A decedat la Neptun Dan Deșliu și povestea poetului care s-a întors împotriva regimului comunist

Foto: wikipedia
  • În anii `80, Dan Deșliu a devenit unul dintre dizidenții comunismului și strecura texte împotriva lui Nicolae Ceaușescu spre Radio Europa Liberă
  • El a murit pe 4 septembrie 1992, la Neptun, județul Constanța
 
Dan Deșliu, născut ca Dan Beșleagă, a venit pe lume la data de 31 august 1927, la București.
 
De-a lungul timpului, el a cochetat cu actoria și cu poezia și a fost politician comunist.
 
Dan Deșliu a studiat la Liceul „Matei Basarab” din București, Liceul de Aeronautică din Mediaș, Liceul Industrial și de Construcții din București și la Conservatorul de Arte Dramatice din București.
 
A devenit apoi actor, jucând pe scene la Petroșani și București, între anii 1946 – 1948.
 
Activitatea sa literară a început în anul 1945, când a debutat în revista „Lumea” a lui George Călinescu. În anul 1949 a publicat primul volum, intitulat „Goarnele inimii”, în perioada de instaurare a regimului comunist în Republica Populară România. Cu acest volum și cu odele publicate în presă, Dan Deșliu a devenit unul dintre cei mai reprezentativi poeți ai realismului socialist (denumit prolecultism) și poate cel mai de succes poet al vremii.
 
El a mai publicat baladele „Lazăr de la Rusca” (1949) și „Minerii din Maramureș” ce proslăveau „martirii comuniști și munca eroică a clasei muncitoare”.
 
Din opera sa mai redăm: „Cercuri de copac” (1962), „Minunile de fiecare zi” (1964), „În poartă, Voinescu!” (1968), „Luminile arenei” (1969), „Regele X” (1969), „Cetatea de pe aer” (1974), „Premiera se amână” (1977) etc.
 
Dan Deșliu a fost membru al Biroului Uniunii Scriitorilor, redactor la „Flacăra”, redactor la „Scânteia” și redactor - șef adjunct la „Luceafărul”.

 
În anii `80, Dan Deșliu a devenit unul dintre dizidenții comunismului și strecura texte împotriva lui Nicolae Ceaușescu spre Radio Europa Liberă.
 

Tot atunci, el și-a dat demisia din PCR, a cărui membru a fost din 1945.
 
În anul 1989, în decembrie, a făcut parte din Consiliul Frontului Salvării Naționale.
 
În perioada în care era un aliat al regimului, Dan Deșliu a primit: Premiul Uniunii Scriitorilor (1974, 1978), Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”  și a fost Laureat al Premiului de Stat în 1949, 1950 și 1951.
 
El a murit pe 4 septembrie 1992, la Neptun, județul Constanța.
 
Sursă text: wikipedia
 
Citește și:
Ion Caraion și viața scriitorului ajuns din deținut politic, informator al Securității
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.