Ziua Viorelei Filip. Artista din Tuzla împlinește 72 de ani

  • Ea a rămas cunoscută pentru cariera de compozitoare și de solistă
  • A început să predea canto-muzică ușoară la Școala Populară de Artă din București, în anul 1990
  • A jurizat mai multe concursuri din țară și străinătate. Amintim aici de: Festivalul „Flori de mai” (Călărași), Festivalul „Ursulețul de Aur” (Baia Mare), Festivalul „Delfinul de Aur” (Năvodari), Festivalul „Aurora Boreală” (Ruse – Bulgaria)

Viorela Filip s-a născut pe 15 martie 1951. Este originară din comuna Tuzla, județul Constanța.

Ea a rămas cunoscută pentru cariera de compozitoare și de solistă. De asemenea, a mai fost profesoară și poetă, moștenind pasiunea pentru scris de la tatăl ei, Stelian Filip.

A urmat școala generală și Liceul „Gheorghe Șincai” din București, secția Uman, între anii 1966 – 1970. Au urmat alți patru ani în care constănțeanca a studiat la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Facultatea de Compoziție – Muzicologie, secția Profesori de muzică.

În paralel, Viorela Filip a urmat și cursurile Școlii Populare de Artă din bucurești, secția Canto – Muzică ușoară.

A început să predea în anul 1974, fiind profesoară de teorie-solfegii și canto-muzică ușoară, la Școala Populară de Artă din Giurgiu, unde a stat până în 1982.

Totodată, a desfășurat și o susținută activitate muzicală, concretizată în înregistrări la radio, emisiuni de televiziune, spectacole și festivaluri, participând printre altele la: Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, Festivalul Național „Melodiile Anului”, Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, Concursul TV „Șlagăre în devenire”, Concursul de Muzică și Dans de la Costinești etc.

A început să predea canto-muzică ușoară la Școala Populară de Artă din București, în anul 1990.

Viorela Filip a devenit în anul 2008 membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar în anul 2012 a devenit membră în Asociația Mondială a Festivalurilor și Artiștilor, cu sediul în Malta.


A jurizat mai multe concursuri din țară și străinătate. Amintim aici de: Festivalul „Flori de mai” (Călărași), Festivalul „Ursulețul de Aur” (Baia Mare), Festivalul „Delfinul de Aur” (Năvodari), Festivalul „Aurora Boreală” (Ruse – Bulgaria).

A înregistrat mai mult de 200 de piese la Electrecord. A avut prima înregistrare solo la Electrecord. După cinci ani, a lansat primul album. Este vorba despre „Doar un trandafir” ce conține zece piese. Alte albume au fost: „Aș vrea să chem iubirea” (1999, Eurostar), „Suntem numai musafiri” (2000, Electrecord), „O floare pentru fiecare” (2007, Fevronia Records), „Dragostea nu ia vacanță” (2018).

Viorela Filip este un artist ce abordează mai multe stiluri muzicale precum: pop, jazz, canțonete, romanțe, muzică populară etc.

A participat la turnee în țări precum: Germania (2009, 2011), Israel (2010, 2011), Statele Unite ale Americii (1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999) și Ungaria (1998). Aici a susținut un recital în cadrul Festivalului European „Zilele Europei”.

Redăm mai jos câteva dintre premiile și distincțiile obținute:
  • Premiul I pentru melodia „Sunt prințesă”;
  • Premiul II pentru piesa „Hei, copilărie, ești povestea mea”;
  • Premiul III pentru piesa „O lume a copilăriei”
  • Trofeul festivalului „Constelația juniorilor” pentru versurile cântecului „Doar o dată poți fi copil” (Focșani, 2011)
  • Premiul III pentru compoziție și text la Festivalul „Mamaia copiilor” cu melodia „Eu și Hannah Montana” etc.

În anul 2016, Viorela Filip a început să ofere cursuri gratuite de canto-muzică ușoară la Centrul pentru Tineret „Ion Creangă” din comuna Tuzla.


Citește și:

Premiu câștigat la 16 ani Câștigătoarea marelui premiu- „Trofeul Festivalului Mamaia pentru interpretare", la ceas aniversar

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premiu câștigat la 16 ani Câștigătoarea marelui premiu- „Trofeul Festivalului Mamaia pentru interpretare", la ceas aniversar

10 Jun 2021 2809

Visul poetului satiric Stelian Filip nu s-a împlinit nici la nouă ani de la moartea scriitorului

04 Jan 2019 3862

Interpreta Viorela Filip, reacție la ideea ca fostul său soț, compozitorul Dumitru Lupu, să devină cetățean de onoare post mortem al Constanței (video)

26 Jul 2017 18870

Ce scria, pe Facebook, interpreta Viorela Filip, prima soție a lui Dumitru Lupu, la moartea compozitorului. Viorela este din Tuzla

25 Jul 2017 25131

Șapte ani de la decesul scriitorului dobrogean Stelian Filip. Ce promisiune au făcut aleșii locali din Tuzla și au uitat de ea

03 Jan 2017 5982