Născut în județul Constanța Nevzat Yusuf Sarigol, profesor și autor de seamă al comunității tătare

  • Nevzat Yusuf Sarigol s-a născut într-o zi de 21 ianuarie 1936, în județul Constanța, comuna Sarigol, cunoscută acum ca Albești
  • A urmat cursurile Școlii Pedagogice Tătare din Constanța, mai târziu urmând să devină el însuși cadru didactic
  • Nevzat Yusuf Sarigol a încetat din viață pe 27 aprilie 2023


Nevzat Yusuf Sarigol s-a născut într-o zi de 21 ianuarie 1936, în județul Constanța, comuna Sarigol, cunoscută acum ca Albești.


El a fost fiul lui Memet și Sazie.


A urmat cursurile Școlii Pedagogice Tătare din Constanța, mai târziu urmând să devină el însuși cadru didactic.


În anul 1962, Nevzat Yusuf Sarigol devenea absolvent al Facultății de Filologie a Universității București.


După acest moment, tătarul și-a început cariera la catedra universitară. A fost profesor în cadrul facultății absolvite, secția limbi străine, catedra de limba turcă.


Între anii 1991 – 1995, Nevzat Yusuf Sarigol a fost profesor invitat la Universitatea Ankara din Turcia, Facultatea „Dil ve Tarih – Cografya Fakultessi”.


El a publicat îndeosebi lucrări de specialitate în filologie și etnografie, dar a scris și proză și poezie. Textele sale în proză surprind cel mai adesea viața satului tătăresc.


De numele său se leagă publicarea a numeroase cărți atât în țară, cât și în străinătate, dar și articole, studii și traduceri în domeniile: lingvistică, literatură, folclor, etnografie, etimologie, poezie, proză, critică literară.


Un semn al recunoașterii calității sale literare îl reprezintă traducerea poeziilor sale în alte limbi, precum cehă și slovacă.


La rândul lui, Nevzat Yusuf Sarigol a tradus în limba turcă din autorii români Tudor Arghezi și Marin Sorescu.


De-a lungul timpului, el a avut colaborări cu ziarul „Karadeniz”, revista „Renkler” din România și alte publicații din străinătate.


Amintim de o parte dinter volumele sale: „Lirica turcă contemporană” - colaborare cu Agiemin Baubec și Nicoale Ioana (București, 1974); „Poezia turcă de la începuturi până azi” (București, 1979); „Tabanima Gomelek Caktim” - volum de debut în limba tătară (București, 1995); „Keleblekerim Oldugu Gun / Ziua în care au murit fluturii” (București, 1999); „Ghid de conversație turco-român” (Iași, 2001); „Dede Korkut” (București, 2002); „Gazeluri” - colaborare cu Nermin Yusuf (București, 2005); Leila și Mecnum” - colaborare cu Nermin Yusuf (București, 2007); „Kinali Kurban” (2013); „Poezia turcă modernă” - colaborare cu Nermin Yusuf (2017).


Nevzat Yusuf Sarigol a încetat din viață pe 27 aprilie 2023.


Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV


Citește și:

In memoriam Mehmet Niyazi, poet născut pe pământ dobrogean și emblemă a comunității tătare

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.