Originar din Tulcea Mihai Chirilov, co-fondatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, în prag de aniversare

Foto: Wikipedia
  • Mihai Chirilov s-a născut pe 8 decembrie 1971, în Tulcea
  • În 2002, el și cu Tudor Giurgiu au pus bazele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. Confrom site-ului oficial al Festivalului, în prezent, Mihai Chirilov ocupă funcția de director artistic
 
Mihai Chirilov s-a născut pe 8 decembrie 1971, în Tulcea.
 
La începutul anilor `90, Mihai Chirilov s-a mutat în București, înscriindu-se la Facultatea de Electronică din cadrul Institutului Politehnic București. Și-a finalizat studiile în 1994.
 
De asemenea, tulceanul a început să scrie critică de film pentru săptămânalul „Dilema”, iar puțin mai târziu a devenit redactor – șef la revista „Pro Cinema”, recent înființată pe atunci.
 
În 2002, el și cu Tudor Giurgiu au pus bazele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. Confrom site-ului oficial al Festivalului, în prezent, Mihai Chirilov ocupă funcția de director artistic.
 
Trei ani mai târziu, el a înființat revista „Re:publik”, publicație despre film, muzică și cultură urbană din România. Revista a funcționat până în anul 2008.
 
De asemenea, a mai colaborat cu Dilema Veche, Cosmopolitan, Revista HBO, Observator Cultural etc.
 
Mihai Chirilov a fost co-prezentator, în anul 2012, la Muzeul de Artă Modernă din New York a evenimentului dedicat regretatului regizor de teatru Lucian Pintilie.
 
Ca afilieri, Chirilov este membru în Federația Internațională a Criticilor de Film.

 
De-a lungul timpului, criticul de film a fost membru în juriu la diverse festivaluri din: Berlin, Gothenburg, Chicago, Palm Springs, Cleveland, Hong Kong, Moscova, Milano etc.
 

De asemenea, a susținut prelegeri despre filmul românesc la Barcelona, Londra sau New York și a curatoriat aproape toate edițiile de „Zilele filmului britanic” la București.
 
Citește și:
In memoriam Paul Barbăneagră, regizorul din Tulcea, cu activitate desfășurată în Franța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 august 2022

17 Aug 2022 2998