In memoriam Dan Iagnov, compozitorul melodiei „Când vine seara”, populară în cadrul Festivalului Mamaia și al altor șlagăre celebre

Foto: wikipedia
  • În calitate de compozitor, Dan Iagnov a compus peste 300 de cântece, unul de succes fiind „Când vine seara”. Acesta a fost interpretat de 67 de concurenți din peste 100 înscriși la secțiunea interpretare a Festivalului Mamaia, în faza selecției. La sfârșit, o parte din membrii juriului s-au urcat pe scenă și au interpretat și ei melodia, caz unic în istoria festivalului
  • Compozitorul a obținut mai multe premii de-a lungul timpului la Festivalul Mamaia, premiul melodia anului acordat de Radio România Actualități pentru piesa „Te chem” (1999) și premiul televiziunii române (1996)
 
Dan Iagnov, născut ca Dan Ion Marcu, a venit pe lume într-o zi de 6 februarie 1935, la București.
 
Capitala României și Timișoara au fost orașele în care reputatul compozitor și-a petrecut anii copilăriei și ai adolescenței. El a terminat Liceul „Nikos Beloiannis” din Timișoara, promoția 1953. Ulterior, a absolvit Facultatea de Construcții Civile și Industriale și a obținut titlul de Inginer Constructor în specialitatea Construcții Civile și Industriale.
 
Dan Iagnov și-a manifestat încă din copilărie latura artistică, în special în domeniul muzicii. A luat lecții de pian, în particular, încă de la vârsta de cinci ani cu Lidia Cristian și apoi cu Magda Nicolau, două pianiste de renume. De asemenea, a luat lecții particulare de armonie și compoziție cu Alexandru Pașcanu, care era profesor de armonie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Debutul ca pianist al lui Dan Iagnov a fost consemnat în 1980.
 
În calitate de compozitor, Dan Iagnov a compus peste 300 de cântece, unul de succes fiind „Când vine seara”. Acesta a fost interpretat de 67 de concurenți din peste 100 înscriși la secțiunea interpretare a Festivalului Mamaia, în faza selecției. La sfârșit, o parte din membrii juriului s-au urcat pe scenă și au interpretat și ei melodia, caz unic în istoria festivalului.
 
Alte câtece celebre pe care le-a compus sunt: „Mâine”, „Cât aș fi vrut”, „Eu vreau să-ți spun că te ador”, „Și între noi mai e un pas”, „Te chem”, „Continent pierdut”, „Cântec de Crăciun”, „Nu mai știu ce-i bine și ce-i rău”, „Totul e perfect”, „E iarnă iar și seară iar”, „Sunt doar un poet”, „Baladă pentru Sanda”, „N-a fost iubire”, „Te voi găsi”, „Primul pas”, „Nu regret”, „Noaptea îmi bate-n geam”, „Și dacă vei pleca”, „Regretele târzii”, „Singur printre oameni”, „Ți-am dăruit o floare”, „Ah, femeia!” etc.
 
Pentru Angela Similea și Ștefan Iordache, Dan Iagnov a scris musicalul „Adio femei” în colaborare cu Dan V. Dumitriu, în regia lui Mihai Berechet de la Teatrul Național București.
 
Compozitorul a obținut mai multe premii de-a lungul timpului la Festivalul Mamaia, premiul melodia anului acordat de Radio România Actualități pentru piesa „Te chem” (1999) și premiul televiziunii române (1996).
 
Dan Iagnov a părăsit această lume pe 19 februarie 2012, la vârsta de 77 de ani.

 
Citește și:
Originar din Constanța102 ani de la nașterea compozitorului Ștefan Mangoianu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.