Dan Gîju, la ceas aniversar! Scriitorul a debutat în literatură la Constanța

Foto: Societatea Scriitorilor Târgovișteni
  • Astăzi, Dan Gîju împlinește 59 de ani
  • Între anii 1971 – 1979, Dan Gîju a urmat școala generală în localitatea natală, apoi s-a mutat la Constanța, unde a intrat în rândul elevilor de la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”
 
Dan Gîju, cunoscut și sub pseduonimul literar Bogdan Didescu, s-a născut pe 27 noiembrie 1964, în comuna Didești, județul Teloerman.
 
A fost fiul lui Nicolae și Eufrusinei și fratele mai mare pentru patru surori.
 
Între anii 1971 – 1979, Dan Gîju a urmat școala generală în localitatea natală, apoi s-a mutat la Constanța, unde a intrat în rândul elevilor de la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”. Dan Gîju a absolvit în anul 1983.
 
Tot atunci, el a debutat în literatură, cu un grupaj de poezii publicat în revista „Catarge la orizont” (nr. 5).
 
Din cauze medicale, Gîju n-a putut naviga, astfel că a susținut un examen de admitere la Școala Militară de Ofițeri Activi de Geniu, Construcții și Căi Ferate din Rămnicu Vâlcea. A fost repartizat la Căi Ferate, depunând jurământul militar la data de 16 octombrie 1983.
 
A absolvit în anul 1986, cu gradul de locotenent, iar ulterior a fost repartizat la Târgoviște, în Batalionul 195 Drumuri și Poduri/ Brigada 38 Căi Ferate.
 
Deși a încercat să publice în continuare, a scris doar trei poezii, ritmul vieții militare fiind prea alert pentru alte preocupări.
 
Între timp, el și-a descoperit o altă pasiune, anume pictura. În septembrie 1995, a vernisat prima expoziție, la Club Petrol din Târgoviște, ca invitat al pictorului Ion Crăciun.

 
La scurtă distanță, Dan Gîju și-a reluat activitatea de scriitor, publicând romanul „Diribiștii”, ce i-a deschis o nouă etapă a vieții profesionale, fiind cooptat în redacția ziarului „Observatorul militar”, din Grupul de Presă al Armatei.
 

Ulterior, în presa militară, Dan Gîju a mai avut funcțiile:
  • 1 august 1999 – redactor la rubrica „Forţele navale” în Biroul instruirea trupelor, redacţia săptămânalului „Observatorul militar” din Grupul Mass-Media al Armatei
  • 1 septembrie 2000 (cu gradul de maior) – redactor la redacţia „Viaţa armatei” din Trust de Presă al Armatei
  • 1 mai 2002 – şef Birou evenimente şi integrare euroatlantică din redacţia „Observatorului militar”
  • 1 ianuarie 2005 – secretar de redacţie la redacţia periodice militare din Trustul de Presă al M.Ap.N.
  • 1 iunie 2005 (an în care va fi avansat la gradul de locotenent-colonel) – redactor-şef la redacţia periodice militare
  • 15 octombrie 2007 – redactor-şef în redacţia săptămânalului „Observatorul militar”
  • 20 decembrie 2008 – numit din nou redactor-şef în redacţia „Observatorului militar”
 
Deși a debutat literar în 1983, editorial el a apărut în 1998, cu placheta „Elegii damnate”. De atunci, Dan Gîju a publicat aproape an de an, îndeosebi proză, odată cu primele fragmente din romanul „Diribiştii”, apărute în revista „Viaţa armatei” (1988). El a obținut Premiul „George Florin Cozma” de la respectiva publicație, precum și multe altele din partea Societății Scriitorilor Târgovișteni.
 
Din opera sa redăm volumele: „Elegii valahe” (2000), „Cai verzi” (2003), „Elegii banale” (2003), „Elegii barbare” (2006), „Jurământ și rugă” (2015), „Baladele satului meu” (2019), „Poligonul cu ținte moarte” (2014), „Zodia capului de mort” (2005), „Duelul condamnaților” (2006), „Labirintul hienei” (2013), „Criminalistul. Cele două secrete ale colonelului Gică Banjo” (2015), „Romanul invizibil” (2019), „Figurantul: mic tratat de teoria ratării” (2022) etc.
 
Sursă text: Societatea Scriitorilor Târgovișteni
 
Citește și:
In memoriam Aurel Negulescu, ofițer de marină și publicist în reviste dobrogene
  
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.