Originară din Mangalia Actrița Adriana Șchiopu împlinește 69 de ani

  • Adriana Șchiopu și-a petrecut copilăria și adolescența la Constanța și Mangalia
  • Primele apariții scenice în postura de proaspăt actriță au fost la Teatrul de Stat Constanța
 
Pe 21 noiembrie 1954, la Mangalia, se năștea Adriana Șchiopu.
 
Părinții ei au fost Traian, ofițer de marină militară, și Elena.
 
Adriana Șchiopu și-a petrecut copilăria și adolescența la Constanța și Mangalia.
 
În anul 1980, ea a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale” București, la clasa profesoarei Olga Tudorache.
 
Primele apariții scenice în postura de proaspăt actriță au fost la Teatrul de Stat Constanța. Ulterior, ea a jucat și în spectacole la Teatrul de Comedie și Teatrul Odeon.
 
În anul 1979, actrița s-a angajat la Teatrul Mic din București.
 
Mai jos redăm câteva dintre rolurile pe care le-a interpretat: Ruth („Efectele razelor gama asupra anemonelor”, Paul Zindel), Maria Vasilievna („Unchiul Vanea” de A.P. Cehov), Liliana („Zbor de sticleți” de D. Bobârcă), Sonia („Mitică Popescu” de Camil Petrescu), Paraschiva („Maidanul cu dragoste” de G.M. Zamfirescu), Lucietta („Piațeta” de Carlo Goldoni), Siro („Mătrăguna” de N. Machiavelli), Ducesa („Don Qojote” de M. Bulgakov), Alunița („Moartea mănâncă banane” de Alfoso Zurro), Doamna Hitchcock („Dansul sergentului Musgrave”, de J. Arden), Fiona Foster („Cum iubește cealaltă jumătate” de A. Ayckbourn), Andromaca („Războiul cu Troia nu se face” după J. Giraudoux), Marie („Hotelul dintre lumi” de E. Emmanuel Schmitt), Mița („D-ale carnavalului” de I.L. Caragiale) etc.
 
Adriana Șchiopu a colaborat cu regizori ca: Dem Rădulescu, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Dan Micu, Vlad Mugur, Jean Dussausay, Mona Ciobanu, Nicolav Parveli Vili, Sanda Manu, Florin Călinescu sau Alice Barb.

 
De asemenea, ea a fost soția celebrului Dem Rădulescu, cei doi având o căsnicie de 16 ani, din 1984 și până în 2000, când Dem Rădulescu a decedat.
 

Adriana Șchiopu a avut și roluri în filmele „Gustul și culoarea fericirii”, „Lumini și umbre”, „Duelul”, „Concurs”, „Sfârșitul nopții”, „Secretul lui Bachus”, „Ochi de urs”, „Pădurea de fagi”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Drumeț în calea lupilor”, „Divorț din dragoste”, „Marea lehamite”, „Adio Europa”, „Prima cameră” etc.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
La mulți ani, Petre Lupu! Cariera actorului a început la Teatrul de Stat Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.