#citeșteDobrogea In memoriam Ion Bitoleanu – „o viață în slujba semenilor, trecător prin două secole și milenii”

  • Dacă nu s-ar fi stins anul trecut, istoricul Ioan Bitoleanu ar fi împlinit astăzi 85 de ani!

Reper important printre maeștrii slujitori ai Muzei Clio, Bitoleanu a fost un model de dascăl și de Om, mereu luminos, optimist și altruist, curios și încrezător în viitor.

Absolvent strălucit al Liceului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, și apoi al Facultății de istorie a Universității Bucureşti, ar fi putut rămâne cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din capitală. A ales, totuși, să devină profesor de istorie la liceul din orașul natal, acolo unde s-a format.

Din 1964, a lucrat în învăţământul superior, la Institutul Pedagogic din Constanța, unde a fost şi decan al Facultăţii de Istorie, apoi a fost conf. şi prof. univ. la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, prof. univ. la Facultatea de Drept a Universităţii „Spiru Haret“ şi decan al Facultăţii.
Și-a susținut teza de doctorat cu lucrarea „Guvernarea-naţional-liberală (1922-1926)“, singura monografie de partid istoric apărută în timpul vechiului regim comunist.

Iată cărțile pe care și-a pus semnătura și care reprezintă munca sa de o viață în slujba istoriei Dobrogei moderne și contemporane: „Istoria Românilor dintre Dunăre şi Mare“ (1979), „Din istoria României moderne (1922-1926)“ (1981), „Dobrogea“ (în colab. 1978); „Tradiţii navale româneşti“ (în colab., 1990) ; „Istoria Dobrogei” (în colab. – Constanţa, „Ex Ponto”, 1998); „Politica externă a României Mari în dezbaterile Parlamentului“ 1919-1939 (1995); „ Dobrogea, vatră a creştinismului românesc“ (în colab. 2001); „Istoria administrației“ (în colab, 2005); „Șefi de partide: Constantin Argetoianu, Alexandru Averescu, Ion I.C. Brătianu, … priviți cu ochii vremii lor” (2006).
Reluăm aici scurta prezentare autobiografică (împărtășită de Lavinia Dumitrașcu), unde se poate simți printre rânduri nostalgia celui aflat la momentul bilanțului, atașat de locul unde a venit pe lume, mulțumit și împăcat cu cele trăite.

„Dobrogean prin toată ființa, m-am născut în comuna Castelu, județul Constanța, în postul de jandarmi al cărui șef era părintele meu. Am copilărit printre rastele încărcate cu arme de toate calibrele.
Ca urmare, după instaurarea regimului comunist am fost considerat fiul al unui slujitor al regimului burghezo-moșieresc. Din această cauză, am plâns, cu lacrimi amare, privind cum în careul din curtea școlii primare colegii mei au primit cravata roșie de pioner.
Îm anii următori funcțiile îndeplinite m-au obligat, potrivit regulilor, să devin membru P.C.R.
În viața de opt decenii s-au înscris pagini de tot felul. "Băi Bitolene, comunistule!” mi-a strigat un individ pe un bulevard din Constanța, în amuzamentul trecătorilor. Adevărat este, că fără a fi nostagic, dar nici fățarnic, mi-am păstrat carnetul de membru de partid și decorațiile primite de-a lungul anilor.
Dar ce vremuri am trăit într-o viață de om ! În copilărie am parcurs două regimuri politice memorate cu ochi de copil! Astfel, într-o seară din anul 1940, o baterie de tunuri a poposit lângă postul de jandarmi. Cântând din muzicuță, un soldat german m-a strâns în brațe, oferindu-mi un sandviș cu pateu de gâscă. Dar a venit anul 1944 și în curtea bunicilor din Oltenia, unde ne-am refugiat de teama bombardamentelor, a poposit o coloană de ostași ruși, de care m-am apropiat curios. ! ”Rebiada, idisuda!”, m-a îmbrățișat, de data aceasta un ostaș sovietic, care mi-a dat o fripturică dintr-un porc tranșat, învelit în covoare persane adunate de el în căruța coloanei.
Așa au trecut anii !
Șeful de promoție al Facultății de Istorie din București a fost repartizat ca cercetător la Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga” din capitală, dar a ales postul de profesor al liceului ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, al cărui elev am fost. Timp de un sfert de veac am slujit apoi la Academia de Marină, contribuind la formarea a sute de ofițeri superiori și amirali.


Am fost apoi decan al Facultății de Drept și Administrație Publică a Universității Spiru Haret, mândrindu-mă cu formarea a sute de absolvenți avocați, judecători și magistrați.

Astfel s-a împlinit o viață în slujba semenilor săi, trecător prin două secole și milenii. Dar câte mai sunt de spus!

Prof. univ. dr. Ioan Bitoleanu!”

 
Citește și:

Prof. Ion Bitoleanu la ceas aniversar. Istoricul tomitan împlinește 84 de ani
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.