In memoriam Maria Nestor și o viață dedicată Teatrului de Stat Constanța

  • Maria Nestor s-a născut la Constanța, într-o zi de 10 octombrie 1950
  • A debutat pe scena teatrului pontic în luna ianuarie a anului 1977, într-un rol secundar din spectacolul „Micul infern”, de Mircea Ștefănescu

  • Maria Nestor a decedat la vârsta de 61 de ani, într-o zi de 3 august 2012

 
Maria Nestor s-a născut la Constanța, într-o zi de 10 octombrie 1950.
 
Ea a fost fiica lui Șerban și a Luciei Chirilă.
 
Maria Nestor a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, fiind parte din promoția anului 1976. A studiat la clasa profesoarei Beate Fredanov.
 
După absolvire, tânăra și proaspăta actriță ajungea, prin repartizare, la Teatrul de Stat Constanța, unde avea să rămână până în anul 2009.
 
A debutat pe scena teatrului pontic în luna ianuarie a anului 1977, într-un rol secundar din spectacolul „Micul infern”, de Mircea Ștefănescu.
 
Ulterior, pe 22 martie 1977, Maria Nestor primea rolul Iuliei, un personaj din spectacolul „Marele soldat”, ce se juca în premieră. Acesta marca Centenarul Independenței, iar Televiziunea Română, aflată în sală, a preluat și a transmis imagini, vorbind și despre tânăra actriță.
 
Alte roluri interpretate de Maria Nestor de-a lungul carierei au fost: Fata („Omul, fata, bătrânul și ceața” de Hristu Limona); Sora Porter („Omul în piele de șarpe” de Tennesse Williams); Getta („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri); Andreea („Capcane de nichel” de Eugen Lumezianu); Clara („Răzbunarea” de Al Fredo); Ana („Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu); Polyxene („Hecuba” de Euripide); Maria Panait („Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu); Ada („Passacalia” de Titus Popovici); Ioana („Acești îngeri triști” de D.R. Popescu); Ana („Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa); Zâna codrului („Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri); Nicola („Cum se numeau cei patru Beatles?” de S. Poliakoff); Vanicika („A murit Rarelken” de A. Suhovoklin); Luciene („Puricele în ureche” de G. Feydeau); Preoteasa („Penthesileea” de Mioara și A Cremene, cu fragmente de H. Von Kleist); Hlopova („Revizorul” de N.V. Gogol); Dona Squalda („Bârfele femeilor” de C. Goldoni); Doica („Titanic vals” de T. Mușatescu); Colette („Gaițele” de Al. Kirițescu); Ana („Ultima oră” de Mihail Sebastian); Trecătoarea („Livada de vișini” de A.P. Cehov).
 
Actrița a fost portretizată de către Jean Badea, în volumul „Dulcea povară”. Redăm un fragment în rândul de mai jos:


 
„... Era în vara anului 1984. La începutul lunii mai, a avut loc premiera piesei Visul unei nopți de iarnă. În rolul principal feminin, regizorul Ion Maximilian o distribuise pe Maria Nestor, căreia, la 34 de ani, îi reușea în chip strălucit o compoziție de puștoaică. Îi admirasem de la prima reprezentație naivitatea și candoarea, și puritatea turnate în tiparul personajului plăsmuit de nea Tudorică Mușatescu. Un cert succes pentru actriță, pentru spectacol, pentru teatru. Cu toate acestea, după un vechi obicei, teatrul a invitat o vedetă a timpului, actrița Catrinel Dumitrescu, de la Teatrul Național din Cluj – Napoca, pentru a interpreta pe Doruleț în câteva reprezentații. La una dintre acestea, am văzut-o în sală, în rândul al doilea, pe Maria Nestor. Venise s-o vadă pe colega ce o înlocuia. Doamne, mi-am zis, câte actrițe sunt capabile de un asemenea gest? De unde atâta forță morală de a-și depăși orgoliul de a accepta o concurentă loială, de a aplauda, la final, alături de întrega sală, interpretarea frumoasă a lui Catrinel? Ea, care nu era cu nimic inferioară actriței din teatrul de pe Someș...”.
 

Maria Nestor a decedat la vârsta de 61 de ani, într-o zi de 3 august 2012. Mesajul colectivului de la Teatrul de Stat Constanța la aflarea veștii a fost: „Face parte dintre acele actrițe, cărora lumina din ochi și din suflet și zâmbetul bun de pe figură le aduceau roluri pe scenă, indiferent de vârstă sau de albirea părului. Dacă o grea boală nu ar fi împiedicat-o, ar fi continuat să realizeze și alte frumoase roluri. Îi vom păstra mereu în suflet amintirea. Dumnezeu s-o odihnească!”.
 
Citește și:
A plecat dintre noi actriţa Maria Nestor

Actrita MARIA NESTOR a plecat prea devreme dintre noi

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce cadou i-a făcut şeful statului soţiei sale Maria

07 Sep 2014 1749