Cum s-a judecat Inspectoratul Şcolar cu Xenoti, firma lui Mazăre, pentru „olimpiada la română“


Aflată în reorganizare judiciară şi fiind debitor în procesul de faliment alfat pe rolul Tribunalului Constanţa, firma Xenoti SRL, în care figurează încă şi fostul primar Radu Mazăre, a fost chemată la bară inclusiv de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.
Cazul s-a aflat în antenţia judecătorilor în anul 2016, având la bază o factură emisă de Xenoti către ISJ, factură ce reprezenta contravaloarea unor servicii inclusiv în vederea organizării olimpiadei la română. Totuşi, reprezentanţii Inspectoratului au contestat factura, iar asta, după ce reprezentanţii Xenoti fuseseră cei ce se adresaseră primii justiţiei.
Poate părea complicat la o primă vedere, dar, în esenţă, lucrurile par destul de simple. Potrivit cererii de chemare în judecată formulate de către ISJ Constanţa şi existentă pe site-ul www.rolii.ro, în 2015 Judecătoria Constanţa admisese solicitarea Xenoti de punere la plată a Inspectoratului pentru suma de 42.715,66 de lei. Suma cu pricina era menţionată într-o factură emisă de Xenoti în 2013 şi reprezenta contravaloarea unor servicii prestate „pentru diverse evenimente organizate, printre care şi olimpiada de română desfăşurată în perioada (...) 2013“, conform sursei citate.
La început, magistraţii Judecătoriei Constanţa au dat curs solicitării Xeonti şi au decis ca Inspectoratul Şcolar Judeţean să achite factura. În replică, însă, reprezentanţii ISJ au atacat această hotărâre şi au deschis un nou dosar la aceeaşi instanţă, în care au argumentat că suma pretinsă de firmă nu ar avea un caracter cert, lichid şi exigibil, aşa cum cerere legea.
După ce au analizat toate actele depuse la dosarul cauzei, judecătorii au ajuns la concluzia că, într-adevăr, factura Xenoti „nu este însuşită de către debitor (nr., ISJ) prin semnătură sau prin aplicarea ştampilei“. Mai mult decât atât, se arată că „debitorul contestă cuantumul sumei reprezentând servicii prestate de către creditor (nr., Xenoti SRL)“, potrivit www.rolii.ro .
IJS şi Xenoti, îndrumaţi spre contencios
Pe de altă parte, este de amintit şi faptul că judecătorii au subliniat că în somaţia trimisă de Xenoti SRL către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu sunt menţionate în mod concret serviciile pe care firmea le-ar fi făcut în beneficiul ISJ, ci că sunt amintite în mod generic evenimentele organizate, singurul aspect concret fiind „olimpiada de română“.
Dat fiind că, pe de o parte, ISJ recunoştea doar parţial serviciile prestate de Xenoti şi că, pe de altă parte, contesta suma totală pretinsă de această firmă, magistraţii Judecătoriei Constanţa au stabilit că cele două părţi ar trebui să se adreseze Secţiei de contencios a Tribunalului pentru a soluţiona pe fond litigiul. Între timp, au admis cererea în anulare formulată de ISJ şi au scutit Inspectoratul de la plata unei facturi pe care nu o recunoşteau.
Mai este de amintit faptul că, aşa cum s-a arătat în ediţiile anterioare, în prezent, firma Xenoti se află sub incidenţa Legii 85/2014 şi este în reorganizare judiciară, potrivit Oficiului Registrului Comerţului. Pe numele său a fost dechis încă de la finalul anului 2016 un dosar de faliment, iar printre creditorii societăţii se numără şi fostul primar Radu Ştefan Mazăre, alături de afaceristul Sorin Gabriel Strutinsky, de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi de alţi creditori.


Citeşte şi:

Toate bunurile din averea Xenoti SRL au fost valorificate

Mazăre, Constantinescu, Strutinsky și Cârciog, asociați în Xenoti SRL, chemați la ședință. Care este ordinea de zi

Insolvenţa Xenoti SRL, amânată pentru luna mai. Firma este controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog

Insolvenţa Xenoti SRL, firmă controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog, amânată pentru februarie 2018

Datorii de milioane! Cum a intrat în insolvenţă Xenoti SRL, firmă controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog

Xenoti face modificări la hotelul Flora din Mamaia! Ce lucrări a autorizat Primăria Constanţa


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai multe bunuri imobiliare ale SC Xenoti ar putea fi scoase de sub ipotecă. Cine a făcut solicitarea și de ce

03 Mar 2021 1131

„Moștenirea“ Xenoti. Mazăre și Nicușor, la judecată cu administratorul judiciar al firmei

29 Dec 2020 2361

Nicușor Constantinescu, procurorii DNA și falimentul Flora

23 Dec 2020 7037

DNA Constanța cere să știe cine a fost cazat la Flora!

08 Dec 2020 3703

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu nu mai vor ca Sorin Strutinsky să fie administratorul special al Xenoti SRL, care deține Hotelul Flora din Mamaia

19 Nov 2020 2202

Mazăre și Nicușor vor să intervină în procesul Xenoti SRL, care deține hotelul Flora din Mamaia

11 Nov 2020 2137

Falimentul clubului fondat de Consiliul Judeţean Constanţa, amânat pentru luna septembrie

20 May 2020 1873

Xenoti și Coronavirus

19 Mar 2020 2126

Se cere înlocuirea administratorului judiciar Raportul de insolvenţă al Xenoti SRL. Cum a preluat firma datoriile lui Strutinsky

10 Dec 2019 3910

Toate bunurile din averea Xenoti SRL au fost valorificate

21 Nov 2018 1446

Mazăre, Constantinescu, Strutinsky și Cârciog, asociați în Xenoti SRL, chemați la ședință. Care este ordinea de zi

04 May 2018 1985

Insolvenţa Xenoti SRL, amânată pentru luna mai. Firma este controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog

30 Jan 2018 1865

Insolvenţa Xenoti SRL, firmă controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog, amânată pentru februarie 2018

18 Nov 2017 3144

Judecătorii vorbesc de faliment în dosarul Xenoti SRL, firmă controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog

08 Sep 2017 2885

Se caută un expert evaluator. Acesta va evalua activele Xenoti SRL, firmă controlată de Mazăre, Constantinescu, Strutinsky şi Cârciog

02 Sep 2017 2669