LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește astăzi, 14 decembrie 2023 lansarea volumului „Turkish Cultural Legacy in the Balkans: From Empire to the Republic of Türkiye”, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu.
 
Evenimentul editorial va fi ținut în Sala Pictată a MINAC.

Volumul este publicat la editura Mega din Cluj Napoca. 

În debutul evenimentului ia cuvântul Arheologul Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

„Volumul este unul dintre produsele rezultate în urma proiectului cultural ce a avut în prim-plan moștenirea turcă în Balcani“ a precizat Aurel Mototolea

„Proiectul nu a avut doar componența academică, ci și una educațională. ​Aș vrea să menționez că acest proiect s-a bucurat de o largă colaborare cu Arhivele Naționale, cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul UOC. Practic cu lansarea acestui volum se încheie proiectul derulat din ianuarie și până în prezent. Fiecare dintre noi are câte un articol sau două în paginile acestui volum“ - a precizat Delia Roxana Cornea. 

Ia cuvântul Metin Omer. 

„Este o onoare pentru mine să mă alătur acestui demers. Sunt studii cu aprofundări istoriografice clasic. Sunt esențiale pentru a înțelege populația turco-otomana din Balcani“ - a precizat Metin Omer. 

„Având în vedere obiectivul propus, acela de a reuni cercetători din zona balcanică, misiunea nu a fost una ușoară. Cred că în paginile volumului se regăsește tot ceea ce este mai bun, având în vedere condițiile date. Meritul major pentru realizarea de astăzi aparține contribuabililor care au muncit foarte bine într-un timp extrem de scurt. Chiar dacă acest cuprins al volumului vi se pare foarte variat, acesta este realul câștig. Avem mărturii cu privire la prezența otomană în Balcani în secolul 19. Avem contribuții referitoare la raporturile economice în zonă. O secțiune importantă este amprenta culturală lingvistică. Nu în ultimul rând, Avem contribuții referitoare la moștenirea artistică sau arhitecturală“ - a precizat Emanuel Plopeanu. 

La final Emanuel Plopeanu adresează mulțumiri contribuabililor. 

Despre Patrimoniu Cultural Material

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a derulat în cursul anului 2023 proiectul cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național Interferențe culturale româno-turce în Dobrogea, aria tematică: Patrimoniu Cultural Material.
 
Desfășurat sub semnul împlinirii a 145 de ani de relații româno-turce și a centenarului Republicii Turcia, proiectul a avut o puternică componentă științifică, reprezentată de organizarea la Constanța, în perioada 12-14 octombrie 2023, a Simpozionului Internațional Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă, la care au participat specialiști din țară și străinătate.
 
Lucrările susținute în cadrul sesiunii au fost strânse și publicate într-un volumul editat în limba engleză, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța.
 

Subiectele acestui volum sunt variate, demonstrând preocuparea constantă pentru moștenirea sau influența otomană/turcească, de-a lungul secolelor. Putem identifica subiecte precum: soarta familiilor creștine conducătoare în Macedonia de astăzi după cucerirea otomană; urmele prezenței tătare din secolul al XVI-lea în Bulgaria contemporană; carantina, daruri și mită la frontiera otomano- austriacă în mijlocul secolului al XVIII-lea; influențele culturale otomane în Principatele Române, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, mărturii austriece despre Bulgaria din secolul al XIX-lea; competiția ruso-otomană pentru Dobrogea și sudul Basarabiei și rolul României; producția de animale și cereale aparținând posesiunilor musulmane, în Dobrogea secolului al XIX-lea; obiceiuri orientale și persistența lor în societatea românească, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor; moștenirea sistemului juridic otoman în România; studii privind istoria unor clădiri civile sau religiose musulmane din spațiul dobrogean; modernizarea Turciei (cazul emancipării femeilor); percepția militară românească despre Turcia la începutul Războiului Rece, influența non-politică a Turciei în Balcani în zilele noastre ș.a.

Citește și: 


La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 516

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 393

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 646

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 576

Lansare de carte la Casa Avramide Tulcea - „Odă târzie mamei", de Monalisa Dima

22 Mar 2024 526

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 798

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 842

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 634

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius Constanța găzduiește lansarea volumului Eco-Consciousness in American Culture

19 Feb 2024 689

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 915

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2023 1299

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 1049

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește lansarea cărții „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri” de Virgil Andriescu

14 Dec 2023 733

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 893

Lansarea cărții „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, găzduită de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

08 Dec 2023 764