Personalități Constanța Hristu Nicolaide, actorul care a fost recompensat cu titlul de artist emerit pentru longevitatea scenică

Foto: Wikipedia
  • Hristu Nicolaide este absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân”, punând în scenă spectacolul „Țăranul baron” de Ludovic Holberg, reprezentat la serbarea sfârșitului de promoție și apoi în mici turnee în localitățile din jurul Constanței
  • Primul contract teatral l-a avut la Teatrul „Alhambra”. Apoi, el a jucat în numeroase piese de teatru la Teatrul Mic și Teatrul „Constantin Tănase”
 
Hristu Nicolaide este originar din Constanța, oraș unde s-a născut la data de 2 septembrie 1908 în familia lui Nicolae Hristu și a Penelopei, etnici greci.
 
Hristu Nicolaide a învățat la școala greacă din Constanța și a făcut parte dintr-o trupă de artiști amatori.
 
Cu banii strânși la spectacole a fost înființat, în sediul școlii, Teatrul „Elpis” (actualul Teatru de păpuși din Constanța).
 
Hristu Nicolaide este absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân”, punând în scenă spectacolul „Țăranul baron” de Ludovic Holberg, reprezentat la serbarea sfârșitului de promoție și apoi în mici turnee în localitățile din jurul Constanței.
 
În anul 1930 a făcut armata în Regimentul 34 Infanterie, ieșind cu gradul de sergent. Împotriva dorinței părinților care își doreau să urmeze Academia Comercială, a dat admitere la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București.
 
În timpul studenției a făcut figurație la Teatrul „Maria Ventura” condus de Victor Ion Popa.
 
La vârsta de 25 de ani a absolvit Conservatorul cu rolul Zoil din „Fântâna Blanduziei”, apreciat de comisia din care făcea parte Lucia Sturdza Bulandra.
 
Primul contract teatral l-a avut la Teatrul „Alhambra”. Apoi, el a jucat în numeroase piese de teatru la Teatrul Mic și Teatrul „Constantin Tănase”.

 
A fost coautor, alături de Nicolae Chirițescu, Puiu Maximilian și Jack Fulga la spectacolele de estradă „Colț cu Brezoianu” și „Ca la Tănase”.
 

Sub bagheta regizorală a ilustrului Jean Georgescu a jucat în filmele: „Dragoste la zero grade”, „Directorul nostru”, „Mofturi 1900”, „Toate pânzele sus”, „Roșcovanul”.
 
În piese de teatru, Hristu Nicolaide a fost repartizat în „Evantaiul” de Carlo Goldoni și „Răscruci” de Horia Lovinescu.
 
Pentru textele sale și pentru longevitatea scenică a primit titlul de artist emerit.
 
Este autorul lucrărilor: „1001 de zâmbete” (București, editura Cartea Românească, 1985), „Băieții veseliei”, „Dragoste poveste nouă” și „Unde este Bimbo”.
 
Hristu Nicolaide a decedat în anul 1980, la București.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
Lansare de carte în comunitatea grecească Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis formează „careul de aşi“
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ionuţ Galani - „Viaţa mea a fost mai bogată pentru că l-am cunoscut pe Jean Constantin“ Eveniment editorial în comunitatea elenă din Constanţa (galerie foto)

11 Aug 2014 5310

Teatrul Elpis, gazda unei lansări de carte Patru mari personalități culturale din Constanța, evocate în „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“

09 Aug 2014 3616

Lansare de carte în comunitatea grecească Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis formează „careul de aşi“

04 Aug 2014 5770