Ministrul Sănătății „Proiectul depus de Florin Cîţu privind certificatul verde face referire exclusiv la personalul medical” (VIDEO)Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, 5 ianuarie, la finalul ședinței de Guvern, că susţine orice proiect care are ca rezultat încetinirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precizând că preşedintele PNL, Florin Cîţu, a depus la Parlament un act normativ privind certificatul verde, care face referire exclusiv la personalul medical, punctând că o astfel de prevedere nu are niciun impact asupra sănătăţii publice. 
 

„Eu susţin orice proiect care are ca rezultat un instrument de sănătate publică, care să încetinească transmiterea (COVID-19 - n.r.). Acesta este punctul meu de vedere. O precizare însă, domnul preşedinte Florin Cîţu a depus la Parlament un proiect de lege care face referire exclusiv la personalul medical, care nu are niciun fel de impact asupra sănătăţii publice, probabil că trebuie să revadă declaraţia. (...)

Eu nu mă opun niciunui proiect care are un impact, care se referă fie la siguranţa pacientului, fie la protecţia sănătăţii publice. Nu o să mă auziţi niciodată că o să mă opun la un astfel de proiect", a afirmat Alexandru Rafila.El a explicat că este important pentru ce categorii se foloseşte certificatul verde COVID la locul de muncă.

 

„Dacă îl foloseşti exclusiv la o singură categorie, cum ar fi personalul medical, acolo se referă la siguranţa pacientului, nu se referă la o măsură de siguranţă publică cu impact populaţional", a menţionat ministrul.


Alexandru Rafila a adăugat că, dacă se va aproba introducerea certificatului verde COVID, trebuie să fie şi operaţionalizată pentru a avea efecte, adăugând că s-a făcut tot posibilul pentru pregătirea sistemului de sănătate. Acesta a subliniat importanța scăderii presiunii de pe spitalele suport COVID-19.

„Dacă se aprobă şi intră în vigoare peste trei săptămâni, probabil că atunci vom fi în vârful valului şi atunci adoptarea unui astfel de document nu este suficientă, trebuie să existe şi operaţionalizarea lui.

Dacă nu este posibilă operaţionalizarea lui în perioada imediat următoare, probabil că, odată cu trecerea timpului, şi efectul unei astfel decizii va scădea în ceea ce priveşte impactul asupra sănătăţii publice.

Din cauza aceasta, noi am făcut tot posibilul astfel încât, în măsura sau în limita resurselor existente, să putem să pregătim sistemul de sănătate, să extindem toate celelalte componente care în trecut au fost neglijate, mă refer la testare, avem acum această medicaţie inovativă antivirală care poate să reducă serios mortalitatea în rândul persoanelor cu comorbidităţi şi să operaţionalizăm aceste centre ambulatorii care să scadă presiunea pe unităţile de primiri urgenţe. (...) Important este să scădem presiunea de pe spitale", a evidenţiat ministrul Sănătăţii.


Potrivit ministrului Sănătății, în ultima lună „s-au întâmplat foarte multe lucruri în sistemul de sănătate, care se organizează într-o perioadă foarte scurtă şi dificilă". Sursa foto și video: pexels.com, Facebook.com/ Guvernul României 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Sănătății „Încet, încet infecţia cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme“

14 May 2022 787

A fost prelungit acordul prin care copiii cu malformaţii congenitale cardiace sunt operaţi

19 Apr 2022 489

Ministrul Rafila „Au fost în decursul anului trecut momente în care Ministerul Sănătății putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri“

19 Apr 2022 491

Senatorul Remus Negoi (USR) îi cere ministrului Rafila să explice cum se implică în redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase

11 Apr 2022 1954

Alexandru Rafila Personalul medical angajat pe perioada pandemiei va susține un examen pentru continuare activității (VIDEO)

07 Apr 2022 988

Ministrul Sănătății. Politica prețurilor la medicamente trebuie revizuită

07 Apr 2022 485

Ministrul Sănătății Se caută cadru legal pentru distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu (VIDEO)

04 Apr 2022 829

Ministrul Sănătății „Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste“

02 Apr 2022 742

Ministerul Sănătății. O parte dintre comprimatele de iodură de potasiu, depozitate la Unifarm SA (VIDEO)

30 Mar 2022 855

Ministrul Sănătăţii, detalii despre lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin PNRR

28 Mar 2022 961

Când va începe distribuţia pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă (VIDEO)

28 Mar 2022 636

Vergil Chițac, despre SCBI „Cum l-am putut eu minți pe ministrul Rafila când am aflat despre pretinsa situație a clădirii în același timp cu domnia sa!?”

27 Mar 2022 1253

Alexandru Rafila, precizări importante referitoare la impactul prezenței cetățenilor ucraineni pe teritoriul României, asupra sistemului de sănătate

26 Mar 2022 884

Alexandru Rafila Distribuția pastilelor de iodură va fi gratuită, după o informare clară a populaţiei

26 Mar 2022 1270

Ministrul Sănătății Nu sunt probleme deosebite în privința bolilor transmisibile, în rândul refugiaților ucraineni (VIDEO)

26 Mar 2022 796