Născută la Constanța In memoriam Pia Massaci, o pictoriță uitată a României

Foto: wikipedia
  • Olimpia Teodora Massaci, pe numele complet, s-a născut în ziua de 17 septembrie 1908, la Constanța
  • În anul 1935, Pia Massaci a debutat în pictură la Salonul Oficial, iar apoi a fost prezentă la saloanele și expozițiile Tinerimii artistice
  • Pia Massaci și-a continuat activitatea artistică până la începutul anilor `80, lucrând pictură de șevalet și artă textilă, în atelierul ei din București, unde, ocazional făcea prezentări informale ale noilor lucrări și primea vizita prietenilor și a colecționarilor săi
 
Olimpia Teodora Massaci, pe numele complet, s-a născut în ziua de 17 septembrie 1908, la Constanța.
 
Ea a fost fiica avocatului Alexandru Massaci și a Virginiei Massaci.
 
Pia Massaci a urmat cursuri de pictură la Academia de Belle – Arte din București, fiind elevă a profesorilor Jean Al. Steriadi și Camil Ressu.
 
În anul 1935, Pia Massaci a debutat în pictură la Salonul Oficial, iar apoi a fost prezentă la saloanele și expozițiile Tinerimii artistice.
 
Prima simeză personală a pictoriței a fost expusă în 1938, la Sala „Universul”. În 1941 a avut două expoziții la Sala Dalles.
 
Un an mai târziu, Pia Massaci obținea Premiul Academiei de Arte Frumoase din Iași, pentru lucrarea „Arlechinul”.
 
Operele pictoriței înfățișează serii de natură statică (în principal flori), portrete, autoportrete, păpuși și nuduri. Pia Massaci a surprins în picturile sale și peisaje montane și marine, inspirate din zona Săcele, județul Brașov, dar și din împrejurimile orașelor Tulcea, Constanța și Balcic.
 
Pia Massaci și-a continuat activitatea artistică până la începutul anilor `80, lucrând pictură de șevalet și artă textilă, în atelierul ei din București, unde, ocazional făcea prezentări informale ale noilor lucrări și primea vizita prietenilor și a colecționarilor săi.

 
Ea a decedat la București, într-o zi de 14 decembrie 1992, la vârsta de 84 de ani. 
 

Începând cu anul 2010, lucrările Piei Massaci au revenit în atenția publică, inițial în licitații de artă și semnalări de presă. În urmă cu doi ani, două picturi realizate în ulei au fost selectate în cadrul expoziției de grup „Seducție și triumf în artă – femei-artist în România”, curatoriată de Angelica Iacob.
 
De asemenea, pentru a onora memoria artistei, la 30 de ani de la trecerea în neființă, Muzeul Municipiului București a organizat o expoziție-semnal intitulată „Pia Massaci: Restituire, un parcurs subiectiv”. Expoziția a fost deschisă publicului în perioada 4 noiembrie 2022 – 23 ianuarie 2023.
 
Lucrările Piei Massaci se regăsesc atât la Muzeul Municipiului București, cât și în colecții private din România, Franța, Germania, Polonia, Israel și Canada.
 
Citește și:
In memoriam Nina Arbore, pictorița Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.