Arhiva Națională de filme sărbătorește 64 de ani. Patrimoniul conține peste 140.000 de titluri de film

  • Zi importantă pentru cinematografia română. Astăzi se împlinesc 64 de ani de la inaugurarea Arhivei Naționale de film.
În data de 4 iulie 1957 a fost înființată, în București, Arhiva Națională de Filme Cinematografice (ANFC), aflându-se în subordinea Ministerului Învățământului și Culturii.
Cinemateca Română este o instituție publică de interes național care are ca scop asigurarea și conservarea patrimoniului cinematografic național și internațional de filme. Totodată, are și menirea răspândirii culturii cinematografice printre cinefili prin organizarea de spectacole în săli de proiecție, cunoscute sub denumirea de săli de cinematecă. De altfel, prin aceste evenimente se fac cunoscute unele dintre cele mai vechi filme și se comemorează regizori sau actori renumiți ai anumitor epoci cinematografice.

În cadrul arhivei sunt păstrate pe lângă filme, afișe, fotografii și alte materiale publicitare extrase din periodice și publicațiile de specialitate.
În patrimoniul existent din depozitele Arhivei Naționale de Filme există:
  • Filme de lung metraj ficțiune românești – 765 de titluri,
  • Filme de scurt metraj românești – 111.500 de titluri (documentar și animație),
  • Jurnale și actualități românești – circa 5.100 de titluri,
  • Filme străine – circa 10.000 de titluri de lung metraj ficțiune și 15.000 de titluri de scurt metraj (documentar, animație).
  • Biblioteca Arhivei Naționale de Filme dispune de o colecție de 25.000 de cărți, 50.000 de periodice și reviste, 8.000 de afișe și peste 1.000 de dosare de producție de film românesc, 100.000 de fotografii și peste 500 de scenarii publicate
Citește și:

Primul film documentar din 1914, despre Mihai Eminescu și oamenii apropiați lui (video)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.