Primarii se plang de lipsa sistemului de irigatii

Zeci de miliarde lei pentru asigurarile din agricultura

Atunci cand se pompeaza apa pentru irigat in Sacele si Cogealac, sunt afectate localitatile Mihai Viteazu si Sinoe, care raman fara apa # Pana acum au fost insamantate 83% din terenuri * A fost finalizat prasitul agricol la sfecla de zahar si la floarea-soarelui in proportie de 66% si aproximativ aceeasi suprafata la porumb si sorg.

Datorita secetei prelungite din acest an, agricultura a fost afectata in toate judetele tarii. Nici Constanta nu a fost scutita de capriciile vremii. In cadrul Comisiei Judetene Consultative, desfasurata ieri, s-a luat in discutie si aceasta problema. Reprezentantul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara a informat ca anumite zone se confrunta cu seceta si cu daunatorii. S-a reusit recuperarea intarzierilor si rezultatele sunt bune. Au fost insamantate 83% din terenuri, a fost finalizat prasitul agricol la sfecla de zahar si la floarea-soarelui in proportie de 66% si aproximativ aceeasi suprafata la porumb si sorg. In aceste zile, Sorin Bulancea, directorul general al Directiei Agricole, este plecat sa contracteze seminte pentru toamna. Reprezentantul Directiei a mai informat ca pentru asigurarile agricole s-au platit, pana acum, aproximativ 60 miliarde lei. Primarii din mai multe localitati au ridicat problema irigatiilor. Exista localitati, asa cum este cazul satului Comana, unde de zece ani nu exista apa pentru irigatii, in timp ce in alte zone apa este irosita. Atunci cand se pompeaza apa pentru irigat in Sacele si Cogealac, sunt afectate localitatile Mihai Viteazu si Sinoe, care raman fara apa. In aceste conditii, s-a stabilit un termen de 15 zile pentru a fi data apa si pentru comunele afectate, evitandu-se astfel distrugerea in totalitate a culturilor. Asociatia utilizatorilor de apa a informat ca, anul acesta, s-a incercat amenajarea a 160.000 de hectare pentru irigat. In aceste conditii, ar fi trebuit irigate aproximativ 2.500 de hectare pe zi, insa sunt irigate numai 160 de hectare pe zi. Prefectul Gheorghe Martin este de parere ca "suportam consecinta propriei noastre neglijente". Prefectul a mai solicitat completarea programului de masuri facut de Directia Agricola, inclusiv pentru imbunatatirea sistemului de irigatie. Un alt subiect important de pe ordinea de zi a fost acela al masurilor intreprinse pentru aplicarea Legii 416 din 2001, privind venitul minim garantat. Constantin Bragaru, directorul general al Directiei de Munca si Solidaritate Sociala Constanta, a solicitat realizarea unei mai bune colaborari intre institutiile implicate in aplicarea legii si primariile din judet, intrucat, in opinia sa, "exista multi oameni care, pur si simplu, asteapta ajutorul social in loc sa mearga sa-si caute de lucru". Prefectul considera ca ar trebui evitate situatiile tensionate provocate de lipsa banilor. Secretarul general al judetului, Mariana Belu, a aratat ca din bugetul anului 2003 s-au platit si restantele pe anul 2002, iar Consiliul Judetean aloca banii in urma solicitarilor primite de la primari, in timp ce institutia urmareste identificarea altor surse pentru plata ajutorului social pe anul in curs. S-a convenit ca dosarele sa fie reactualizate, iar banii sa fie alocati la familiile cele mai sarace, intrucat sunt multe familii care indeplinesc conditiile si nu pot fi platite.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PUZ la Mediu COMCM SA Constanța intenționează să ridice imobile de 10 etaje în zona bulevardului Aurel Vlaicu

19 May 2024 328

Deputatul Iusein Ibram, o nouă nominalizare pentru a reprezenta UDTR în Parlamentul României (GALERIE FOTO)

19 May 2024 221

1.500 de tătari, la marșul UDTTMR, la comemorarea a 80 de ani de la Surghiunul din 18 mai 1944 (FOTO)

19 May 2024 469

Oficial de la ANR Constanța despre accidentul de navigație de la Sf .Gheorghe Este posibil ca nava implicată să fie cea care a apărut în presa bulgară

19 May 2024 437

Tribunalul Tulcea, termen nou în dosarul insolvenței Alcovin SRL, din Tulcea! Firma deține celebra Cramă Măcin, furnizor al Casei Regale a României!

19 May 2024 272

În atenția șoferilor! Transport agabaritic pe ruta Agigea-Slătioara

19 May 2024 311

Infotrafic Cum se circulă astăzi pe arterele principale, la orele dimineții

19 May 2024 310

Cum va fi vremea duminică, 19 mai 2024, în Dobrogea?

18 May 2024 535

Acționarii Neptun-Olimp SA, convocați în adunare generală

18 May 2024 446

Ce decizii au luat acționarii societății Frial SA Constanța

18 May 2024 406

Mircea Geoană, despre sistemul de vot din România-„Este cel mai primitiv din toată Europa“

18 May 2024 398

Firme Constanța Paloma Star SRL își reia activitatea. Iată de când

18 May 2024 370

Trei cetăţeni români şi-au semnalat prezenţa în Noua Caledonie! Anunțul MAE

18 May 2024 360

Trafic blocat pe DN22 Tulcea-Babadag, din cauza unui accident rutier!

17 May 2024 704

Firme Constanța Progress Consulting SA, decizie pozitivă pentru ca Easy Credit 5 All IFN SA să contracteze un credit de 1 milion de euro

17 May 2024 513