Cultura

Lansare de carte marca „Atelierele Tomis“ Privind „Dincolo de ferestre“, cu Irina Georgescu-GrozaSâmbătă, „Atelierele Tomis“ au adus în atenţia publicului constănţean un volum de proză scurtă - „Dincolo de ferestre“, de Irina Georgescu-Groza, autoare formată în Constanţa.
 
Cartea întregeşte perfect seria „Atelierele Tomis“, întrucât „este o pătură multicoloră de poveşti care pe mulţi îi va încălzi“ (Veronica D. Niculescu). În plus, pe lângă poveştile care se ascund în spatele copertei, cartea cuprinde ilustraţii sugestive şi, în egală măsură, la fel ca textul, impresionante, realizate de Kiki Georgescu, sora autoarei. 
 
Lansarea proaspetei cărţi, apărute la editura Casa de Pariuri Literare, a avut loc la clubul „Noi“ şi a reunit în jurul scriitoarei foşti profesori, apropiaţi şi cititori care i-au descoperit, în mod surprinzător, „colecţia de douăzeci şi două de ficţiuni cu miez de magie, montate la limita dintre real şi fantastic“. Prezentarea cărţii de debut a Irinei Georgescu-Groza, datorită aprecierilor critice făcute de invitaţi - Mircea Țuglea, poet, publicist, critic literar român şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Margareta Butuceanu, profesoara de română a autoarei de la Liceul Teoretic „Ovidius“, Ştefania Mincu, scriitoare şi publicistă română, Cristina Tamaş, conf. univ. dr. şi decan al Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, nu a purtat haina unei lansări oficiale, ci, mai curând, a unei lansări de suflet.
 
Tonul evenimentului a fost dat de Mircea Țuglea, care a afirmat: „Volumul este publicat de Casa de Pariuri Literare şi este un exponent al rubricii «Pariurile Tomisului». Proza Irinei Georgescu-Groza este glacială, rece. Irina este o prozatoare foarte conştientă şi lucidă. Titlul «Dincolo de ferestre» atrage inconştient o asociere cu versul unui scriitor celebru, Paul Celan, «Dincolo de castani începe lumea». În mod analog, putem spune că «Dincolo de ferestre începe lumea»“.

Poveştile de „Dincolo de ferestre“ - „poveşti care te cară, care te duc, care te întorc, care te adorm…“

Amintindu-şi cu drag de fosta sa elevă şi descoperindu-i, în această carte de debut, talentul de prozator, profesoara de română a mărturisit că a „remarcat, absolut surprinzător, că Irina, fiind elevă într-o clasă de informatică, în care le bubuia capul de matematică şi fizică, îşi dorea un petic de cer, avea la vremea aceea aspiraţii înalte. Am observat chiar la începutul cărţii acest aspect care o caracterizează. În primele pagini, ea vorbeşte despre copacul închis între pământ şi cer“.
 
Totodată, Margareta Butuceanu a precizat: „Irina a vrut să refacă prin această carte poveştile «O mie şi una de nopţi», poveştile care te cară, care te duc, care te întorc, care te adorm şi care te scot din cotidian, din rumeguşul acesta al vieţii absolut extraordinar“.
 
În ceea ce priveşte titlul, profesoara a menţionat că acesta este „teribil de generos, întrucât se ştie că fereastra este un spaţiu între afară şi înăuntru, înăuntru însemnând siguranţă şi căldură, nicidecum un spaţiu glacial“.
 
Manifestându-şi impresiile postlectorale şi apreciind volumul tinerei prozatoare, Ştefania Mincu a declarat: „Am avut o mare surpriză când am deschis cartea. Nu ştiam absolut nimic despre autoare. De la prima vedere, se observă cu uşurinţă talentul prozatoarei. M-a fascinat de la bun început. Irina Georgescu-Groza are calităţi de prozator surprinzător de mature, calităţi de prozator obiectiv, critic şi realist. Este orientată către proza obiectivă, lucru extrem de greu, iar autoarea ştie să înceapă şi să termine o proză. Irina este un prozator înnăscut, care face parte din categoria greilor şi nu dă deloc impresia unui prozator de debut“.

Volumul „Dincolo de ferestre“ poate fi achiziţionat în librăriile Cărtureşti sau prin comandă directă la comenzi@cdpl.ro. De asemenea, cartea are şi o pagină de facebook, cu aceeşi denumire, ce reuneşte cititorii care privesc „Dincolo de ferestre“ împreună cu Irina Georgescu-Groza.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scufundări gratuite în Marea Neagră! Află detalii! (video)

08 Aug 2017 1904

Atelierele Revistei „Tomis”, ediție de sărbătoare

23 Dec 2016 896

Corina Martin a capitulat! Festivalul Antic Tomis o pensionează pe „Tomiris“

23 Aug 2016 5817

Asociația Psihologilor Consilieri și Psihoterapeuți de Cuplu și Familie Tomis Constanța

13 May 2015 582

„O Zi în Familie” la Muzeul de Artă din Constanța

13 May 2015 767

Zilele iubirii şi primăverii, la Tomis Mall

03 Feb 2014 1847

Vezi ce evenimente au loc astăzi în cadrul Festivalului Antic Tomis!

18 Aug 2012 1183

Programul primului-ministru Mihai-Razvan Ungureanu in data de 3 aprilie 2012

03 Apr 2012 714

Atelierul Zânelor revine la Constanţa

29 Mar 2012 1050

Expoziția de artă cu vânzare "Lumină și Har" Ediția a IX-a

28 Mar 2012 927

Ziua Portilor Deschise la Gruparea Mobila de Jandarmi

03 Apr 2007 1536