Născută la Tulcea Victoria Gavrilescu și viața dedicată învățământului și teatrului dramatic

Foto cu rol ilustrativ
  • După finalizarea studiilor superioare, Victoria Gavrilescu a fost profesoară de limbă și literatură română la Tulcea, Constanța, Turnu-Măgurele, Predeal, Breaza, Rădăuți și Bacău. La Constanța a fost și directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, între anii 1948 – 1953
  • Ea a avut și o afinitate pentru teatru, astfel încât a dramatizat numeroase lucrări pentru copii. Piesele ei au fost preluate de emisiunile radiofonice și de televiziune și au fost reprezentate pe scenele românești și de peste hotare
 
Victoria Gavrilescu a venit pe lume la Tulcea, în anul 1903, într-o zi de 5 februarie, în familia învățătorului Constantin Florea și a Zamfirei.
 
Până în anul 1924, Victoria Gavrilescu a învățat în județul Tulcea, la școala primară din Măcin și la Liceul „Spiru Haret”. Ulterior, ea a urmat Facultatea de Filologie și Litere, Universitatea București, între anii 1924 – 1928.
 
După finalizarea studiilor superioare, Victoria Gavrilescu a fost profesoară de limbă și literatură română la Tulcea, Constanța, Turnu-Măgurele, Predeal, Breaza, Rădăuți și Bacău. La Constanța a fost și directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, între anii 1948 – 1953.
 
Tot în fostul Tomis, profesoara a frecventat cenaclurile „Sburătorul” și „Poesis”.
 
Ea a avut și o afinitate pentru teatru, astfel încât a dramatizat numeroase lucrări pentru copii. Piesele ei au fost preluate de emisiunile radiofonice și de televiziune și au fost reprezentate pe scenele românești și de peste hotare.
 
De asemenea, a scris scenarii pentru teatrul dramatic, după piesele „Se mișcă țara” de Liviu Rebreanu și „Martin Eden” de Jack London.
 
A scris și piese de teatru originale rămase în manuscris: „Răpitorul de foc (Promoteu)”; „O familie din zilele noastre”; „Obiceiuri și datini strămoșești”; „Impasul”.
 
Repertoriul ei cuprinde și dramatizările „Copilul din stele”, „Albina Maia salvează stupul”, „Spărgătorul de nuci”, „Inimă rece”.

 
Ea este autorea volumelor „Gramatica limbii române” (București, 1939); „Lirica erotică românească” (București, 1942); „Din faptele eroice ale neamului” (București, 1943).
 

Victoria Gavrilescu a obținut premii la festivalurile internaționale ale teatrelor de păpuși din Iugoslavia, Ungaria, Italia, Franța, Turcia, Rusia.
 
Ea s-a stins din viață la Constanța, la venerabila vârstă de 92 de ani, în 1995.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
Ion Marin Sadoveanu, scriitorul școlit la Constanța, oraș rămas veșnic în amintirile sale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de mare“ a afișat programul pentru săptămâna viitoare

25 Feb 2022 2582

Programul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”, în săptămâna următoare

05 Oct 2018 1700

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de mare” din Constanţa vă invită la spectacol

20 Apr 2018 1806