1,5 milioane euro investiție, la Constanța Hooracan Energy SRL va amplasa o baliză pentru cercetare potențial offshore în Marea Neagră

  • Valoarea investiției este de 1,5 milioane de euro, în funcție de durata necesară a finalizării măsurătorilor, care vor dura între 12 și 24 de luni, plus o marjă de 6 luni necesare furnizorului balizei pentru a livra și amplasa obiectivul.
 
 
La Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, a fost depusă documentația de către compania Hooracan Energy SRL, care dorește să realizeze proiectul „Tomis”, fiind vorba de o cercetare pentru un potențial eolian offshore, conform documentației anexate.
 
Prin proiectul „Tomis” se dorește amplasarea de baliză temporară (12-24 luni) cu instrumente de măsurare a vântului. Aceasta va colecta date referitoare la intensitatea și caracteristicile vantului, care vor fi folosite pentru a analiza fezabilitatea unor proiecte bazate pe energie eoliană.
 
Conform memoriului de prezentare, justificarea necesității proiectului a fost astfel argumentată: „Pentru a sprijini eforturile guvernului de a dezvolta noi capacități de producere a hidrogenului și energiei electrice verzi și a contribui la obiectivul României de a participa la aspirațiile Uniunii Europene (“UE”) de a atinge zero emisii nete de gaze de sera pana in 2050. Energia eoliana offshore reprezintă pentru România o oportunitate unică de a-si diversifica sistemul energetic în mod eficient din punct de vedere al costurilor și totodată de a contribui semnificativ la tranziția energetică europeană”.
 
Valoarea investiției este de 1,5 milioane de euro, în funcție de durata necesară a finalizării măsurătorilor, care vor dura între 12 și 24 de luni, plus o marjă de 6 luni necesare furnizorului balizei pentru a livra și amplasa obiectivul.
 
Baliza cu instrumente are dimensiunile de: lungime: 5.1m, înălțime: 2.4m, latime: 3m. Aceasta este conectata la o geamandura plutitoare cu un cablu de circa 6 m astfel ca suprafață de apa utilizata este un cerc cu raza aproximativă de 12 m și o suprafață de aproximativ 453 metri pătrați Geamandura este fixată de fundul apei cu una sau două greutăți de cate 2.5 tone.
 
Punctul de amplasare al balizei: Latitude: 44°35'0.00"N, Longitude: 29°45'0.00"E Stereo 70: x=877201.564 m, y=353731.812 m.
 
Descrierea aspectelor de mediu susceptibile a fi afectate în mod semnificativ de proiect:
- impactul asupra populaţiei, sănătăţii umane, biodiversităţii (acordând o atenţie specială speciilor şi habitatelor protejate), conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice, terenurilor, solului, folosinţelor, bunurilor materiale, calităţii şi regimului cantitativ al apei, calităţii aerului, climei (de exemplu, natura şi amploarea emisiilor de gaze cu efect de seră), zgomotelor şi vibraţiilor, peisajului şi mediului vizual, patrimoniului istoric şi cultural şi asupra interacţiunilor dintre aceste elemente. Natura impactului (adică impactul direct, indirect, secundar, cumulativ, pe termen scurt, mediu şi lung, permanent şi temporar, pozitiv şi negativ); – nu este cazul

- extinderea impactului (zona geografică, numărul populaţiei/habitatelor/speciilor afectate); – nu este cazul
- magnitudinea şi complexitatea impactului; – nu este cazul
 - probabilitatea impactului; - nu este cazul

- durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului; - nu este cazul
- măsurile de evitare, reducere sau ameliorare a impactului semnificativ asupra mediului; – nu este cazul
- natura transfrontieră a impactului. - nu este cazul
 

Hooracan Energy SRL

 
Firma este fondată în anul 2023 și are sediul social în București, pe strada Județului nr. 1, într-un apartament. Activitatea principală a companiei declarată la RECOM este „Activități ale holdingurilor”.
 
Asociați în firmă sunt firma din Marea Britanie – Hooracan LTD – 50% și Bogdan Bilaus – 50%. Bilaus Bogdan și Gospodinov Alexander (cetățean britanic) sunt administratori.
 
Bogdan Bilaus este funds & portfolios manager în cadrul Qatar National Bank Group, ex-head of investment management la Raiffeisen Bank România.

PRECIZĂRI:
 

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Proiectul Legii privind energia eoliană offshore, aprobat în ședință de Guvern

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.