In memoriam Gheorghe Bogorodea, scriitor ce a publicat la edituri din Constanța și Tulcea

  • După absolvire, Gheorghe Bogorodea a lucrat ca psiholog la Spitalul Județean Tulcea și la Centrul Militae Județean. De asemenea, a fost și profesor de psihologie la Școala Normală Tulcea
  • Debutul lui în literatură a avut loc în anul 1974, la revista „Opinia Studențească”
  • Ca sciitor, Bogorodea a aobținut premiul I pentru proză al revistei „Luceafărul” în anul 1980, premiul I la Festivalul Național de Poezie „Tudor Arghezi” în 1980, premiul I pentru proză la Festivalul Național de Poezie „Tudor Arghezi” în 1981
  • Gheorghe Bogorodea a decedat pe 2 iulie 2015
 
Gheorghe Bogorodea s-a născut la data de 29 august 1952. Are originile în satul Ciungețu, județul Vâlcea.
 
Viitorul poet a absolvit școala primară la Romanii de Sus, gimnaziul la Voineasa și Horezu și liceul militar la Breaza.
 
El a urmat la Iași cursurile Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Al. Cuza”. A făcut parte din promoția de absolvenți a anului 1977.
 
După absolvire, Gheorghe Bogorodea a lucrat ca psiholog la Spitalul Județean Tulcea și la Centrul Militae Județean. De asemenea, a fost și profesor de psihologie la Școala Normală Tulcea.
 
Debutul lui în literatură a avut loc în anul 1974, la revista „Opinia Studențească”. El a fost secretar general de redacție la această publicație în perioada 1974 – 1977.
 
Ca sciitor, Bogorodea a aobținut premiul I pentru proză al revistei „Luceafărul” în anul 1980, premiul I la Festivalul Național de Poezie „Tudor Arghezi” în 1980, premiul I pentru proză la Festivalul Național de Poezie „Tudor Arghezi” în 1981.
 
Regretatul scriitor a fost colaborator al publicațiilor: „Opinia Studențească”, „Tomis”, „Luceafărul”, „Literatorul”, „Tricolorul” și „Ramuri”.
 
Este autorul volumelor: „Poezii” – editura „Comitetul pentru cultură”, Tulcea, 1980; „Cocoșul. Magazinul de mobilă” – editura „Scrisul românesc”, Craiova, 1984; „Poemul psalmilor” – Inspectoratul pentru Cultură, Tulcea, 1999; „Horă de bărbați” – editura „Ex Ponto”, Constanța, 2015.

 
Gheorghe Bogorodea a decedat pe 2 iulie 2015.

Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
In memoriam Emanoil Bucuța, scriitor ce a relevat activitatea publicistică din Dobrogea, în contextul revenirii regiunii pe teritoriu românesc

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.