A decedat la Constanța Florin Orezeanu, regizorul ce a activat pentru televiziunea de pe litoral, TV Neptun

  • Florin Orezeanu și-a început activitatea profesională ca director de imagine la Televiziunea Română
  • Ulterior, el a ocupat funcția de director de programe la televizunea din Constanța, TV Neptun, fiind și director general al acesteia
 
Regizor cu rădăcini oltene, Florin Orezeanu s-a născut la data de 22 noiembrie 1948, în Târgu-Jiu.
 
În decursul carierei, el a realizat reportaje, filme documentare și filme artistice. A creat filmul artistic „Fuga încasatorului de bilete” (primul film artistic color al TVR), apoi o serie de documentare destinate exportului precum: „De 7 ori Craiova”, „Cetăți Transilvănene” sau „Muzica și Piatra”.
 
El a urmat liceul la Craiova, iar pe urmă s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. A făcut parte din promoția de absolvenți din anul 1971.
 
Florin Orezeanu și-a început activitatea profesională ca director de imagine la Televiziunea Română.
 
Ulterior, el a ocupat funcția de director de programe la televizunea din Constanța, TV Neptun, fiind și director general al acesteia.
 
În anul 2006 a înființat firma Action TV Production, axată pe producerea de filme documentare, artistice și programe tv, alături de Alina Cosmoiu.  
 
El a colaborat cu televiziuni europene și din Statele Unite ale Americii, în vederea realizării unor filme documentare.
 
Pentru activitatea desfășurată, Florin Orezeanu a fost distins cu premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România pentru filmul „Tinerii din Amsterdam” (1994). El a mai câștigat premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru regia filmului „Concurs de formula 3” (1986) și premiul APTR pentru selecția de programe, în calitate de director de programe al TV Neptun (2001).

 
A obținut premii împreună cu Alina Cosmoiu, din care amintim: premiul juriului la festivalul național de film „7 Arte” (2006), premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru film – eseu (2009); premiul publicului la festivalul de scurt metraje „Mecal” pentru filmul „Antrenamentul” (Barcelona, 2007) etc.
 

În anul 2008 a primit o nominalizare la Premiul UNICEF pentru televiziune.
 
Florin Orezeanu a mai obținut Premiul Juriului și Trofeul Festivalului Internațional de Film de la Liberec, Republica Cehă (2008), pentru filmul documentar „Echipa”; Premiul pentru Documentar la Festivalul Internațional de Film Sportiv de la Hanoi; Premiul pentru scurt-metraj la Festivalul internațional de Film pentru copii „DreamFest” (Slatina, 2011).
 
Florin Orezeanu a murit la Constanța, în ziua de 28 iulie 2009.
 
Firma înființată în 2006, în continuare activă
 
Firma Action Television Production apare în stare de funcțiune în datele de la Registrul Comerțului.
 
Conform datelor de pe termene.ro, platformă consultată la data de 27 iulie 2023, Action Television Production are sediul în Constanța, pe strada Pescarilor nr. 30.
 
Alina Cosmoiu figurează atât ca asociat unic, cât și ca administrator.
 
În anul 2022, societatea a înregistrat: 37.350 de lei – cifră de afaceri, 12.809 lei – profit și 1 angajat.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
A murit Florin Orezeanu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aniversaţii zilei Mioara Gîrbă - Ţuţu, Nicuşor Constantinescu şi Mihai Onciu

29 Oct 2015 3234