Personalități Constanța In memoriam Romel Stănciugel, actorul care a servit scena Dramaticului de la malul mării până la sfârșitul vieții

  • După finalizarea studiilor de specialitate, Romel Stănciugel și-a început cariera profesională. Primul loc de muncă, prima scenă unde și-a etalat talentul a fost la Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu”
  • În continuare, Romel Stănciugel a ajuns la Constanța, la Teatrul Dramatic, de unde nu a mai plecat decât atunci când a hotărât Dumnezeu.
  • Romel Stănciugel a decedat la data de 29 ianuarie 1983, la Constanța
 
Actorul Romel Stănciugel este originar din Vaslui, venind pe lume la începutul anului 1936, pe 2 ianuarie.
 
Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, promoția 1959.
 
După finalizarea studiilor de specialitate, Romel Stănciugel și-a început cariera profesională. Primul loc de muncă, prima scenă unde și-a etalat talentul a fost la Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu”. A făcut parte din colectivul teatrului vreme de doi ani (1959 – 1961).
 
În continuare, Romel Stănciugel a ajuns la Constanța, la Teatrul Dramatic, de unde nu a mai plecat decât atunci când a hotărât Dumnezeu. În total, actorul a adunat 22 de ani (1961 – 1983) pe scena pontică, timp în care a impresionat și încântat publicul.
 
El a fost un actor ce s-a impus prin originalitate, prin abordarea rolurilor în diferite registre dramatice, de pildă comedia, tragedia, recitalul, opereta sau teatrul antic. Nu în cele din urmă, s-a impus prin talentul cu care a fost înzestrat.
 
Redăm o listă cu o parte din rolurile și spectacolele în care a fost distribuit: Hliggins („Pygmalion” de G.B. Shaw); Patricia („O femeie îndărătnică” de W. Shakespeare); Tipătescu („O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale); Horațiu („Fântâna Blanduziei” de V. Alecsandri); Ovidius („Ovidius” de Grigore Sălceanu); Ulise („Nu va fi război în Troia” de Jean Giraudoux); Mat („Ana Christie” de E. O`Neill); Rică Venturiano („O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale); Marchizul de Posa („Don Carlos” de Frederic Schiller); Jabe Torrance („Orfeu în infern” de Tenessee Williams); Ion („Marele soldat” de Dan Tărchilă); Omul („Omul, fata, bătrânul și ceața” de Hristu Limona); Dumitru Dumitru („Clipa” de V. Stoenescu după Dinu Săraru); Avram („Scaunul” de Tudor Popescu); Daniel („Între etaje” de Dumitru Solomon); Athanaisos („Beția Sfîntă” de Paul Everac); Gianpaolo Baglioni („Nunta din Perugia” de Al. Kirițescu); Carol („Credința” de Ion Coja) etc.
 
Romel Stănciugel a și „îmbrăcat haina” regizorului și a montat spectacolele: „Soacra cu trei nurori”, „Mobilă și durere” și „Comedie de modă veche”.
 
De asemenea, este autorul spectacolului – recital „Eminescu, dragoste și durere de Eminescu”. În anul 1972, pentru această creație, a fost distins cu premiul criticilor la Gala Recitalurilor Dramatice, ținută la Bacău.

 
Pe lângă activitatea derulată la Teatrul Dramatic Constanța, el a colaborat și cu Teatrul Liric din oraș. A interpretat rolurile principale în producțiile: „Liliacul”, „Soarele Londrei” și „My fair lady”.
 

Romel Stănciugel a decedat la data de 29 ianuarie 1983, la Constanța.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
Romel Stanciugel, un aparator "trufas" al statutului actorului
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

1963 Papa se lustruieste Alexandru Mereuta Romel Stanciugel Marcela Sassu

03 Aug 2018 1888

1969 Invitatie la castel, Romel Stanciugel, Marcela Sassu

25 Jul 2018 1235

1969 Invitatie la castel, Aurora Simionica, Romel Stanciugel, Marcela Sassu

25 Jul 2018 1177

„Anna Christie“, 1965. Romel Stanciugel, Jean Ionescu

06 Jul 2018 1172

„Anna Christie“, 1965. Ileana Ploscaru, regizor N. Al. Toscani, Romel Stanciugel

02 Jul 2018 1163

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (V) - galerie foto

10 Oct 2016 5376