#ConstanțaEsteBine Ziua 214 – 2.08.2022. Astăzi sărbătoresc expirația



Intrarea și ieșirea aerului din corpul nostru este viață.

Când stăm în liniște și ne oprim din toate activitățile la care ne împinge mintea, observăm că frumosul nostru corp asta face continuu: inspiră și expiră.
În liniște, și cu atenția focalizată pe respirație, vom observa cum natural, expirația devine mai alungită decât inspirația. Ca un oftat prelung (la început), deși oftatul este mai mult un inspir prelungit (faceți singuri și observați). Dar poate fi și o expirație prelungită.

Expirația este pentru respirație, ceea ce urinarea este pentru sistemul limfatic (eliminarea de acizi ce nu mai sunt necesari în corp), sau tranzitul intestinal este pentru sistemul digestiv (scoaterea reziduurilor și produșilor toxici, intrați în corp fără știința noastră).

Expirația este o parte importantă a respirației, întrucât eliberează zona pulmonară și bronșică de gazele reziduale și de particule ce nu au ce căuta în interiorul corpului nostru. Și mai eliberează tensiunea nervoasă și încordarea ce apar în mușchi și fascii, atunci când suntem în alertă sau în agitație.
Se acumulează foarte multă încordare în corpurile noastre.

Ea are două cauze importante:

1) Încercăm să le facem pe plac celor din jur – să facem cum ni se spune că ”trebuie” să facem – și atunci, în eforturile noastre de conformare, ne ținem respirația și expirăm foarte superficial

2) Reacționăm atunci când lucrurile nu ies în conformitate cu așteptările noastre și / sau când suntem refuzați.

Vreau să ne imaginăm împreună că viața este o acumulare de Jocuri. Fiecare dintre oameni propune, la un moment dat, un Joc celorlalți. Aceștia pot fi sau nu de acord cu el.


De exemplu: ”hai să ne jucăm de-a petrecerea / aniversarea. Eu îmi asum rolul de organizare, vă pun la dispoziție casa, muzica, mâncarea și voi veniți, aduceți cadouri sau niște bani, mâncați ce vă dau eu, faceți atmosferă (cântați, dansați, spuneți glume etc), vă distrați împreună cu toți ceilalți și la final, îmi spuneți ce petrecere minunată a fost.”

Regulile jocului sunt clare. Dacă mergi la câteva petreceri, aniversări, evenimente, deja începi să le vezi, pentru că nu sunt multe și sunt bine definite.
Eu fac ”așa”, și ”așa”, tu faci ”așa” și ”așa”.

Dacă nu-ți joci rolul pe care eu ți l-am oferit în Jocul meu, nu mă mai joc cu tine data viitoare. Și am grijă să le spun tuturor ce ai făcut.
Seamănă cu ce făceam la grădiniță, când le propuneam celorlalți jocuri?

A fost doar un exemplu de Joc, pentru că ele sunt foarte multe.

Ne jucăm de-a familia (mama, tata și copilul), de-a serviciul, de-a școala, de-a concediile, de-a construitul casei, de-a ritualurile umane, de multe feluri, în care fiecare are roluri, costumație, coregrafie, replici de spus și sarcini de îndeplinit.

Jocurile persistă atâta timp cât oamenii acceptă să le joace.

Dacă oamenii nu le-ar mai juca, jocurile ar dispărea.

Am văzut cum dispar multe jocuri, când oamenii nu mai doresc să se joace fie în scenariul respectiv, fie cu persoanele care inițiază Jocurile.

Astăzi sărbătoresc expirația pentru că ea îmi amintește că toate jocurile se pot sfârși. Toate ”expiră” la un moment dat, oricât par de bine ancorate în realitate.

Dispoziția umană este schimbătoare și oricând, valurile de energie se pot întoarce ba într-o direcție, ba în cealaltă.

Jocurile umane sunt schimbătoare. Pentru că Forța vieții își modifică în continuu direcția.

În schimb, lumina din fiecare om, cea care ne menține în viață și susține respirația, nu se modifică cât timp suntem în viață.

Lumina doar se mai ascunde, temporar, în spatele unor nori de tristețe, frică sau furie, dar nu dispare și nu se stinge niciodată.

Expirația puțin mai prelungă decât inspirația reprezintă cheia acordajului la Jocurile vieții în mod conștient, observând continuu ce se întâmplă, jucându-ne cu ceilalți, atunci când este avantajos pentru noi, sau oprind jocurile, când nu mai sunt utile.

Respirăm mereu pe nas, inspir și expir prelungit, menținând o stare de liniște și relaxare în musculatura corpului, pentru a fi mai ușor să observăm ce se întâmplă în fiecare moment.

Asta înseamnă, într-un fel, ”prezența” de care se tot vorbește în cărțile interesante.

Să fii relaxat, să respiri, dar să fii și atent și să observi Jocurile în care te joci.

Nu ”ar trebui” să fim prezenți, în schimb ”am putea” să o facem.

Să avem și astăzi o zi eficientă, utilă și avantajoasă.

Cu expirație prelungită și prezență.

Cu iubire, tuturor


Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 6 de energie – partea întâi – ziua 13. 20 mai 2024. Energia în creștere a lunii se apropie de maxim

20 May 2024 380

#ConstanțaEsteBine Valul 6 de energie – partea întâi – ziua 7. 14 mai. Suntem la mijlocul distanței creșterii lunii

14 May 2024 510

#ConstanțaEsteBine Valul 6 de energie – partea întâi – ziua 4. 11 mai 2024. Cum știm că avem ficatul în stare bună?

11 May 2024 471

#ConstanțaEsteBine Valul 5 de energie – partea a doua – ziua 13. 6 mai 2025. O zi de lună întunecată, care precede luna nouă de mâine

06 May 2024 516

Județul Constanța În noaptea de 1 Mai, Poliția Rutieră a dat amenzi însumate de 10.000 de lei (FOTO)

02 May 2024 523

#ConstanțaEsteBine Valul 5 de energie – partea a doua – ziua 9. 2 mai 2024. Suntem în plină perioadă de detoxifiere și eliminări

02 May 2024 403

#ConstanțaEsteBine Valul cinci de energie – partea a doua – ziua 7. 30 aprilie 2024. Final de lună calendaristică.

30 Apr 2024 459

#ConstanțaEsteBine Valul cinci de energie – partea întâi – ziua 5. 28 aprilie 2024. În aceste zile ne amintim de caracteristicile Naturii

28 Apr 2024 437

Farul Constanța. Luca Andronache a spart gheața „Încercăm să jucăm cât mai bine pentru fani și pentru toată Constanța“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 945

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 10. 18 aprilie 2024. Suntem în creștere de presiune atmosferică

18 Apr 2024 494

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua – ziua 7. 15 aprilie 2024. Începem o săptămână de lună în creștere intensă

15 Apr 2024 505

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 14 8 aprilie 2024 Luna nouă în Berbec

08 Apr 2024 570

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 8. 2 aprilie 2024. Mijlocul portalului eclipselor și în plin tranzit de Mercur retrograd

02 Apr 2024 637

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea 1 – ziua 6. 31 martie 2024. Finalul oficial al perioadei de ”întuneric” mai lung

31 Mar 2024 564

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 3. 28 martie 2024. Valul de energie al eclipselor intensifică energia foarte tulbure

28 Mar 2024 583