Vaccin anti-COVID-19 Circuitul populației în centrele de vaccinare. Cum se va proceda

  • Vaccinarea anti-COVID-19 se va face printr-un procedeu clar și doar pe bază de programare
  • În centrele de vaccinare, circuitul va fi unidirecțional pentru a evita contactul cu mai multe persoane
 
Prin ordin de ministru, în 23 decembrie s-a aprobat stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.
 
Conform acestui document, pe care îl găsiți anexat în secțiunea „Documente”, centrele sunt înființate prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, și vor fi organizate sub mai multe forme, respectiv:
 
•Centre de vaccinare fixe;
•Centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne -Departamentul pentru Situații de Urgență si/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora;
•Echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice;
•Centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale;
•La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.
 

Structura generală a centrelor de vaccinare

 
Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordinator și se organizează, respectând un circuit unidirectional. Centrul de vaccinare fix cuprinde:
  1. Punctul de intrare este deservit de personal de primire/pază/supraveghere/îndrumare
  2. Punctul de recepție este deservit de doi sau mai mulți registratori medicali, în funcție de numărul de persoane programate
  3. Punctul/zona de triaj medical anterior vaccinării este deservită de către o echipă medical ce cuprinde un medic și personal sanitar și auxiliar, după caz
  4. Punctul de vaccinare este deservit de 2 asistenți medicali și registrator. Numărul punctelor de vaccinare se stabilește în funcție de suprafața centrului de vaccinare respectând regulile de distanțare social
  5. Punctul de supraveghere post-vaccinare este deservit de personal medico-sanitar și auxiliary
  6. Punctul de ieșire
 
Centrul de vaccinare mobil cuprinde:
  1. Ounctul de intrare și triaj: minim un registrator și personal medico-sanitar, cel puțin un medic și un asistent medical
  2. Punctul de vaccinare și supraveghere post-vaccinare: 2 asistenți medicali și un registrator
  3. Echipă pentru protecție și îndrumare/orientare: jandarmi, poliție locală, poliție, personal al MApN
  4. Echipă de support logistic: personal din cadrul unităților aflate în subordinea și coordonarea Ministerului Sănătății, MAI sau MApN.
 
Centrul de vaccinare de tip drive-through se organizează în marile orașe, în funcție de densitatea populației, în zone care permit accesul facil al persoanelor cu mijloace auto proprii, fiind destinate pentru populația generlaă, în ultima etapă a campaniei de vaccinare. Structura unui astfel de centru de vaccinare presupune o locație fixă -  cu punct de triaj și registratură, punct de păstrare a vaccinurilor, spațiu pentru colectarea deșeurilor, spațiu pentru echipele vaccinatoare. Structura este constituită din:
 
  1. Echipele vaccinatoare: cel puțin patru, formate din 2 asistenți medicali și cel puțin 2 medici la 4 echipe
  2. Punctul de triaj medical – cel puțin patru puncta cu câte un asistent medical și cel puțin un medic la patru echipe
  3. Punctul de registratură – cel puțin 2 puncte cu câte un registrator
  4. Punctul de așteptare post-vaccinare: echipa medical coordonată de cel puțin un medic pentru patru echipe
  5. Echipa pentru protecție și îndrumare
  6. Echipa de suport logistic
 
La nivelul cabinetului de medicină de familie se respectă regulile generale de funcționare pentru cabinetele de medicină de familie.

 

Descriera circuitului persoanelor venite pentru vaccinare

 
La intrarea în centrul de vaccinare, personalul de pază/de primire sau personalul instruit în acest scop, va verifica temperatura persoanelor prin scanare. Accesul persoanelor care înregistrează o temperatură corporală de peste 37,3 grade C nu este persmis în centrl de vaccinare. Persoana va primi indicația să se reprogrameze. Dacă persoana prezentată are temperatura mai mică sau egală cu 37,3 grade C, este îndrumată către recepție.
 

