Trei sferturi dintre români nu au încredere în bancheri

Serviciul de pompieri continuă să se bucure de cel mai înalt nivel de încredere pe plan internaţional. S-a înregistrat o îmbunătăţire considerabilă în ceea ce priveşte reputaţia organizaţiilor de caritate şi cea a judecătorilor, potrivit unui studiu realizat de GfK în 19 ţări.

Serviciile de pompieri sunt în poziţia fruntaşă, cu o medie de 94% a populaţiei din toate ţările studiate care îşi plasează încrederea în ei. Un procent asemănător - 93% dintre români - au încredere în pompieri. Valoarea s-a stabilizat la un nivel foarte înalt şi această profesie este investită cu încredere de către cel puţin 90% dintre respondenţii din toate ţările europene, cu excepţia Bulgariei (89%). Cea mai mică valoare a fost înregistrată în India, unde doar 81% din populaţie are încredere în pompieri.

Următorii în clasament sunt doctorii (86% la nivel internaţional şi 79% în România), profesorii (85% atât la nivel internaţional, cât şi în România), poştaşii (84% la nivel internaţional şi 85% în România) şi armata (82% la nivel internaţional şi 88% în România). Ca şi în anii precedenţi, poliţia s-a situat pe locul al şaselea şi nivelul de încredere în această profesie chiar a crescut cu un punct procentual faţă de anul anterior. Cu toate acestea, există variaţii mari între diferite ţări: poliţia este văzută cu încredere de 89% din populaţia Suediei, înregistrându-se valori ridicate şi în Italia (86%) şi Germania (85%). În schimb, forţele de poliţie din Columbia au o reputaţie foarte proastă; doar 36% dintre columbieni au încredere în autorităţile responsabile de aplicarea legii. Nici România nu stă foarte bine la acest capitol, doar 55% dintre cetăţenii români declarându-şi încrederea în poliţişti.

Judecătorii şi-au îmbunătăţit în mod semnificativ reputaţia pe plan internaţional până la 66%, ceea ce înseamnă cu patru puncte procentuale mai mult decât în 2010. Totuşi, au apărut diferenţe semnificative între diferite ţări implicate în sondaj: cel mai ridicat grad de încredere este în Suedia (82%). Judecătorii sunt, de asemenea, foarte preţuiţi în Germania şi Olanda (ambele cu 79%). De departe, cea mai mică valoare a fost înregistrată în Bulgaria, unde numai 34% consideră că judecătorii sunt de încredere.

În urma unui declin semnificativ în 2010, poziţia clerului s-a stabilizat între timp la 58%, iar cercetătorii de piaţă sunt consideraţi de încredere de 54% dintre respondenţi.

Politicienii şi bancheri la coadă

Mai mult de jumătate dintre respondenţi şi-au exprimat o părere critică faţă de avocaţi, sindicate, jurnalişti, bancheri, manageri, specialişti în marketing, specialişti în publicitate şi politicieni.

Criza financiară a intrat acum într-o nouă fază şi reputaţia bancherilor s-a îmbunătăţit uşor în comparaţie cu anul anterior, ajungând la 43% în primăvara anului 2011. Explicaţia ar putea fi aceea că evoluţia crizei financiare este acum către o criză a monedei euro şi a nivelului datoriei, în care bancherii nu mai sunt miezul problemei. Cu toate acestea, există diferenţe majore de la o ţară la alta. Indienii prezintă, de departe, cel mai mare nivel de încredere în bancherii lor (80%), în timp ce aproape aceeaşi proporţie, dar de neîncredere, este manifestată de italieni faţă de acest grup profesional (78%). Trei sferturi dintre români spun că nu au încredere în lucrătorii bancari. Aceştia au o imagine la fel de proastă în Marea Britanie, unde doar 27% din populaţie consideră această profesie demnă de încredere.

Deşi politicienii au fost capabili să-şi îmbunătăţească oarecum imaginea pe parcursul ultimului an, ei rămân în partea de jos a clasamentului, cu un grad de încredere, per ansamblu, de 17%. Stima pentru politicieni este cea mai crescută în Suedia (39%), în vreme ce în Cehia şi România (8% în fiecare caz), precum şi în Germania şi Italia (9%), politicienii au o problemă de imagine serioasă.

Nivelul de încredere în grupurile profesionale individuale, la nivel internaţional

Sursa: Capital.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

vadim

07 Aug, 2011 21:45

niste hoti- ce averi au pe seama noastra-au dat credite cu acte false-brd-ivascu caratas niculescu-diicot ,dna tac

Articole asemanatoare

Baschet Vicecampioana României, CSM CSU Oradea, conduce cu 2-0 CSM Constanța în sferturile Ligii Naționale

11 Apr 2024 592

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 485

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 945

Handbal CSM Constanța - Steaua, în sferturile Cupei României

28 Mar 2024 770

Baschet CSM Constanța, învinsă de CSO Voluntari (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 787

Baschet Fetele de la CSM Constanța au avansat în semifinale, după două succese cu CSM Tg. Mureș

20 Mar 2024 763

CSM Constanța. 20 martie 2024 Baschetbalistele vizează victoria care să încheie seria cu CSM Tg. Mureș din sferturi

20 Mar 2024 594

Baschet Echipa Under-16 a CSM Constanța, victorie importantă pentru calificarea la turneul final (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 604

Echipa Under-16 de la Farul Constanța, calificată în semifinalele Cupei Elitelor. Victorie clară în sferturi (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 997

Farul Constanța Echipele Under-18, Under-17 și Under-15, calificate în semifinale. 14 goluri marcate în sferturi! (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 1046

UPDATE. Baschet CSM Constanța s-a calificat în semifinalele Cupei României

15 Feb 2024 867

Meciul cu Füchse Berlin George Buricea - „Meritam mai mult. Chiar și când pierde, CSM Constanța o face cu onoare, niciodată în genunchi“ (GALERIE FOTO)

14 Feb 2024 1306

Baschet CSM II Constanța, lecție dură primită în meciul cu CSS VSK Gheorgheni (GALERIE FOTO)

06 Feb 2024 902

Baschet CSM Constanța, victorie cu Rapid București, într-o atmosferă incendiară (GALERIE FOTO)

04 Feb 2024 906

Tenis de masă. „Senzațional!“ CSM Constanța, în semifinalele ETTU Europe Cup Women. A învins ALCL TT Grand-Quevilly și în Franța! (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 1140