La mulți ani, Actuan Murat! O carieră concentrată asupra culturii din Dobrogea

Foto cu rol ilustrativ
  • Pe 15 ianuarie, Actuan Murat împlinește 73 de ani
  •  Actuan Murat a fost lector universitar la Facultatea de Litere și Teologie, Universitatea Ovidius Constanța; inspector de specialitate la Inspectoratul județean pentru Cultură (1994 – 2007); consilier superior la Direcția Județeană pentru Cultură Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța
 
Originar din comuna Peștera, județul Constanța, Actuan Murat a văzut lumina zilei pe 15 ianuarie 1951.
 
Primele opt clase le-a făcut în comuna natală, iar apoi a studiat la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia. A făcut parte din promoția de absolvenți a anului 1970. Peste alți patru ani, Actuan Murat a terminat Facultatea de Istorie, Universitatea București.
 
Primul său loc de muncă a fost în județul Harghita, la Școala Generală nr. 2 din Izvorul Mureșului.
 
A revenit apoi pe meleagurile natale, în județul Constanța, ca muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din municipiu, unde a avut cea mai longevivă ședere (1978 – 2003).
 
Pe deasupra, Actuan Murat a fost lector universitar la Facultatea de Litere și Teologie, Universitatea Ovidius Constanța; inspector de specialitate la Inspectoratul județean pentru Cultură (1994 – 2007); consilier superior la Direcția Județeană pentru Cultură Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța.
 
El a organizat și a participat la conferințe, sesiuni și simpozioane științifice naționale și internaționale la Constanța și Ankara (Turcia).
 
Începând cu anii `80, Actuan Murat a urmat cursuri de perfecționare profesională precum: Bazele muzeografiei (1980 – 1981); Științe speciale ale istoriei (1982 – 1984); Limba și paleografia turco – osmană (Istanbul, 1992 – 1993); Managementul Schimbării și integrarea europeană (2004); Elaborarea și Managementul proiectelor (2005); Dezvoltarea carierei funcționarilor publici (2007).
 
El a publicat volume, articole și studii despre comunitatea turco – tătară, viața economică și culturală a Dobrogei în secolul XVII în revistele și volumele de profil „Pontica”, „Tribuna”, „Tomis”, „Datina”, „Cercetări numismatice”, „Comunicări de istorie a Dobrogei”, „Symposiathracoaficia”, „Studii și cercetări de istorie veche și arheologie”.

 
Pentru activitatea sa, a primit distincții de la Asociația de Prietenie, Cultură, Artă și Turism; Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța; Societatea de Radio și Televiziune Turcă; Organizația de Tineret „Kemal Ataturk”; Institutul de Cercetări Folclorice; Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România.
 

Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vo. IV
 
Citește și:
A 85-a aniversareEmel Emin, poeta stabilită la Constanța de peste jumătate de veac
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Două terenuri, un apartament şi o casă de vacanţă Averea lui Actuan Murat, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură (documente)

24 Nov 2015 2761