Marina Cap-Bun, nume important pentru învățământul din Dobrogea, la ceas aniversar

Sursa foto: Facebook Marina Cap-Bun
  • Mâine, 17 octombrie, Marina Cap-Bun împlinește 61 de ani
  • La Constanța, ea a făcut studiile elementare la Școala nr. 2 și pe cele liceale la Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”. A continuat cu Facultatea de Filologie, specializarea Limba și Literatura Română – Limba și Literatura Engleză la Universitatea București, între anii 1982 – 1986
Marina Cap-Bun este originară din Hunedoara, oraș în care s-a născut la data de 17 octombrie 1962, în familia lui Ionel și a Ilenei Dumitrache.
 
La Constanța, ea a făcut studiile elementare la Școala nr. 2 și pe cele liceale la Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”. A continuat cu Facultatea de Filologie, specializarea Limba și Literatura Română – Limba și Literatura Engleză la Universitatea București, între anii 1982 – 1986.
 
Ea a urmat și un program de doctorat în filologie la Universitatea București, finalizat în 1998.
 
Marina Cap-Bun a fost profesor la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța înainte de a ajunge la Universitatea „Ovidius”, instituție la care activează și în prezent.
 
Pentru universitate, Marina Cap-Bun a fost, pe rând, asistent, lector, conferențiar, profesor și coordonator de doctorate, în cadrul Facultății de Litere și al Facultății de Arte.
 
Ea a fost și realizator TV și moderator al programului săptămânal „Sfertul academic”.
 
De-a lungul timpului, a fost profesor invitat la Indiana University, Bloomington SUA, University of Washington, Universita di Pisa, Ankara Universitesi etc.
 
Marina Cap-Bun a deținut și funcția de redactor șef al revistei „Agora” din Constanța.
 

Ca afilieri, ea a făcut parte din: Centrul de Cercetare CNCSIS „Interferențe culturale” (2005); Asociația Scriitorilor din București (2002); Asociația de Literatură Generală și Comparată din România (2002); Romanian Society for English and American Studies (1992); Romanian Association for American Studies (2001); North American Society for Romanian Studies (2002) etc.
 
A colaborat cu publicații atât din țară, cât și din afară precum: „Balkanistica” (SUA); „Observator” (Germania); „Limbă și literatură română”; „România literară”; „Viața românească”; „Observator cultural”; „Drama”; „Curierul românesc”; „Steaua”; „Paradigma” (Constanța); „Tomis” (Constanța); „Observator” (Constanța).

 
În afara studiilor literare, recenziilor, contribuțiilor în domeniul creației artistice, a publicat și interviuri cu scriitori, critici literari, redactori și traducători.
 
Marina Cap-Bun are multiple lucrări incluse în bazele de date și bibliotecile internaționale de prestigiu. A publicat capitole în volume colective despre poeți români și străini, dramaturgi, interculturalitate, literatură română, evenimente culturale românești.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
Profesor universitar Marina Cap-Bun, de la Universitatea Ovidius, premiată în cadrul Galei Femeilor Liberale
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesor universitar Marina Cap-Bun, de la Universitatea Ovidius, premiată în cadrul Galei Femeilor Liberale

12 Mar 2023 2533

La Biblioteca Judeţeană Constanţa Dublă lansare de carte in memoriam Marin Mincu

12 Jul 2017 3719

Simona Halep debutează la Wimbledon luni

02 Jul 2017 2076

Matei Vișniec și-a lansat „Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă…” la Universitatea „Ovidius” din Constanța (galerie foto)

24 Apr 2016 2985

Matei Vişniec îşi lansează volumul „Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă...” la Constanţa

13 Apr 2016 2643

Azi, primii cinci de la Facultatea de Litere Averile şi interesele noilor membri ai Senatului Universităţii „Ovidius“ (I) (documente)

03 Mar 2016 4850

Cartea zilei „Literatura, teatrul și filmul - În onoarea dramaturgului Matei Vișniec”, Marina Cap-Bun, Florentina Nicolae (coord.)

19 Jun 2015 5370