In memoriam Olimpiu Glodarenco, istoricul care a condus timp de șapte ani Muzeul Național al Marinei Române

  • În anul 2006, Olimpiu Glodarenco a preluat funcția de director al Muzeului Național al Marinei Române, pe care l-a condus până în 2013
  • Ca director al Muzeului Național al Marinei Române, s-a remarcat prin organizarea de conferințe naționale și internaționale și prin înființarea Editurii Muzeului Național al Marinei Române
  • Olimpiu Glodarenco a murit pe 13 ianuarie 2021, la 57 de ani
 
Olimpiu Manuel Glodarenco, pe numele complet, a venit pe lume în anul 1964, în data de 2 ianuarie.
 
El a urmat cursurile Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, pe care l-a absolvit în 1986. Ulterior, Olimpiu Glodarenco s-a înscris la Facultatea de Istorie și Științe Administrative din cadrul Universității „Ovidius” Constanța. La această facultate a făcut atât ciclul de licență, cât și masteratul. Doctoratul l-a urmat la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă și Stat Major cu specializare în Științe Militare și Informații. Titlul de habilitat l-a obținut sub îndrumarea prof. dr. Anatol Petrenco, decanul Facultății de Istorie Universală, Universitatea de Stat Chișinău.
 
Timp de 20 de ani (1986 – 2006), Olimpiu Glodarenco a ocupat funcția de comandant nave de luptă și ofițer în statul major al Flotei, în diferite unități operative ale Forțleor Navale. Pe urmă, a devenit instructor superior în catedra „Științe Militare și Manageriale” și șef al comisiei didactice a catedrei la Școala Militară de Maiștri a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. A activat și la Mangalia, ca șef de stat major al Centrului de Instrucție al Forțelor Navale.
 
În anul 2006, Olimpiu Glodarenco a preluat funcția de director al Muzeului Național al Marinei Române, pe care l-a condus până în 2013.
 
Tot în 2006, a început să predea la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța, cu gradul de conferențiar universitar. S-a ocupat de disciplinele „Istoria armatei și marinei române” și „Istorie navală”. Din 2007, a lucrat la Universitatea „Ovidius” Constanța, iar din 2010 la Universitatea „Andrei Șaguna”. Aici a predat: Conflicte asimetrice; Politică externă și de securitate comună a Uniunii Europene; Politici de securitate ale Uniunii Europene; Istoria secolului XX; Geopolitică și geostrategie; Teoria organizațiilor europene; Introducerea în studii europene; Sisteme politice comparate și Etică politică.
 
După ce a plecat de la conducerea Muzeului Național al Marinei Române în 2013, Olimpiu Glodarenco a preluat funcția de director al Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” București.
 
În postura de cercetător s-a evidențiat în publicarea unor volume impresionante de istorie universală a marinei și a nenumărate studii și articole, iar ca director al Muzeului Național al Marinei Române, s-a remarcat prin organizarea de conferințe naționale și internaționale și prin înființarea Editurii Muzeului Național al Marinei Române.    
 
Ca afilieri a fost membru al: Societății de Ştiinţe Istorice din România, Asociaţiei de Geopolitică „Ion Conea”, Comisiei Române de Istorie Militară, Asociaţiei culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, Liga Navală Română și Membru de onoare al Asociaţiei Tomis pentru Interculturalitate.

 
A fost Cavaler al Ordinului Militar şi Ospitalier al Sfântului Lazăr din Ierusalim și expert al Ministerului Culturii, în bunuri arheologice şi istorico-documentare: Istoria marinei, secolele XIX – XX.
 

Olimpiu Glodarenco a murit pe 13 ianuarie 2021, la 57 de ani.
 
Citește și:
Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a stins fulgerător un fost director al Muzeului Național al Marinei Române. Doar ce împlinise 57 de ani

13 Jan 2021 4143

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 ianuarie 2018

10 Jan 2018 2018