Jurnalist și teatrolog originar de la malul mării. Simion Alterescu s-a născut în urmă cu 102 ani

  • Descendent al evreilor, el a fost teatrolog, critic teatral și istoric al teatrului. Pe deasupra, a fost cercetător științific și profesor la Institutul de Istoria Artei din București
  • La începutul carierei a lucrat ca jurnalist, integrându-se în anii regimului totalitar în intelectualitatea privilegiată de guvernanții comuniști
  • În anul 1975 a obținut premiul I.L. Caragiale al Academiei Române pentru lucrarea „Teatrul românesc contemporan”
 
Simion Alterescu, cunoscut pe urmă ca Simion Alterescu-Ierușalmi, s-a născut în ziua de 2 mai 1921, la Constanța.
 
Descendent al evreilor, el a fost teatrolog, critic teatral și istoric al teatrului. Pe deasupra, a fost cercetător științific și profesor la Institutul de Istoria Artei din București.
 
Simion Alterescu a fost fiul lui Aron Ierusalim, comerciant evreu, și al soției acestuia, Clara.
 
În 1932 a început studiile liceale, în orașul natal. În anii dictaturii lui Antonescu și ai legilor împotriva evreilor, Simion Alterescu a învățat la Colegiul Onescu din București, școală pentru elevii evrei. În anul 1945 și-a desăvârșit studiile universitare, la Facultatea de Litere și Filologie din București.
 
La începutul carierei a lucrat ca jurnalist, integrându-se în anii regimului totalitar în intelectualitatea privilegiată de guvernanții comuniști. Între anii 1944 – 1946, Simion Alterescu a lucrat ca redactor la cotidianul „România liberă”, iar în perioada 1945 – 1946, a fost secretar de redacție la „Lumea”. A fost din nou redactor la revista „Rampa” (1946 – 1948) și prim-redactor la publicația „Contemporanul” (1948 – 1952).
 
Eruditul evreu a luat contact cu lumea teatrului în anul 1944, când a debutat în critica teatrală la revista „Orizont”, condusă de Sașa Pană. A rămas în domeniul artistic, îndeplinind funcția de inspector general în Ministerul Artelor, la Direcția Generală a Teatrelor, din 1948 până în 1951.
 
Între 1949 – 1964, Simion Alterescu a fost profesor și șef de catedră la Institutul de Teatru „I.L. Caragiale”. Totodată, din 1951 el a fost cercetător științific la secția de teatru a Institutului de Istorie a Artei.
 
A finalizat studiile de doctorat în 1971, luându-și diploma în istoria artei cu teza „Arta actorului în teatrul românesc din epoca modernă ”. În continuare, el a mai publicat cronici de teatru în „România literară”, „Scânteia”, „Contemporanul”, „Studii și cercetări de istoria artei” etc.

 
În anul 1975 a obținut premiul I.L. Caragiale al Academiei Române pentru lucrarea „Teatrul românesc contemporan”.
 

În 1987, Simion Alterescu a emigrat în Israel și după acel an, și-a luat cetățenia. De asemenea, și-a adăugat și numele Ierușalmi.
 
Simion Alterescu a murit în Israel, în anul 1995.
 
Numele său rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut prin creațiile literare. El este autorul monografiei „Teatrul Național I.L. Caragiale 1852 – 1952” (1955). A mai fost colaborator la scrierea cărții „Teatrul în România după 23 August 1944” (1959), coordonator colaborator la „Teatrul românesc contemporan 1944 – 1974” și autor al „Actorul și vârstele teatrului românesc” (1980).
 
Citește și:
Regizorul din Constanța care a trecut în neființă prea devreme 65 de ani de la decesul lui Jeni Acterian

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.