa ce in urma cu doua zile, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, Eugen Tanasescu, a convocat o conferinta de presa, incercand sa linisteasca apele tulburi de pe urma tam-tam-ului provocat de aparitia pe internet a filmului denumit "perversul Cernavodei", toti cei care ar fi putut sa-si dea cu parerea in acest sens se pare ca au fost redusi la tacere. Preotii, carora am incercat sa le luam un punct de vedere in legatura cu ceea ce s-a intamplat, s-au aratat rezervati, manifestand opacitatea caracteristica altei perioade, cand dreptul la opinie iti era ingradit. "Avem birou de presa pentru informatii si purtator de cuvant in acest sens", acestea au fost majoritatea raspunsurilor venite pentru o intrebare simpla, care tinea strict de propria persoana. Biroul de presa nu putea sa explice ceea ce ar fi putut gandi acestia. La momentul in care unul dintre preotii dintr-un grup aflat la intrarea din spate a Arhiepiscopiei a incercat sa aduca argumente in legatura cu acest aspect, un altul l-a intrerupt, declarandu-ne ca nu este treaba lor, pe deasupra intimidandu-l pe fotograf si cerandu-i explicatii in legatura cu pozele pe care le-ar fi facut.

"Daca recunoaste, inseamna ca asta a facut"

Am gasit, insa, si cateva fete bisericesti care s-au incumetat sa-si exprime o parere in acest caz, chiar daca se pare ca instructiunile venite de sus au fost clare. Unul dintre preotii aflati in zona Arhiepiscopiei a spus doar ca stie despre subiect din ceea ce a vazut pe canalele mass-media, la momentul cand au debutat aceste discutii nefiind in localitate. "Nu stiu daca este adevarat, am inteles ca a fost reunita o comisie care sa analizeze cazul. Si parintele a fost chemat. Daca recunoaste, inseamna ca asta a facut", a declarat preotul. Un calugar, aflat si el in zona, la fel de reticent vizavi de acest subiect, dar cu un simt al umorului mai dezvoltat, a precizat ca nu este el in masura sa judece un coleg de-al sau: "Este rau ca, prin fapte de acest gen, este afectata imaginea intregii biserici. Daca un preot are o asemenea atitudine, este incalificabil. Daca a gresit, a gresit. Oricum, organele abilitate vor decide ce se va face in acest sens".

"Sa suporte consecintele"

Opinia publica, insa, este dezamagita de atitudinea acestui slujitor al bisericii, mai ales ca institutia si cei ce slujesc sunt cotati in sondaje cu cea mai mare credibilitate, inaintea armatei si celorlalte institutii ale statului. Chiar daca dezaproba atitudinea preotului, multi dintre cei chestionati au fost rezervati in declaratii, insa neacceptand un astfel de comportament josnic, cat si pe cel/cei care au dat publicitatii filmul. Mai multi enoriasi, aflati ieri de dimineata la Biserica "Sfintii Ingeri", si-au declarat respingerea fata de comportamentul unuia pe care il considera model. "Eu am auzit ca a fost la Bucuresti, la o sfestanie, si cei de acolo ar fi avut ceva cu el si i-ar fi facut asta. Nu este bine, ca el e preot, nu este deloc normal ca sa faca asa ceva... Daca chiar este real ceea ce s-a vazut, atunci un comportament mai josnic, prin care sa fie denigrata biserica, nu exista", a declarat Maria Vulpe, enoriasa a Bisericii "Sfintii Ingeri". "E grav ceea ce a facut. Ei iti tin tie teorie sa faci cum spun ei, si ei uite ce fac?! Nu ar trebui sa se intample asa ceva cu preotii. Se spune ca ar fi fost drogat de familia respectiva, dar cum sa se drogheze?! Bei inainte de a te apuca de slujba? Este vina lui pentru ce s-a intamplat. Si mai avea si copil de cinci ani si o sotie tanara si frumoasa", s-a exprimat Maria Petrescu, enoriasa a aceleiasi biserici. "Nu stiu detalii in acest sens. Daca a facut ceea ce se spune, sa suporte consecintele. Daca nu-i adevarat, e pacat pentru cei care il condamna", a declarat o alta enoriasa. "A fost influentat. Au o scoala prea buna, o educatie prea solida pentru a face asa ceva. E tanar, e adevarat, dar e si altceva la mijloc", a mai adaugat alta enoriasa, Marioara Dumitrescu. "Nu cred ca era sub influenta vreunei substante. Asta vrea el sa lase lumea sa creada. Din cate stiu, pacatul prea-curviei este cel mai mare pacat la ei. Atitudinea preotului nu o condamn, ci pe a celui care a postat filmul", a evidentiat una dintre enoriasele venite la Arhiepiscopie, a carei identitate nu a vrut sa fie dezvaluita. Se pare insa ca prin comportamente de acest gen se va "reusi cu succes" defaimarea putinelor institutii cu credibilitate din tara noastra, daca cei abilitati nu sunt in masura sa-si instruiasca subordonatii.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alte două licitații au fost anulate CJC vrea să doteze cu mobilier Mormântul pictat de tip hypogeu

19 May 2024 258

Licitații Constanța Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA, contract cu firma deținută de familia Bosînceanu (DOCUMENT)

16 May 2024 613

Licitații Constanța Achiziție de aproape 550.000 de euro a Șantierului Naval Mangalia. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

16 May 2024 596

Licitații Constanța Primăria Mangalia investește peste 2,6 milioane de euro în creșterea eficienței energetice a Liceului Callatis (DOCUMENT)

14 May 2024 581

Bursa Română de Mărfuri, Terminalul Constanța, vinde vagoane, materiale refolosibile feroase și neferoase și cumpără robineți (DOCUMENTE)

13 May 2024 450

Licitații Constanța Primăria Cernavodă vinde trei terenuri. Iată care sunt acestea

13 May 2024 1347

Primăria comunei Corbu, județul Constanța, bate palma cu o firmă pentru eficientizarea sistemului de iluminat public (DOCUMENT)

10 May 2024 1719

Licitații Constanța SRCF Constanța închiriază spații și terenuri (DOCUMENT)

10 May 2024 402

Cumpărări directe Constanța Primăria Independența investește în construirea unui podeț pe strada Bradului din localitate (DOCUMENT)

10 May 2024 381

Cumpărări directe Constanța Primăria Independența investește în construirea unui podeț în localitatea Tufani (DOCUMENT)

10 May 2024 346

RAR cumpără servicii de curățenie pe doi ani pentru cele 21 de reprezentanțe, inclusiv Constanța. Contract estimat la peste patru milioane de euro (DOCUMENT)

09 May 2024 385

Licitații Constanța Primăria Ghindărești cumpără echipamente digitale pentru unitățile de invățământ din comună (DOCUMENT)

08 May 2024 353

Licitații Constanța Primăria Comunei Independența vinde mai multe apartamente

02 May 2024 741

Cumpărări directe Constanța Primăria Medgidia, licitație deschisă pentru servicii de asistență și dezvoltare programe software (DOCUMENT)

02 May 2024 1254

Cumpărări directe Universitatea Ovidius din Constanța investește în servicii de mentenanță și asistență tehnică aplicație EMSYS (DOCUMENT)

02 May 2024 505