Lansare de carte în comunitatea grecească Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis formează „careul de aşi“

Comunitatea Elenă „Elpis“ Constanţa organizează sâmbătă, 9 august, lansarea volumului „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“, semnat de Carmen Zamfirescu. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17.00, la Teatrul Elpis (Teatrul pentru copii şi tineret „Căluţul de mare“). Cartea evocă viaţa şi activitatea a patru mari personalităţi de origine elenă, care au marcat scena românească. Este vorba despre constănţenii Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis. Despre cei patru, autoarea susţine că „ilustrează cel mai bine perenitatea interferenţelor culturale româno-elene, la ţărmul bătrânului Pont Euxin“.

Jean Constantin rămâne în memoria colectivă drept actorul care a interpretat magistral rolul lui Ismail din „Toate pânzele sus“, acesta fiind, de altfel, filmul care l-a consacrat. El rămâne însă nemuritor şi prin rolurile din „Haiducii“, „Nemuritorii“, „Răzbunarea haiducilor“, „Misterele Bucureştilor“, dar şi prin personajele cărora le-a dat viaţă în „BD la munte şi la mare“, „BD în acţiune“, „Un comisar acuză“ şi „Revanşa“.În ceea ce îl priveşte pe Hristu Nicolaide, Carmen Zamfirescu notează: „A fost unul dintre actorii care au înţeles că teatrul şi filmul sunt o moştenire ce trebuie perpetuată“. „Hristu Nicolaide, unul dintre cei mai cunoscuţi actori de origine greacă, a debutat la Roman, cu rolul Ianke, în piesa «Take, Ianke şi Cadâr». Tatăl sau a făcut parte din Comitetul Comunităţii Elene din Constanţa. Din această poziţie, a reuşit să înfiinţeze o trupă de artişti amatori, care îşi ţineau spectacolele în sala de spectacole a şcolii greceşti. Din donaţii şi cu banii strânşi din reprezentaţii, s-a reuşit să se înfiinţeze Teatrul «Elpis» din Constanţa“, povesteşte autoarea volumului „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“.

Cât despre Cornel Stavru, Carmen Zamfirescu este de părere că acesta a fost unul dintre cei mai mari tenori contemporani: „S-a format în perioada de după cel de-al doilea război mondial, frecventând concertele de operă încă de la 15-16 ani, de 5-6 ori pe săptămână. Prin tenacitatea şi spiritul de autodepăşire, specific grecilor, a considerat că, indiferent de nivelul la care a ajuns, un profesionist trebuie să muncească“.
Nu mai puţin important, despre Gheorghe Vitanidis, cea de-a patra personalitate constănţeană de origine greacă prezentă în volumul „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“, Carmen Zamfirescu scrie că „este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români“: „Încă de la debut, forţa sa regizorală s-a impus în «Ciulinii Bărăganului», film propus pentru «Palme d’Or», în 1958, când cinematografia românească era la debut“.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Românul

10 Aug, 2014 16:14

Această manifestare și-a propus să omagieze patru valori ale Comunității grecești din Constanta. A face afirmatii de felul acesta, inseamna a jigni oamenii care în loc sa stea in vacanta, aleg sa munceasca pentru a promova cultura. Grecii au inventat democratia, ei ne-au lasat mostenirea de a vorbi in libertate. Masacarade sunt comentariile postate

Decebal

10 Aug, 2014 16:06

Grecii au adus democratia. Ei ne-au invatat ca e bine sa alegem! Nu vad de ce trebuie sa dam cu noroi in manifestarile culturale!

Decebal

10 Aug, 2014 15:57

Coană Mărie te apucași de strâmbe în postul Sf. Mării, când teoretic ar trebui să fim mai buni. Dacă nu erau grecii acum mai bine de 2000 de ani, nu mai exista conceptul de democrație și ne mâncam între noi. Dacă ai fi trait intr-o dictatură, mai postai comentarii?

maria

09 Aug, 2014 17:40

Sub pretextul lansarii de carte,de fapt este o intrunire mascata a organizatiei PMP Constanta,condusa de dl Antoniadis. Participa dl.Diaconescu. Nu putem fi de acord cu asemenea practici de implicare a comunitatii grecesti in aciuni politice.

maria

09 Aug, 2014 17:34

aceasta lansare nu este,din pacate,decit o mascarada ; sub acest pretext , de fapt este o intilnire a organizatiei PMP constanta;participa dl Diaconescu,la invitatia presedintelui PMP,dl Antoniadis; este regrtabil ca este atrasa in jocuri politice comunitatea greaca din Constanta. Nu etse prima data, cind,sub pretextul unor actiuni culturale, de fapt erau intruniri politice.Nu putem fi de acotd cu asemenea stratageme de doi lei.

Articole asemanatoare

Personalitate a Teatrului de Stat Constanța Alexandru Mereuță, exemplu de dedicare și pasiune pentru meseria de actor

13 Jun 2024 851

„DescOperă La Traviata”, în turneu național, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin”. Vezi când

10 Jun 2024 532

Originar din Techirghiol, județul Constanța In memoriam Jean Constantin, un nume sacru al actoriei autohtone

26 May 2024 759

Festival inițiat de Liceul Teoretic „Traian” Constanța Când sunt anunțați câștigătorii ediției a XVI-a a FILMMIC

23 May 2024 1244

Zilele Constanței. Evenimentele de vineri, 17 mai 2024

17 May 2024 9940

Broșura evenimentului Descoperă programul complet organizat de Zilele Constanței! (DOCUMENT)

15 May 2024 3749

Maraton de evenimente dedicate Zilei Constanței! Ce surprize sunt pregătite cu această ocazie

14 May 2024 780

În Constanța Ziua Limbii Tătare, sărbătorită de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România

10 May 2024 936

Alegeri 2024 Stelian Ion își prezintă candidatura și programul de guvernare locală pentru Constanța. La eveniment participă și Cătălin Drulă

09 May 2024 940

Constanța, gazda evenimentului Olimpiada Națională de Argumentare, Dezbatere și Gândire Critică, sub numele de Tinerii Dezbat

06 May 2024 1566

Ce achiziție a făcut Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” înainte de evenimentul „Zilele Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin - 6 ani de la inaugurare” (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 755

Premiera filmului ,,Marele jaf al tramvaiului”, în Constanța

13 Apr 2024 666

„Techirghiol 2024 – Glasul Speranțelor“, Editiția XXIII, organizată de Iory’s Travel World SRL, cu peste 33.000 de euro (DOCUMENT)

09 Apr 2024 1236

Ai nevoie de permis de conducere categoria B Concurs de angajare la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

08 Apr 2024 1027

LIVE TEXT Spectacol de Ziua Greciei la Centrul Multicultural Jean Constantin din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Mar 2024 1543