(FOTO+VIDEO) Accident mortal în Constanța! Sentință definitivă. Decedatul, vinovat 30%, șoferul 70%

 
 
 
  • Șoferul acuzat de producerea tragediei a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
  • Judecătorii au apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
  • De asemenea, magistrații au reținut o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea accidentului!
 
 Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au pronunțat luni, 20 noiembrie 2023, sentința finală în dosarul unui un grav accident rutier din dimineața zilei de 13 iunie 2023, pe bulevardul I.C. Brătianu, din municipiul Constanța, spre localitatea Valu lui Traian, județul Constanța, eveniment soldat cu decesul unui tânăr. Judecătorii au reținut o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea accidentului!
 
Cu suspendare  
 
Șoferul acuzat de producerea tragediei a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Instanța dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Conform actului de sesizare a instanței, inculpatul a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
 
În actul de sesizare a instanței, în esență, s-a reţinut, potrivit anchetatorilor, că la data de 13.06.2022, în jurul orelor 08:22, inculpatul, fiind sub influența băuturilor alcoolice (alcoolemie de 2.43 g/l alcool pur în sânge pentru prima probă recoltată la ora 09:30 și 2.23 g/l alcool pur în sânge pentru a doua probă recoltată la ora 10:30), a condus autoturismul marca Volkswagen Golf, pe raza municipiului Constanța, iar la intersecția tip sens giratoriu din dreptul benzinăriei Lukoil, spre localitatea Valu lui Traian, nu a adaptat viteza la condițiile de drum și a provocat un accident rutier soldat cu decesul la fața locului a unei persoane.
 
Victima era pasager pe scaunul dreapta faţă din automobil.

 
În fața magistraților, inculpatul a declarat că recunoaște faptele reținute în actul de sesizare, urmând procedura recunoașterii învinuirii, se mai arată la dosarul cauzei.

Prima soluție
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Constanța, care a decis condamnarea conducătorului auto la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Instanța dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.
 
În motivarea deciziei judecătoriei se arată, printre altele, că pentru lămurirea circumstanţelor ce ţin de dinamica producerii accidentului, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto, iar din concluziile expertului desemnat a rezultat că locul producerii accidentului a fost situat pe bd. I.C. Brătianu, în intersecția cu sens giratoriu din dreptul stației de combustibili Lukoil, când autoturismul VW Golf a lovit succesiv un alt autoturism (Audi), după aceea zidul construcției din centrul sensului giratoriu, bordura din dreapta, totemul aflat în stație și un stâlp metalic.
 
Viteza de deplasare a autoturismului VW Golf, în premomentul pătrunderii în sensul giratoriu, nu poate fi calculată cu precizie pe cale analitică, dar se poate estima că această viteză era de circa 100-105 km/h.
 
Expertul a arătat că starea de pericol a fost declanșată de către conducătorul autoturismului VW Golf, care conducea sub influența băuturilor alcoolice și nu a redus viteza la apropierea de sensul giratoriu, lovind ușor autoturismul Audi, aflat pe banda a doua și pierzând controlul autoturismului.
 
Accidentul a fost cauzat, se mai arată în expertiză, de către conducătorul autoturismului VW Golf, care conducea sub influența băuturilor alcoolice și care nu a redus viteza la intrarea în intersecția cu sens giratoriu.
 
Expertul a mai arătat că șoferul autoturismului VW Golf putea evita accidentul dacă nu ar fi condus în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, dacă era atent la trafic și dacă ar fi redus viteza în momentul în care s-a apropiat de sensul giratoriu, până la limita impusă de indicatoare și marcaje.
 
Firma de asigurări (parte responsabilă civilmente în dosar) a făcut o serie de susțineri cu privire la reținerea unei culpe concurente victimei, deoarece aceasta ar fi acceptat pericolul producerii accidentului prin faptul că s-a urcat în autoturism împreună cu inculpatul, iar instanța le-a apreciat ca fiind întemeiate.

„Victima a ales să se urce împreună cu inculpatul în autoturism“.
 
Din aceste susțineri a reieșit, potrivit motivării Judecătoriei, că „victima a ales să se urce împreună cu inculpatul în autoturism, deși cunoștea faptul că se afla sub influența băuturilor alcoolice și poate produce în acest sens un accident de circulație prin care să-i fie pusă viața în primejdie, socotind, aparent fără temei, faptul că acest rezultat nu se va produce“.
 
