Drama bătrânilor singuri din Constanța Monica Poptile, directorul Asistenței Sociale din Primărie, afirmă senină că „sunt prea mulți, nu avem cum să îi supraveghem pe toți”!

  • Cazul octogenarei care a sunat la 112, pentru a reclama că este singură și moare de frig în casă redeschide o problemă mai veche pe care conducătorul administrației locale, primarul Vergil Chițac se face că n-o vede! - incompetența crasă de care dă dovadă directorul DGAS Constanța, Monica Poptile și lipsa de proceduri și empatie a subordonaților acestora, asistenții sociali

  • Dacă în cazul bătrânei, directorul Asistenței Sociale din Primăriei se contrazice în declarații, întrebată fiind câte astfel de persoane mai sunt în atenția asistenților sociali, directoarea spune că nu are o statistică

  • La insistențele presei, Monica Poptile a îngăimat că sunt 15.000, din ultimele verificări

  • În ultima ședință a Consiliului Local Municipal a fost aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului social “Compartiment pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice”

  • La ședința Comisiilor de Specialitate, directorul DGAS a venit la fel de nepregătită și nu a putut să spună clar câte cazuri va deservi acest Compartiment care va avea în componență un asistent social și cinci îngrijitori la domiciliu.

  • În realitate, singura rațiunea pentru care DGAS a promovat acest proiect în Consiliul Local are legătură cu acreditarea pe cinci ani luată de Direcție și care ar fi putut fi pierdută dacă acest compartiment nu ar fi fost înființat, chiar și pe hârtie

 
Cazul octogenarei care a sunat la 112, pentru a reclama că este singură și moare de frig în casă redeschide o problemă mai veche pe care conducătorul administrației locale, primarul Vergil Chițac se face că n-o vede! - incompetența crasă de care dă dovadă directorul DGAS Constanța, Monica Poptile și lipsa de proceduri și empatie a subordonaților acestora, asistenții sociali.
Dacă în cazul bătrânei de care făceam vorbire, Poptile se contrazice în declarații, ba că era, ba că nu era în monitorizarea DGAS, întrebată fiind câte astfel de persoane mai sunt în atenția asistenților sociali, directorul DGAS Constanța spune că nu are o statistică.


Monica Poptile, director general DGAS Constanța

„Sunt mulți bătrâni singuri, nu avem cum să îi supraveghem pe toți. Sunt 15.000, din ultimele verificări”, a îngăimat totuși aceasta.
În ultima ședință a Consiliului Local Municipal a fost aprobat un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HCL nr. 99/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului social “Compartiment pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice”.

La ședința Comisiilor de Specialitate, directorul DGAS a venit la fel de nepregătită și nu a putut să spună clar câte cazuri va deservi acest Compartiment care va avea în componență un asistent social și cinci îngrijitori la domiciliu.

În expunerea de motive, Monica Poptile a făcut probabil un reseach de pe google, de unde a scos niște date care aparțin unui ONG care acordă îngrijiri la domiciu, dar care nu au nicio relevanță din perspectiva unui serviciu oferit de o Primărie, vezi secțiunea „documente”.

În realitate, singura rațiunea pentru care DGAS a promovat acest proiect în Consiliul Local are legătură cu acreditarea pe cinci ani luată de Direcție și care ar fi putut fi pierdută dacă acest compartiment nu ar fi fost înființat, chiar și pe hârtie.

De altfel, așa cum cotidianul ZIUA de Constanța a semnalat deja, anul trecut, DGAS a suspendat un proiect pe fonduri europene prin care vârstnicii constănțeni puteau beneficia de îngrijire la domiciliu.


Durata proiectului era de 24 luni și trebuia să se deruleze în perioada de implementare 15.10.2020 – 12.10.2022.

Acordarea de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța derulat de Primăria Constanța prin Direcția Generală de Asistență Socială a fost suspendat începând cu 01.09.2022.

Valoarea totală eligibilă a proiectului era de 2.783.928,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European de 2.366.339,15 lei.

În această situație s-a ajuns din cauza incapacității Direcției de Asistență Socială Constanța de a lucra pe fonduri europene.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:
 
UPDATE Conducerea DGAS explică eșecul! Proiect pe fonduri europene „ratat" de Primăria Constanța. Vârstnicii constănțeni nu mai pot beneficia de îngrijire la domiciliu

Ce s-a întâmplat cu bătrâna din Constanţa care a sunat la 112 şi a cerut ajutor pentru că altfel moare de frig în casă (VIDEO)

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patru dosare respinse Care sunt proiectele câștigătoare finanțate de Consiliul Județean Constanța în domeniile tineret și social-sănătate (DOCUMENTE)

01 Jun 2024 730

S-a încheiat evaluarea pentru perioada 2019-2024 Notă maximă pentru managerul Teatrului de Stat Constanța! (DOCUMENT)

20 May 2024 627

Firma este controlată de afaceristul Gheorghe Muhscină Plasty Prod SA a cumpărat de la Primăria Constanța un teren de pe strada Industrială nr.11

04 May 2024 1030

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 778

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1241

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 737

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1548

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 1186

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 824

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 863

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 569

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2245