Corneliu Stroe, unul dintre cei mai apreciați toboșari ai jazz-ului românesc, ar fi împlinit azi 71 de ani


Pentru mine muzica este foarte importantă, pentru că m-a ajutat să trec frumos prin viaţă. Am făcut dintr-un hobby o pasiune şi un modus vivendi. Sunt şi rămîn un toboşar de avangardă, care caută noi moduri de exprimare la acest instrument, asumîndu-mi toate riscurile, inclusiv acela de a fi contestat”.
Este mărturisirea de suflet a celui care, în urmă cu trei ani, părăsea definitiv lumea jazzului românesc, lăsând-o mai săracă; percuţionistul Corneliu Stroe, în vârstă de 67 ani, se stingea din viață în urma unui infarct.

Născut pe 22 octombrie 1949, originar din Mediaş, Cornel Stroe a fost unul dintre cei mai apreciaţi toboşari din lumea jazz-ului românesc. Împreună cu Harry Tavitian, între 1981 şi 2008 a cântat în trupa Creativ, alături de care a bifat toate festivalurile de gen de la Sibiu, Galaţi, Ploieşti s.a.

Într-un interviu mai amplu oferit cotidianului ZIUA de Constanța în urmă cu cinci ani, întrebat cum s-au împăcat istoria, ca profesie de bază, cu muzica, marea pasiune. Toate trupele importante din istoria rock-ului românesc au luat fiinţă pe lângă casele de cultură ale studenţilor. Studenţii erau atunci o avangardă, nu numai socială, ci şi culturală, adoptând noutatea şi promovând cele mai noi deschideri culturale. Am continuat cu trupe în timpul facultăţii. Am studiat Istoria deoarece provin dintr-o familie de profesori, tatăl meu a fost profesor de română şi m-a format ca un cititor fervent de literatură încă din copilărie. Istoria a devenit un hobby, iar muzica, aproape o profesie. Mi-a plăcut istoria foarte mult, am fost fascinat de aventura umanităţii şi mi-a şi folosit foarte tare în muzică, pentru că istoria se împleteşte cu creaţia muzicală. Prin istorie, am reuşit să localizez genurile muzicale, am făcut practic o legătură cu istoria muzicii. E foarte important să cunoşti istoria muzicii pe care o faci, ca să nu arzi nişte etape”.

De-a lungul timpului, Corneliu Stroe a colaborat cu regretatul Johnny Răducanu, cu Alexandru Andrieş, A.G. Weinberger, Ovidiu Lipan Ţăndărică, dar cea mai dragă colaborare i-a rămas, incontestabil, aceea cu prietenul său Harry Tavitian. „Până în anii '80, când l-am cunoscut pe Harry, eu am cântat rock. Am cântat cu trupa Euxin. Prin Harry Tavitian am descoperit lumea mirifică a jazz-ului. Harry m-a educat în această direcţie, m-a pus să ascult din colecţia lui de albume şi prin intrarea mea în trupa Creativ a lui Harry mi s-a schimbat destinul. Am avut atunci o cotitură benefică în viaţă şi alături de Harry Tavitian am reuşit să fac performanţă în domeniul jazz-ului. Am cântat împreună timp de aproape 30 de ani, cât a durat colaborarea. Am scos cu el două albume la Londra, unul în Germania şi unul în România, am reuşit împreună nişte performanţe în domeniu.
Am bătut toată Europa, la cele mai importante festivaluri de jazz, mai ales după revoluţie, bineînţeles. Am fost difuzaţi la Europa Liberă şi la Vocea Americii. Am apărut în reviste occidentale de specialitate din Franţa, Germania. Am avut succesul acesta pentru că trupa Creativ a fost considerată una dintre trupele originale în jazz-ul modern, european prin promovarea sonorităţilor folclorice dobrogene multietnice, topite în limbajul jazz-ului de avangardă.

În urmă cu trei ani, bulversat de vestea plecării Dincolo a bunului său prieten, Harry Tavitian rememora clipe dragi: „Am cântat peste 20 de ani împreună. După familie, jazzul a fost cel mai important lucru din viaţa lui, fără nicio îndoială. Am făcut împreună concerte în toate ţara şi în multe ţări, am scos discuri împreună. Ce îşi poate dori un artist am reuşit să facem, în bună parte, împreună. Talentul şi dăruirea pentru jazz ne-au permis să cântăm atâţia ani împreună, cu rezultate foarte bune. A fost un om cu arderi puternice, iar cea mai puternică era pentru muzică şi pentru jazz. Un lucru care mă bucură este faptul că fiica lui, Roxana Stroe, îi va duce mai departe numele, talentul şi dragostea pentru muzică“.

În aceeași termeni admirativi avea să-și ia rămas bun și binecunoscutul muzician Mike Godoroja: „Plecarea lui Cornel este un gol despre care nu am să vorbesc la nivelul declarativ și emfatic, ci la nivelul emoțional, pentru că a fost unul dintre acei muzicieni de o pasiune formidabilă, un prieten real pe care m-am putut baza când mi-a fost greu, un om care și-a dedicat în mod real viața muzicii pe care o iubea, un om care a luptat pentru muzica lui, care avea argumente și avea poziții foarte verticale. Cornel nu a fost un trepăduș de ocazie, Cornel a fost un tip fățiș, un tip vertical și tranșant, inamicii culturii erau inamicii lui. Dumnezeu să îl aibă în grijă!“.


Citește și:

In Memoriam Corneliu Stroe, la 70 de ani de la naștere. Grație muzicii sale, spectacolul continuă!



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avea doar 38 de ani Cel mai mare contrabasist al României părăsea această lume pe 21 martie 2001

21 Mar 2023 2121

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 octombrie 2022

07 Oct 2022 2022

#citeșteDobrogea Corneliu Stroe ar fi împlinit astăzi 72 de ani

22 Oct 2021 2117

Constanța culturală Caravana Docuart la Constanța – două zile de filme documentare

28 Jun 2021 2686

Se împlinesc patru ani de la dispariția percuționistului Corneliu Stroe

11 Jun 2021 1597

In Memoriam Corneliu Stroe, la 70 de ani de la naștere. Grație muzicii sale, spectacolul continuă!

22 Oct 2019 3560

S-a stins poetul Radu Şuiu

13 Jun 2017 5351

Corneliu Stroe a fost condus pe ultimul drum. Unde îşi va dormi somnul de veci (galerie foto)

13 Jun 2017 4907

Corneliu Stroe va fi condus, mâine, pe ultimul drum

12 Jun 2017 2932

Ultimul interviu acordat de Corneliu Stroe cotidianului ZIUA de Constanţa, în anul 2015 - „Am reuşit să îmi îndeplinesc toate proiectele“

12 Jun 2017 4458

Rămas-bun, Corneliu Stroe! „O tăcere adâncă a rămas şi sufletele noastre îndoliate…“

12 Jun 2017 4162

Prietenii și colegii lui Corneliu Stroe, așteptați la casa mortuară a Cimitirului Central

11 Jun 2017 5538

A murit Corneliu Stroe, cunoscut percuționist constănţean (video)

11 Jun 2017 9417

Seară specială de blues, la Constanţa

02 May 2017 3201

Astăzi îl găsim pe Corneliu Stroe la ceas aniversar

22 Oct 2016 3007