Prezentarea Colecției Carmen Petra-Basacopol la Muzeul Național de Istorie a României- micro-expoziție și recital


Sursa foto: Facebook/ MNIR



 
  • Prezentarea Colecției Carmen Petra-Basacopol, cea mai recentă donație primită de Muzeul Național de Istorie a României - micro-expoziție și recital extraordinar, va avea loc sâmbătă, 25 mai 2024, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

Muzeul anunță o nouă donație intrată în patrimoniul muzeului, formată din documente, fotografii, câteva tablouri, dar și partituri muzicale care au aparținut marii compozitoare și pianiste Carmen Petra-Basacopol, ce vor fi prezentate într-o micro-expoziție, urmată de un recital extraordinar, sâmbătă, 25 mai 2024, ora 17:00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12.

Carmen Petra-Basacopol (1926-2023) s-a născut la Sibiu în familia Floașiu, membri ai Partidului Național Țărănesc și apropiați ai lui Iuliu Maniu. Schimbarea regimului, persecutarea și arestarea liderilor țărăniști, au determinat-o ca în anul 1949, să-și schimbe numele din Floașiu în Petra, luând numele unchiului Ion Petra, locotenent de artilerie mort la Oituz. În anii 1945-1949, a studiat Filosofia la Universitatea din București.

Cu un talent uriaș și cu perseverență a urmat, atunci când a fost posibil, deoarece în acei ani pentru a fi admis la o facultate prima cerință era un dosar corespunzător, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, Secția Compoziție, pe care a absolvit-o cu Diplomă de merit în iunie 1956, la vârsta de 30 de ani, fiind declarată diplomat în arte, în specialitatea compoziție, conform MNIR.

A urmat o carieră de peste șase decenii de compozitoare, pianistă și apoi de profesoară la Conservator. A fost și a rămas până acum singura româncă cu un doctorat în muzicologie la Universitatea Sorbona din Paris, susținut în iunie 1976.
A
ctivitatea sa de compozitoare a fost impresionantă, fiind autoarea multor concerte pentru harpă pentru care a avut o mare dragoste, vioară, violoncel, pian, dar și peste 200 de lieduri.

„A fost căsătorită mai bine de jumătate de secol cu medicul Alexandru Basacopol, profesor universitar doctor, un medic de renume care a inovat în domeniul pneumologiei, având un fiu împreună. Domnul Paul Basacopol, fiul marii compozitoare, prim solist la Opera Națională, cu o importantă carieră internațională, a păstrat și adunat documentele mamei sale și le-a donat muzeului, fiind acum parte a patrimoniului muzeal. Printre bunurile culturale donate menționăm: diploma de bacalaureat, actul de schimbare a numelui, diploma de merit a Secției Compoziție a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, afișe, partituri, fotografii de familie, picturi ale bunicii sale”, precizează reprezentanții muzeului.

De-a lungul carierei, pianista și compozitoarea Carmen Petra-Basacopol a fost răsplătită cu o serie de premii și distincții naționale și internaționale, dar mai ales cu dragostea și admirația studenților și a publicului și, cu ajutorul acestei donații, cu amintirea contemporanilor.
În memoria părinților săi,  Paul Basacopol donează muzeului o piesă de tezaur care va fi prezentată în premieră cu această ocazie.

Evenimentul din 25 mai 2024, va fi întregit printr-un recital extraordinar din opera compozitoarei susținut de minunații artiști care i-au fost studenți și discipoli: Mihaela Stanciu, soprană, Opera Națională, dr. Claudia Codreanu, mezzosoprană, Valentin Vasiliu, bariton, Opera Națională și dr. Eliodora Falan, pianistă.

Micro-expoziția Donația Colecției Carmen Petra-Basacopol este curatoriată de dr. Cristina Păiușan.


Citește și
„DAR. Donații, achiziții, recuperări, descoperiri arheologice” - o nouă expoziție temporară, la Muzeul Național de Istorie a României

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021). Nicolae Iorga și Alba Iulia”

12 Jun 2024 379

Se lansează volumul „Roman Dacia and the Roman Army” la Muzeul Național de Istorie a României

11 Jun 2024 476

Lansarea volumului „Roman Dacia and the Roman Army”, dedicat profesorului Liviu Petculescu, la Muzeul Național de Istorie a României

05 Jun 2024 261

Muzeul Național de Istorie a României, printre organizatorii expoziției temporare „Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii”

03 Jun 2024 376

Muzeul Naţional de Istorie a României este prezent la Salonul Internațional de Carte Bookfest

31 May 2024 353

Muzeul Național de Istorie a României este prezent la Bookfest – Salonul Internațional de Carte. Iată noutățile editoriale din acest an

28 May 2024 469

Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850-2020", la Muzeul Național de Istorie a României

26 May 2024 530

Muzeul Național de Istorie a României participă la Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Garda Mihai Viteazul

25 May 2024 564

„DAR. Donații, achiziții, recuperări, descoperiri arheologice” - o nouă expoziție temporară, la Muzeul Național de Istorie a României

17 May 2024 463

Muzeul Național de Istorie a României anunță noi tarife de acces

16 May 2024 584

Catalogul „Artă și istorie. Portrete din colecția de pictură a Muzeului Național de Istorie a României"

12 May 2024 400

Muzeul Național de Istorie a României Coroana de oțel a regilor României, adusă în prim plan, cu ocazia zilei de 10 Mai

10 May 2024 593

Data de 10 Mai, marcată de Muzeul Național de Istorie a României printr-o piesă unică, de colecție

10 May 2024 436

Muzeul Național de Istorie a României Vernisajul expoziției „Revendicând pământul”

09 May 2024 514

Muzeul Național de Istorie a României Încheierea expoziției „Dacia. L'ultima frontiera della romanità", desfășurată la Roma. Concluzii

01 May 2024 505