Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, despre cine are prioritate la vaccinare

  • Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță a preciat că strategia definește și grupele de vîrstă și prioritățile, acestea fiind în primul rând lucrătorii din sistemul de sănătate public și privat, îngrijitorii din centrele pentru bolnavii cu dizabilități, creșe sau căminele de bătrâni, urmate de grupele vulnerabile și în cele din urmă populația generală.
Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, susține că măsurile de protecție trebuie respectate chiar și după vaccinarea anti-COVID.

Mai exact, chiar și dacă ne vaccinăm trebuie să păstrăm distanțarea fizică, să purtăm mască și să fim atenți la igienă. Întrebat dacă o persoană care se va vaccina împotriva COVID va mai trebui să poarte mască de protecție, medicul militar a spus că aceste măsuri trebuie respectate până la momentul imunizării colective.

"Categoric da. Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil", a afirmat medicul la Digi 24.

Când ar putea fi vaccinat primul cetăţean român

Este foarte posibil să vorbim de sfârşitul lunii decembrie, sau începutul anului următor, luna ianuarie.

Cum se va desfășura campania de vaccinare în România

''Campania efectivă de vaccinare va debuta în momentul în care vom avea un vaccin efectiv prezent în România. Acest lucru înseamnă că ar trebui să existe o aprobare la nivelul agenției europene a medicamentului, înseamnă că se vor distribui simultan aceste vaccinuri către fiecare țară membră care este parte a acestui contract unic încheiat la nivelul comisiei europene. 

Noi, în toată această perioadă ne mobilizăm pentru implementarea a axului întreg care înseamnă recepție, stocare, distribuție, organizarea centrelor de vaccinare. Toate aceste lucruri se realizează în baza unor strategii naționale de vaccinare care este în deplin acord și compatibil cu tot ceea ce se recomandă la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene și în deplin acord cu stretegia recomandată de Organizația Mondială a Sănătății” a explicat medicul la Antena 3.

Cine are prioritate la vaccinare

Strategia definește și grupele de vîrstă și prioritățile, acestea fiind în primul rând lucrătorii din sistemul de sănătate public și privat, îngrijitorii din centrele pentru bolnavii cu dizabilități, creșe sau căminele de bătrâni, urmate de grupele vulnerabile și în cele din urmă populația generală.

Comunicarea va fi realizată prin intermediul unei platfome online dedicată, prin social media, prin toate mijloacele disponibile, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor dezvoltate de Moderna şi Pfizer / BioNTech la mijlocul lunii decembrie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea autoriza punerea pe piaţă a vaccinurilor Pfizer / BioNTech şi Moderna din a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020, a spus von der Leyen.


Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Coronavirus Șapte persoane, decedate la Constanța

20 Jan 2021 540

Primarul Vergil Chițac, întrebat dacă o să se vaccineze. Iată ce a răspuns

15 Jan 2021 906

Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna ajunge în România

12 Jan 2021 511

Controale anti-Covid în Tulcea. Oamenii legii au aplicat amenzi

06 Jan 2021 632

A treia tranșă de vaccin, 150.150 doze, distribuită în țară. Distribuția la Constanța

06 Jan 2021 860

MAE, despre actualizarea condițiilor de călătorie în Regatul Țărilor de Jos, în contextul pandemiei de COVID-19

26 Dec 2020 1220

Spitalul Județean Constanța O nouă linie telefonică, dedicată aparținătorilor desemnați ai pacienților cu coronavirus

23 Dec 2020 837

Nicolae Ciucă “Infectarea cu virusul Sars-Cov-2 nu se oprește de Crăciun și de Anul Nou”

22 Dec 2020 850

CNSU a adoptat Hotărârea numărul 61. Ce prevede aceasta (document)

20 Dec 2020 1455

Controale anti-covid la Constanța 2.104 persoane și 1.553 autovehicule, controlate

19 Dec 2020 1603

Coronavirus Tulcea. Sancţiuni aplicate de organele de ordine

14 Dec 2020 774

Ședință CJSU A fost votată propunerea de prelungire a carantinei pentru Cernavodă, Cumpăna, Târgușor și Techirghiol

11 Dec 2020 1492

Coronavirus Tulcea 1043 de persoane, în carantină la domiciliu

08 Dec 2020 831

MApN Misiune umanitară pentru transportul unor pacienți infectați cu coronavirus, aflați în stare gravă

08 Dec 2020 755

Coronavirus Tulcea. Situaţia la zi. Număr persoane carantinate sau în izolare

06 Dec 2020 739