In memoriam Ion Adamache, inginer născut la Tulcea și emigrat în Italia și Canada

Foto: Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea
  • Primul loc de muncă a fost la ASTRA Română, unde a fost inginer de producție. Pe urmă, a lucrat în diverse câmpuri petrolifere până în 1951, când s-a angajat la Institutul de Cercetări Petroliere din Câmpina
  • În 1977, aflat în Italia, Ion Adamache a cerut azil politic și a stat alături de soție în lagărele de la Trieste și Latina.
  • Din Italia, a plecat în Canada, fiind înregistrat ca imigrant (1977 – 1981) și apoi cetățean canadian
 
Ion Adamache este originar din Tulcea, venind pe lume în orașul dobrogean la data de 9 august 1923.
 
El a fost inginer de profesie.
 
După ce a terminat liceul la București, Adamache s-a înscris la Institutul Politehnic, secția Petrol și Gaze, pe care a absolvit-o în 1947 cu „Magna cum laude”.
 
Primul loc de muncă a fost la ASTRA Română, unde a fost inginer de producție. Pe urmă, a lucrat în diverse câmpuri petrolifere până în 1951, când s-a angajat la Institutul de Cercetări Petroliere din Câmpina.
 
În anul 1966, Ion Adamache și-a susținut teza de doctorat, având ca subiect „Noi tehnici și tehnologii de extragere a petrolului cu micșorarea costurilor de producție”.
 
Tot în 1966, tulceanul a fost numit director științific al Institutului de Cercetări Petroliere din Câmpina, funcție pe care a deținut-o până în 1968.
 
Mai târziu, el a reușit să obțină postul de director administrativ al rezervelor de petrol la Compania Națională de Petrol din Libia, unde a condus lucrări inclusiv în Sahara. Și-a exercitat atribuțiile din această funcție timp de doi ani (1974 – 1976).
 
În 1977, aflat în Italia, Ion Adamache a cerut azil politic și a stat alături de soție în lagărele de la Trieste și Latina. La acel moment, inginerul avea la activ 17 patente de invenție, 8 cursuri și manuale și numeroase articole publicate în reviste de specialitate în română, franceză și engleză.

 
Din Italia, a plecat în Canada, fiind înregistrat ca imigrant (1977 – 1981) și apoi cetățean canadian. El s-a stabilit la Calgary și a lucrat în industria petrolieră vreme de 32 de ani.
 

În 1991, el a înființat Secția română a Societății Internaționale a Inginerilor din Petrol din SUA (SPE), înscriind primii 100 de ingineri români pe care i-a introdus în circuitul internațional.
 
Peste doi ani, inginerul avea să-și fondeze propria firmă, Adamache Petroeng LTD, firmă de consultanță în domeniul petrolului.
 
De-a lungul vieții, Ion Adamache a fost invitat ca expert în Libia, Franța, Italia, China, URSS, Japonia, Venezuela, Mexic, Ungaria, Iugoslavia, SUA.
 
Ion Adamache a murit pe 25 noiembrie 1998, în orașul Calgary, Canada.
 
Citește și:
Petre Frangopol, nume de seamă al ingineriei și chimiei născut la Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.