Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” începe la 2 Mai, județul Constanța, în această săptămână



Sâmbătă, pe 22 iulie 2023, va începe a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”, desfășurat la 2 Mai, județul Constanța.
 
Festivalul are loc între 22 – 29 iulie 2023.
 
Programul din acest an cuprinde peste 50 de evenimente culturale, de la spectacole de teatru și expoziții până la show-uri de stand-up și dialoguri cu artiștii. Intrarea este liberă.
 
Ediția din 2023 a festivalului cuprinde 5 secțiuni: teatru, film, expo, concert și forum.
 
În deschiderea Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va concerta taraful Șaraimanii din Clejani. Pe 26 iulie pe scenă vor urca Ada Milea și Bobo Burlăcianu. Trupa de rock alternativ, Omul cu Șobolani va închide ediția.
 
40 de ani în 4 filme 
Odată cu împlinirea a 40 de ani de la premiera filmului Imposibila iubire (1983), care îl are ca protagonist pe Șerban Ionescu, publicul este invitat la o incursiune prin cinematografia românească pentru a descoperi filme emblematice ale deceniilor trecute. 
40 de ani în 4 filme este o categorie specială din cadrul secțiunii FILM și cuprinde proiectarea lungmetrajelor: IMPOSIBILA IUBIRE (r. Constantin Vaeni, 1983) È PERICOLOSO SPORGERSI (r. Nae Caranfil, 1993), NIKI ARDELEAN, COLONEL ÎN REZERVĂ (r. Lucian Pintilie, 2003) și POZIȚIA COPILULUI (r. Călin Peter Netzer, 2013). 
 

Artist in Focus
Desfășurat atât în mediul online, cât și fizic, Artist in Focus este un eveniment special al secțiunii EXPO care marchează începutul unei tradiții a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. Precedată de prezența artiștilor Valeriu Mladin și Ana Bănică, evenimentul Artist in Focus își propune să ofere publicului șansa unică de a se întâlni cu universul unor artiști vizuali reprezentativi ai scenei de artă contemporană din România.

În 2023, opera artistului Ion Barbu va fi în centrul atenției atât în 2 Mai, cât și în mediul virtual, iar o creație artă murală site-specific va fi realizată special în curtea festivalului de către acesta, pornind de la tema ediției curente. 

Competiția oficială de teatru și film 
După un open call întins pe mai bine de 3 luni, în 2023, în secțiunea competițională de teatru și film dedicată tinerilor creatori se regăsesc 5 spectacole și 10 scurtmetraje, care urmează a fi jurizate de Maria Popistașu (actriță), Mimi Brănescu (actor, scenarist și dramaturg), Velica Panduru (scenografă), Vlad Cristache (regizor și director al Teatrului Excelsior București). 
 
Arta în dialog la malul mării
Publicul va avea șansa să-i cunoască îndeaproape pe cei peste 100 de artiști prezenți la festival prin participarea la evenimentele secțiunii FORUM, dedicate întâlnirilor cu tinerii creatori de teatru și film, cu juriul ediției, dar și cu invitați speciali precum Erwin Șimșensohn, regizor și directorul Teatrului de Stat Constanța, și dramaturgul Peca Ștefan, care va susține o  lectura antiperformativă și interactivă a celei mai recente creații ale sale: : nouameapiesă?, concepută inițial în mediul online, în timpul pandemiei. 
 
„Nu o să încetez niciodată să-mi exprim recunoștința față de Magda Catone, care a oferit șansa de a realiza un proiect de o asemenea amploare unei echipe foarte tinere. Felul în care arată și se desfășoară acest festival unic în spațiul românesc poartă amprenta încrederii și generozității sale nemărginite. Avem în organizare peste 30 de artiști și profesioniști din varii domenii, iar majoritatea, inclusiv eu, sunt persoane până în 30 de ani. Vă garantez că pasiunea, competența și eforturile constante ale acestui nucleu efervescent se vor simți în fiecare detaliu al acestei ediții care îndrăznește să fie la fel. aproape la fel. altfel”, declară Edda Coza, director de viziune și comunicare Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”.
 
Spotul de promovare al ediției 2023 poate fi urmărit aici: https://youtu.be/mLXK4CiofpU
 
Programul integral poate fi consultat la www.festivalulserbanionescu.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/festivalulserbanionescu.
 
 
Citește și:
Constanța Peste 50 de evenimente culturale la Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” de la 2 Mai
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Peste 6.000 de participanți au fost prezenți la a treia ediție a Festivalului de Teatru și Fim „Șerban Ionescu” (GALERIE FOTO)

02 Aug 2023 905

Constanța Mâine începe Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. Ediția a treia aduce peste 50 de evenimente culturale

21 Jul 2023 1046

Constanța Peste 50 de evenimente culturale la Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” de la 2 Mai

03 Jul 2023 1134