„Culpa concurentă a victimei“
 
Ca atare, Judecătoria Constanța a reținut „deci o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea rezultatului, deoarece acesta, conform art. 1371 C.Civ. ar fi putut să evite producerea prejudiciului“.
 

„Contribuția redusă a victimei este departe de a înlătura vinovăția inculpatului, cauza principală, determinantă și directă a accidentului fiind conducerea autovehiculului sub influența alcoolului și cu o viteză excesivă, ce a condus la producerea unui accident de circulație“, conform motivării.

 
Instanța a mai apreciat că faptele săvârșite de inculpat prezintă un grad de pericol social ridicat, având în vedere importanța valorilor sociale lezate și circumstanțele în care acestea au avut loc.
 

„Astfel, inculpatul nu a acordat niciun interes interdicției legale de a conduce autovehicule pe drumurile publice după ce a consumat alcool, s-a deplasat cu o viteză de aproximativ 100 km/h (potrivit raportului de expertiză tehnică), iar la o intersecția de tip giratoriu a provocat un accident rutier soldat cu decesul fratelui său, care se afla pe scaunul pasagerului din față. Fapta a fost săvârșită la ora 08:22, când traficul rutier era crescut, iar înainte de a pătrunde în intersecție inculpatul a intrat în coliziune ușoară și cu un alt autoturism“, conform motivării judecătoriei.

 
Un semnal de alarmă suficient de puternic 

În ceea ce privește modalitatea de executare, instanța a avut în vedere atitudinea inculpatului pe parcursul procesului penal, vârsta acestuia, faptul că este o persoană integrată în societate, cât și faptul că decesul propriului frate ca urmare a acțiunilor sale a creat în mod indubitabil o traumă la nivel psihic care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă suficient de puternic încât pe viitor acesta să se abțină de la acțiuni contrare normelor edictate în favoarea societății.

Aplicarea pedepsei, suficientă chiar și fără executarea acesteia. 
 
Judecătoria Constanța a apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
 
În final, Judecătoria Constanța a dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, așa cum arătam și mai sus, luni, 20 noiembrie 2023, a menținut hotărârea primei instanțe.
 
Sursa: portal instante de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Accident transmis live pe Facebook
S-a motivat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea!


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Pieton grav rănit într-un accident rutier în localitatea Corbu, județul Constanța

06 Dec 2023 1094

Imagini șocante! Mașina implicată în accidentul feroviar din Constanța, un morman de fiare! Incredibil cum a scăpat cu viață militarul de 34 de ani (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Nov 2023 2402

UPDATE LIVE VIDEO Incredibil cum arată mașina implicată în accidentul feroviar din județul Constanța! Victima, cadru militar, transportată la spital (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Nov 2023 7657

Știri Constanța Microbuz de călători implicat într-un accident rutier la Techirghiol! Sunt mai multe victime (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Nov 2023 6568

7 ani de la producerea celui mai grav accident din istoria Autostrăzii Soarelui, București – Constanța!

06 Nov 2023 1013

DRDP Constanța, în doliu în urma decesului motociclistului de pe A4- „Rămane pentru totdeauna în conștiință puterea lui de muncă, grija firească de copii și familie“

01 Nov 2023 2786

Stiri Constanța UPDATE Accident grav la Neptun cu mașină răsturnată! (FOTO-VIDEO)

30 Oct 2023 4692

IPJ Constanța Declarațiile polițiștilor cu privire la accidentul tragic, în care un tânăr și-a pierdut viața (FOTO+VIDEO)

27 Oct 2023 5931

Accident mortal Constanța azi Oficial de la IPJ Constanța despre tragedia de pe DN 22

20 Oct 2023 5308

Știri Constanța UPDATE. Accident în Mereni! Două victime în urma impactului dintre o mașină și o căruță (FOTO+VIDEO)

11 Oct 2023 5047

LIVE VIDEO+TEXT. Planul Roșu activat Autocar cu aproximativ 80 de cetățeni ucraineni răsturnat în județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Oct 2023 4944

În județul Constanța Mașină răsturnată la Mihail Kogălniceanu (FOTO+VIDEO)

09 Oct 2023 4565

Județul Constanța Grav accident rutier în localitatea Băneasa! O victimă, inconștientă

01 Oct 2023 3642

Tânără rănită într-un accident la Mihail Kogălniceanu, decedată în Spitalul Județean Constanța după două luni și jumătate (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Sep 2023 2301

UPDATE. Știri Constanța azi Accident rutier grav în sensul giratoriu de la Cora! Sunt mai multe victime! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Sep 2023 25609