#ConstanțaEsteBine Ziua 179 – 28.06.2022 Astăzi sărbătoresc dudele

Ați trecut cu toții pe lângă duzi plin de rod. Jos, sub acești copaci, este murdărie mare de la toate fructele coapte căzute, peste care toți călcăm nepăsători (dacă sunt în drumul nostru).
N-am văzut pe nimeni curios să ridice ochii spre copac, să vadă de unde cad toate acele fructe interesante, negre sau albe, ce pătează asfaltul sau pământul.

Cu atât mai puțin, n-am văzut ca cineva să culeagă și să primească în corp fructele arborilor ce ne oferă roadele lor coapte la începutul verii.
Dudele sunt fructe extraordinare, mici dar pline de o dulceață blândă și penetrantă. Dudul alb este originar din Japonia și China, iar dudul negru este originar din Persia. În România s-a răspândit în zonele de câmpie și dealuri joase din sud-est.

Dudele seamănă mult la textură și formă cu murele, având multe componente mici, rotunde, conectate unele de altele. Forma lor amintește exact de forma acinilor glandulari, componentele glandelor endocrine dar și a unor glande cu secreție externă, cum ar fi glandele salivare sau glandele mamare.

Dudele sunt bogate în anti-oxidanți, resveratrolul fiind cel mai important dintre ei, cu acțiune anti-tumorală și neutralizatoare pentru mucusul blocant din sistemul limfatic. Ele vin la pachet și cu vitaminele C, B și K, pe lângă minerale numeroase precum potasiul, magneziul, fierul sau fosforul.

Resveratrolul, împreună cu mineralele și vitaminele ajută la sănătatea și protejarea inimii, circulației și creierului. Contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale și scade nivelul de colesterol. Îl mai putem găsi în măceșe, cireșe și struguri.

O altă proprietate a dudelor este susținerea și echilibrarea pancreasului, a glicemiei, dar și a altor glande endocrine (paratiroide, pineală, hipofiză), precum și drenajul ganglionilor limfatici și a splinei. Se pare că și glandele mamare, glandele salivare și alte glande (sudoripare) beneficiază de acțiunea tonică și curățătoare a dudelor.

Sezonul verii este perioada echilibrării circulației (sanguine, limfatice), care este puternic afectată de căldura soarelui (foarte acidă) și radiațiile intense. Consumul de cireșe, de fructe de pădure și ocazional, de dude coapte, ajută corpul să-și mențină echilibrul interior acid/ alcalin.

Dudele sunt fructe ce ne învață o lecție importantă: cantitatea de care corpul are nevoie pentru a se simți confortabil este mică. O mână de dude, culese proaspete din copac și mestecate bine, este suficientă pentru confortul unei zile întregi. Dacă depășit o anumită cantitate și tindem să ne lăcomim, cum o facem cu toate fructele, apare un protest al corpului. Eliminarea de scaun este intensă, rapidă și destul de agresivă ca aciditate. Curățenia produsă este mult prea agresivă.

Lecția dudelor se cheamă cumpătare. Pentru noi, oamenii de oraș, cumpătarea este o vorbă, nu un comportament. Dudele ne învață partea ei practică, fără măcar să facă vreun efort.

Pentru a evita disconfortul și stările neplăcute, fructele active și puternice de vară (dudele, dar și fragii, cireșele, vișinele) se consumă ”cu măsură” și cumpătare.

Am reușit să găsesc duzi peste tot: în Mamaia, rămași ici colo printre hoteluri, în Constanța, în cartierele de case, pe străzi, dar și pe câmp, lângă mănăstirea Sfântul Efrem cel nou, în Cheile Dobrogei.
Dudele nu sunt fructe pe care să le putem cumpăra la piață (deși am avut ocazia să iau o caserolă de la Piața Griviței din Constanța).

Când consumi fructele culese de altul, mănânci prea mult, iar fructele nu mai au ingredientele de care corpul să beneficieze (enzimele proaspete dispar la 5-10 minute după cules).

Dudele se consumă direct din copac, direct de la sursă. Te forțează și te silesc să îți amintești cum este să fii culegător de fructe. Un culegător cumpătat de fructe, care se atinge de lume cu economie, nu o epuizează și nu o prăduiește. Lasă pentru alte zile și pentru alte dăți culesul altor fructe (care se coc pe rând).

Astăzi sărbătoresc dudele pentru că mi-au bucurat întreaga săptămână. Oriunde am descoperit un pom cu fructele coapte, am mulțumit pentru oferta gratuită de hrană de bună calitate. Uitasem cum este să primești fructe de la mama Natură, singura notă de plată fiind efortul de a le culege. M-am obișnuit atât de mult să ”culeg” fructe din magazine, încât a fost o reală binecuvântare re-întâlnirea cu dudele din această vară.

Vă invit să descoperiți un gust interesant, o senzație neobișnuită și un efect benefic chiar și de la o singură fructă proaspătă introdusă în gură.
Să avem cu toții o zi interesantă și tonică
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul cinci de energie – partea întâi – ziua 6 29 aprilie 2024 Dacă nu există destule provocări, devenim leneși, apatici și ne îngrășăm ușor

29 Apr 2024 299

#ConstanțaEsteBine Valul cinci de energie - partea întâi - ziua 4. 27 aprilie 2024. Suntem într-un week-end plin de energie și mai echilibrat

27 Apr 2024 354

#ConstanțaEsteBine Valul cinci de energie - partea întâi - ziua 3. 26 aprilie 2024. Prima zi de Mercur direct, după aproape patru săptămâni de tulburări energetice și probleme de comunicare

26 Apr 2024 384

#ConstantaEsteBine Valul 5 de energie – partea întâi – ziua 2.Trecerea de la o frecvență de vibrație la alta se poate face cu multă ușurință.

25 Apr 2024 366

#ConstanțaEsteBine 24 aprilie 2024. S-a schimbat energia

24 Apr 2024 461

#ConstantaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 14. 22 aprilie 2024- Suntem în vârful valului de energie

22 Apr 2024 409

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 13. 21 aprilie 2024. Schimbarea

21 Apr 2024 413

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 11. 19 aprilie 2024. Mercur retrograd, luna creștere, variații termice masive

19 Apr 2024 398

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 448

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 6 14 aprilie 2024 Sunteți în pline energii de vârtej și schimbări?

14 Apr 2024 451

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 5. 13 aprilie 2024. Cea mai intens energetică zi a tranzitului lui Mercur retrograd

13 Apr 2024 604

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 4. 12 aprilie 2024. Luna este în creștere, și planeta Mercur este încă în tranzit retrograd

12 Apr 2024 505

Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 3. 11 aprilie 2024, astăzi este despre observarea, cu ochii larg deschiși, a vieții

11 Apr 2024 473

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 2. 10 aprilie 2024. Zi de miercuri, mijloc de săptămână și mijloc de tranzit de Mercur retrograd

10 Apr 2024 454

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 1 9 aprilie 2024 A trecut eclipsa de soare

09 Apr 2024 466