La punctul de recepție, persoana prezintă cartea de identitate. Registratorul verifică programarea. Persoana primește și completează chestionarul de triaj vaccinare adulți – Anexa nr. 1, și i se înmânează formularul pentru consimțământul informat. Chestionarul de triaj va fi disponibil pentru descărcare/ printare pe site-ul de realizare a programării și, de aemenea, disponibil în formă printată la recepție. Persoana este direcționată la punctul de triaj medical.
 
La intrarea în zona de triaj medical, persoana prezintă chestionarul de triaj și medicul efectuează triajul medical. Dacă la triaj nu se identifică nicio contraindicație la vaccinare, persoana citește și semnează formularul de consimțământ informat, și ulterior este direcționată către cabinetul de vaccinare.
 
În cazul în care se identifică o contraindicație temporară la vaccinare – persoana nu este vaccinată și primește recomandarea de a se reprograma.
 
Numărul maxim de persoane admis în zona de triaj, cu excepția personalului, va fi dat de numărul de doze dintr-o fiolă de vaccin și numărul cabinetelor de vaccinare și de suprafața încăperii.
 
În punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul și se introduc datele despre vaccin în Registrul Electronic Național de Vaccinare. Acolo unde introducerea datelor în RENV nu este posibilă, acestea se înregistrează în registrul de vaccinare, format hârtie, care să conțină toate câmpurile din RENV. După vaccinare, adeverința de vaccinare este generată automat din RENV sau este completată pe format hârtie pentru cazul prevăzut la punctul anterior și poate fi transmisă electronic sau în format hârtie, după caz, persoanei vaccinate. Persoana este informată prin sms/email și este anunțată prin medicul de familie pentru prezentara la cea de-a doua doză de vaccin.
 
După vaccinare, toate persoanele sunt invitate să ia loc în spațiul de supraveghere post vaccinare și să aștepte timp de 15 minute.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai multe persoane condamnate într-un dosar penal privind vaccinări fictive anti-Covid. Incredibil ce au stabilit anchetatorii

15 Apr 2024 803

A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin împotriva COVID-19. Unde se află la Constanța

16 Dec 2022 2006

Fraude în procesul de vaccinare anti-covid19. Un registrator din cadrul unui centru de vaccinare, reținut de DGA

23 May 2022 1314

Centru de vaccinare deschis în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanța

20 May 2022 1318

Oficial de la DSP Constanța Lista medicilor de familie care au contract cu CNAS pentru vaccinarea împotriva COVID-19 (DOCUMENT)

17 May 2022 1875

Doza a patra de vaccin anti-COVID poate fi solicitată începând de luni. Pentru cine este recomandată

16 May 2022 1201

Constanța Centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional își încheie activitatea. Unde vă puteți imuniza anti-COVID (DOCUMENT)

12 May 2022 1433

Centru de evaluare COVID 19 la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Când se deschide și ce program de funcționare va avea

12 Apr 2022 1478

COVID În ce interval pot merge constănțenii să ridice tichetele valorice în urma vaccinării

17 Mar 2022 1400

Primăria Cumpăna anunță Campania „Donează Sânge, Salvează O Viață!” revine în comună

07 Mar 2022 2225

Primăria Constanța, anunț de ultimă oră despre tichetele de vaccinare

04 Mar 2022 2279

CNCAV. Tot mai puțini români se vaccinează anti-COVID

10 Feb 2022 1256

Județul Constanța. Centrul de vaccinare anti-COVID de la Cogealac își încheie activitatea

10 Feb 2022 1392

21 de copii din Belgia cu vârste între 7 şi 12 ani au primit din greşeală vaccinul Moderna

06 Feb 2022 1513

UPDATE Cel de-al patrulea centru de evaluare COVID-19 din județul Constanța își deschide porțile (GALERIE FOTO și VIDEO)

01 Feb 2022 2256