Cultura

Păpușile simbolice ale artistului plastic Elena Orbocea ne învață „iubirea și dragostea între oameni și între popoare“ (galerie foto)

La Muzeul de Artă Populară Constanța a avut loc, în urmă cu câteva zile, vernisajul expoziției „Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară“, realizată de Elena Orbocea, artist plastic și secretar literar al Teatrului „Jean Bart” din Tulcea.
 
La eveniment a fost prezent și ambasadorul Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan, iar printre invitați s-au aflat reprezentanți locali ai etniilor dobrogene.
 
În cadrul evenimentului a luat cuvântul directorul muzeului, Maria Magiru, care s-a declarat onorată să găzduiască această expoziție, precizând că realizatoarea păpușilor expuse a făcut o documentare amănunțită pentru a le putea crea. „M-a impresionat modul în care este realizat modelul fețelor. Unele sunt triste, unele fericite“, a spus directorul Muzeului de Artă Populară.
 
Totodată, Maria Magiru a remarcat că, deși păpușile reprezintă etniile românești, concepția și amprenta personală ale Elenei Orbocea își fac simțită prezența.
 
La expoziție au fost reprezentate 14 păpuși ale căror costume sunt inspirate de spațiul multietnic dobrogean, alcătuit din români, aromâni, armeni, turci, tătări, ruși-lipoveni, greci, ucraineni, bulgari, italieni, germani, maghiari, evrei, romi.

Liviu Merdinian, președintele Filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, a luat cuvântul în cadrul expoziției, ținând să își exprime aprecierea față de creatoarea acestor păpuși: „Efortul depus este un efort de suflet. Generația tânără participă la aceste evenimente“.
 
Ambasadorul Armeniei la București, Sergey Minasyan, s-a declarat onorat să fie invitat la Constanța, la acest eveniment cultural, subliniind importanța apropierii dintre toate etniile. „Vorbim despre riturile, tradițiile, dar și despre importanța apropierii dintre etnii, care se poate face și prin aceste păpuși.  Păpușile ne învață iubirea și dragostea între oameni și între popoare“, a spus ambasadorul.
 
Elena Orbocea, realizatoarea celor 14 păpuși, a vorbit despre proiectul său cu multă emoție și bucurie. A mai menționat faptul că timpul de realizare a celor 14 păpuși a fost de trei ani și a cuprins trei etape, și anume documentare, concepție artistică și realizarea propriu-zisă a păpușilor, modelate din polimer și papier-mâché . „Păpușile sunt realizate cu multă dragoste. Am lucrat la ele dându-le suflet. Câteodată mă gândesc la faptul că păpușile mele luminează în întuneric, datorită dragostei“, spune Elena Orbocea.

Artista a reinterpretat costumele tradiționale într-un concept artistic propriu, astfel încât, după cum mărturisește, „apar croieli originale, fără însă ca acestea să se abată foarte mult de la forma inițială”.

Deschiderea expoziției a cuprins și momente muzicale. Astfel, mai multe reprezentante ale etniilor dobrogene au susținut câte un mic recital. S-a cântat tradițional armenește, o tânără de origine turcă a cântat la vioară, dar au putut fi urmărite și momente specifice altor etnii.
 
Expoziția „Dobrogea – spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară” va rămâne deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța până pe 9 noiembrie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Aromânii - Artă și meșteșug“, o nouă expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța  

17 Oct 2019 424

Post vacant în cadrul Muzeului de Artă Populară din Constanţa

10 Oct 2019 945

Ziua Crucii - tematica lunii septembrie la Muzeul de Artă Populară Constanţa

11 Sep 2019 793

„Prelucrarea artistică a lemnului”, eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)

12 Aug 2019 634

„Adormirea Maicii Domnului”, tematica lunii august la Muzeul de Artă Populară Constanța

02 Aug 2019 582

„Motivul spicului de grâu”, tematica lunii iulie, la Muzeul de Artă Populară Constanța

01 Jul 2019 572

Ziua Universală a Iei, marcată la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Jun 2019 798

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Când este programat concursul și cine poate participa

01 May 2019 1096

La Muzeul de Artă Populară Constanța, tematica lunii aprilie este reprezentată de „simbolurile pascale”

02 Apr 2019 680

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Când este programat concursul și cine poate participa

28 Feb 2019 729

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2019 1065

Ateliere de creaţie pentru preşcolari şi elevi la Muzeul de Artă Populară Constanța

10 Feb 2019 714

Comisia nr. 5 a CLM , chemată să aprobe documentația de avizare a lucrărilor pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

17 Jan 2019 724

„Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară Constanța

10 Dec 2018 526

info-sud-est.ro 10 clădiri mai vechi ca țara. Moștenirea arhitecturală a Constanței (FOTOREPORTAJ)

03 Dec 2018 1150