George Motoi, membru din „generația de aur” a teatrului românesc, originar din Dobrogea

Foto: Facebook George Motoi
  • La Piatra Neamț, alături de alți absolvenți ai IATC București, a fondat Teatrul Tineretului
  • De-a lungul timpului, George Motoi a fost decorat cu mai multe premii, medalii, ordine și titulaturi printre care amintim de titlul de cetățean de onoare al Municipiului Brăila și premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF (iunie 2011). În plus, el a fost decorat în anul 2004 de președintele țării, Ion Iliescu cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”
 
George Motoi s-a născut în județul Caliacra, aflat în regiunea Dobrogea, la data de 22 ianuarie 1936.
 
Actorul a făcut parte din așa-numita „generație de aur” a teatrului românesc.
 
Familia actorului s-a mutat în județul Brăila după anul 1940, iar acolo el a făcut clasele primare,la o școală din comuna Dudești. Între anii 1950 – 1954, George Motoi a urmat cursurile Grupului Școlar Agricol din Brăila și Școala Populară de Artă din același oraș. În 1954, Motoi a fost admis la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind unul dintre studenții profesoarei Irina Răchițeanu. A absolvit în 1958.
 
Ulterior, a fost repartizat la Piatra Neamț și acolo, alături de ceilalți colegi de promoție, a fondat Teatrul Tineretului. Bineînțeles, la acest teatru a și debutat pe scenă, în spectacolul „Poveste de iubire”, jucând rolul lui Marcov. La Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, George Motoi a petrecut doi ani, ajungând apoi la Bacău.
 
Inițial, Teatrul din Bacău l-a împrumutat rolul titular din Don Carlos de Schiller, sub regia artistului emerit Ion Olteanu. În cele din urmă, George Motoi a ajuns să fie luat definitv de băcăuani, jucând în spectacolele teatrului respectiv vreme de patru ani.
 
George Motoi a mai fost angajat la Teatrul Național din Cluj – Napoca, în perioada 1964 – 1970 și la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, unde și-a petrecut cei mai mulți ani ai profesiei.
 
Pe lângă calitatea de actor, el a îndeplinit și funcția de director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, din 1991 și până în 1995.
 
Regretatul actor a desfășurat o activitate constantă și neobosită, mărturisind într-un interviu din 2008:

 
"De 30 de ani nu am avut vacanță pentru că eram foarte solicitat de cinematografie și de televiziune. Am făcut peste 45 de filme cu roluri principale. În timpul stagiunii eram distribuit la teatru".
 
Amintim o parte din spectacolele de teatru în care a apărut George Motoi: „Don Carlos”, „Pescărușul”, „A douăsprezecea noapte”, „Caligula”, „Visul unei nopți de vară”, „Vlaicu Vodă”, „Școala Calomniei”, „Un fluture pe lampă”, „Iadul și pasărea”, „Furtuna”, „Simfonia patetică”, „Zodia Taurului”, „Cine a fost Adam?”, „Despot Vodă”, „Papa Dolar”, „Jocul ielelor”, „Moștenirea”, „Numele trandafirului”, „Macbett” etc. Cât despre prezențele cinematografice, Motoi a fost distribuit în filmele: „Lumină de iulie”, „Sentința”, „Decolarea”, „Serata”, „7 zile”, „Frații Jderi”, „Pe aici nu se trece”, „Un zâmbet pentru mai târziu”, „Buzduganul cu trei peceți”, „Marele singuratic”, „Al treilea salt mortal”, „Omul și umbra”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Adela”, „Colierul de turcoaze”, „Furtună în Pacific”, „Anotimpul iubirii”, „Chira Chiralina”, ș.a.
 

El a interpretat și „rolul” regizorului, montând spectacolele „Doi pe un balansoar”, „Ultimul set”, „Paiața sosește la timp”, „Pălăriile doamnei Olga”, „Noaptea Brâncoveanului” etc.
 
De-a lungul timpului, George Motoi a fost decorat cu mai multe premii, medalii, ordine și titulaturi printre care amintim de titlul de cetățean de onoare al Municipiului Brăila și premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF (iunie 2011). În plus, el a fost decorat în anul 2004 de președintele țării, Ion Iliescu cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
 
George Motoi a decedat în anul 2015, pe 4 martie, în București.
 
Citește și:
Astăzi se împlinesc 83 de ani de la nașterea regretatului actor și regizor George Motoi
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la nașterea regretatului actor și regizor George Motoi

22 Jan 2019 1922

Doliu în lumea filmului din România. O cunoscută actriță s-a stins din viață

06 Jul 2018 5384

Actorul George Motoi ar fi împlinit, azi, 81 de ani

22 Jan 2017 3248

Lumea teatrului, mai săracă Un mare actor s-a stins din viaţă (video)

04 Mar 2015 2984