„Ar fi meritat o soartă pe măsura sufletului său generos” 84 de ani de la nașterea lui Petru Catrava, nume de marcă al spectacolelor de păpuși de la Constanța

  • Petru Catrava a ajuns pe litoral, la Constanța, în anul 1964, când a fost cooptat în echipa Teatrului de Păpuși Constanța
  • În 1981 a emigrat în Statele Unite ale Americii
  • Pe data de 23 septembrie 1994, la New York și la vârsta de 55 de ani, Petru Catrava trecea în neființă
 
Petru Catrava, cunoscut și ca Puiu, a venit pe lume la Brăila, într-o zi de 4 mai 1939.
 
În orașul natal a absolvit liceul și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Brăila.
 
A debutat ca actor la Teatrul de Păpuși din orașul de la malul Dunării. A îndeplinit această funcție timp de trei ani, din 1958 până în 1961. Ulterior, și-a desfășurat activitatea la Teatrul de Păpuși din Galați, în perioada 1961 – 1964.
 
Petru Catrava a ajuns pe litoral, la Constanța, în anul 1964, când a fost cooptat în echipa Teatrului de Păpuși Constanța. A fost actor al instituției dobrogene vreme de 11 ani, din 1964 până în 1975.
 
După patru ani de pauză, el a revenit pe scena urbei tomitane, la Fantasio, în 1979.
 
A pus capăt activității actoricești derulate în Constanța și totodată traiului din România în 1981, an în care a emigrat în Statele Unite ale Americii.
 
Pe data de 23 septembrie 1994, la New York, la vârsta de 55 de ani, Petru Catrava trecea în neființă.
 
Viața lui Petru Catrava se regăsește în paginile volumului „Dulcea povară”, scris de regretatul Jean Badea. Redăm un fragment din portretizarea actorului brăilean:

 
„Puiu Catrava a fost un artist păpușar care, pe unde a trecut (Brăila, Galați și Constanța), a lăsat urme adânci în repertoriile teatrelor de marionete. A «furat» profesia din mers, având o minte ascuțită, dublată de simțul umorului, și o nemăsurată iubire de teatru. La Constanța a venit în 1964 și în 16 stagiuni a interpretat peste 25 de roluri la Teatrul de Păpuși, făcând parte din cea mai vestită trupă a acestui teatru, alături de Nuți Forna-Christu, Gigi Nicolau, Lache Hariton, Titi Jora, Tina Romanescu ș.a. (...)
 
Se pare că visul său de taină a fost să studieze actoria la Institut, dar n-a fost să fie... În 1980, sperând să se realizeze cu vreo afacere în SUA, a reușit să treacă oceanul, dar acolo nu s-a întâlnit nici cu actoria, nici cu averea Unchiului Sam. Puiu Catrava a fost un actor și un om de toată isprava. Ar fi meritat o soartă pe măsura sufletului său generos.”
 

Printre rolurile interpretate de Puiu Catrava se numără: Aladin („Aladin și lampa fermecată”); Gerilă („Arap Alb”); Cățelul („De ce fuge cățelul de pisică”); Dirijorul („Cartea cu Apolodor”); Oz („Vrăjitorul din Oz”), etc.
 
La Constanța, a jucat rolurile lui Slender („Nevestele vesele din Windsor”), Păcală („Sînziana și Pepelea”) și Un cântăreț țap („Legendele atrizilor”).
 
Citește și:
60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Petru (Puiu) Catrava, un actor ce se lăsa cuprins de plăcerea şi bucuria jocului teatral
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Petru (Puiu) Catrava, un actor ce se lăsa cuprins de plăcerea şi bucuria jocului teatral

22 Dec 2016 3019