LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Constanța, organizează marți, 23 ianuarie, la MINAC, de la ora 11:00, simpozionul „24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române”.
 

„Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România-filiala Constanța, împreună cu preșcolari și elevi din județul Constanța, aduc un omagiu patrioților români cărora le datorăm prima etapă a procesului de realizare a României Mari, Unirea Moldovei cu Țara Românească”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Laviniei Dumitrașcu.

 
La simpozionul „24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române”, vor vorbi despre evenimentele istorice și despre personalitățile care le-au făcut posibile dr. Lavinia Dumitrașcu - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa-, dr. Andreea-Cristina Mănăilă - Serviciul Judeţean Constanța al Arhivelor Naționale-, elevii Luca Voinea - Școala gimnazială nr. 22 „I.C.Brătianu”- și Eric Andrei Ursea - Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”.
 
Un spectacol artistic dedicat evenimentului va fi susținut de preșcolari de la Grădinița „2 Pitici”, de Corul Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”, de elevi de la Școala gimnazială nr. 22 „I.C.Brătianu”, de Maria Comăniță, Maria Ghiață -Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, de Ansamblul folcloric „Cartalu” -Școala gimnazială Vulturu- și de Corul Seminarului Teologic „Sf. Cuvios Dionisie” Constanța.
 
Moderatori vor fi dr. Lavinia Dumitrașcu și asistenții săi, Luca Voinea și Eric Andrei Ursea.

UPDATE: Ora 11.00

În deschiderea evenimentului ia cuvântul Lavinia Dumitrașcu. 

„Odată recunoscută Unirea de Marile Puteri, domnul Alexandru Ioan Cuza a purces la darea de reforme. (...) Noi trebuie să le mulțumim acelor oameni pentru că au pus bazele statului român modern“ - a precizat Lavinia Dumitrașcu. 

În continuare are loc un moment pregătit de corul Armonia al Seminarului Teologic „Sf. Cuvios Dionisie” Constanța, ce va începe cu o rugăciune. 

Andreea Cristina Mănăilă de la Arhiva din Constanța va lua cuvântul.

„Alexandru Ioan Cuza a pus bazele statului român modern. De acolo, România a avut doar un făgaș, cel al dezvoltării continue“  - a precizat Andreea Cristina Mănăilă. 

Micuții preșcolari vor susține un moment artistic. 

Încep prin a intona imnul și apoi va avea loc hora unirii. 
Citește și: 


Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Slujbe de mulțumire în toate bisericile la împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române

23 Jan 2024 654