Drama bătrânilor singuri din Constanța Monica Poptile, directorul Asistenței Sociale din Primărie, afirmă senină că „sunt prea mulți, nu avem cum să îi supraveghem pe toți”!

  • Cazul octogenarei care a sunat la 112, pentru a reclama că este singură și moare de frig în casă redeschide o problemă mai veche pe care conducătorul administrației locale, primarul Vergil Chițac se face că n-o vede! - incompetența crasă de care dă dovadă directorul DGAS Constanța, Monica Poptile și lipsa de proceduri și empatie a subordonaților acestora, asistenții sociali

  • Dacă în cazul bătrânei, directorul Asistenței Sociale din Primăriei se contrazice în declarații, întrebată fiind câte astfel de persoane mai sunt în atenția asistenților sociali, directoarea spune că nu are o statistică

  • La insistențele presei, Monica Poptile a îngăimat că sunt 15.000, din ultimele verificări

  • În ultima ședință a Consiliului Local Municipal a fost aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului social “Compartiment pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice”

  • La ședința Comisiilor de Specialitate, directorul DGAS a venit la fel de nepregătită și nu a putut să spună clar câte cazuri va deservi acest Compartiment care va avea în componență un asistent social și cinci îngrijitori la domiciliu.

  • În realitate, singura rațiunea pentru care DGAS a promovat acest proiect în Consiliul Local are legătură cu acreditarea pe cinci ani luată de Direcție și care ar fi putut fi pierdută dacă acest compartiment nu ar fi fost înființat, chiar și pe hârtie

 
Cazul octogenarei care a sunat la 112, pentru a reclama că este singură și moare de frig în casă redeschide o problemă mai veche pe care conducătorul administrației locale, primarul Vergil Chițac se face că n-o vede! - incompetența crasă de care dă dovadă directorul DGAS Constanța, Monica Poptile și lipsa de proceduri și empatie a subordonaților acestora, asistenții sociali.
Dacă în cazul bătrânei de care făceam vorbire, Poptile se contrazice în declarații, ba că era, ba că nu era în monitorizarea DGAS, întrebată fiind câte astfel de persoane mai sunt în atenția asistenților sociali, directorul DGAS Constanța spune că nu are o statistică.


Monica Poptile, director general DGAS Constanța

„Sunt mulți bătrâni singuri, nu avem cum să îi supraveghem pe toți. Sunt 15.000, din ultimele verificări”, a îngăimat totuși aceasta.
În ultima ședință a Consiliului Local Municipal a fost aprobat un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HCL nr. 99/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului social “Compartiment pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice”.

La ședința Comisiilor de Specialitate, directorul DGAS a venit la fel de nepregătită și nu a putut să spună clar câte cazuri va deservi acest Compartiment care va avea în componență un asistent social și cinci îngrijitori la domiciliu.

În expunerea de motive, Monica Poptile a făcut probabil un reseach de pe google, de unde a scos niște date care aparțin unui ONG care acordă îngrijiri la domiciu, dar care nu au nicio relevanță din perspectiva unui serviciu oferit de o Primărie, vezi secțiunea „documente”.

În realitate, singura rațiunea pentru care DGAS a promovat acest proiect în Consiliul Local are legătură cu acreditarea pe cinci ani luată de Direcție și care ar fi putut fi pierdută dacă acest compartiment nu ar fi fost înființat, chiar și pe hârtie.

De altfel, așa cum cotidianul ZIUA de Constanța a semnalat deja, anul trecut, DGAS a suspendat un proiect pe fonduri europene prin care vârstnicii constănțeni puteau beneficia de îngrijire la domiciliu.


Durata proiectului era de 24 luni și trebuia să se deruleze în perioada de implementare 15.10.2020 – 12.10.2022.

Acordarea de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța derulat de Primăria Constanța prin Direcția Generală de Asistență Socială a fost suspendat începând cu 01.09.2022.

Valoarea totală eligibilă a proiectului era de 2.783.928,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European de 2.366.339,15 lei.

În această situație s-a ajuns din cauza incapacității Direcției de Asistență Socială Constanța de a lucra pe fonduri europene.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:
 
UPDATE Conducerea DGAS explică eșecul! Proiect pe fonduri europene „ratat" de Primăria Constanța. Vârstnicii constănțeni nu mai pot beneficia de îngrijire la domiciliu

Ce s-a întâmplat cu bătrâna din Constanţa care a sunat la 112 şi a cerut ajutor pentru că altfel moare de frig în casă (VIDEO)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Valoarea prejudiciului este de aproximativ 15.000 de euro Consiliul Județean Constanța se constituie parte civilă în dosarul bancomatului de la Pavilionul Expozițional din Mamaia, aruncat în aer! (DOCUMENT)

20 Mar 2023 1323

Chițac scoate pentru a treia oară la concurs postul de secretar al municipiului Constanța (DOCUMENTE)

18 Mar 2023 2539

Cum a ajuns Felicia Ovanesian să se ocupe de parcări, reabilitarea piețelor și a altor clădiri din patrimoniul Administrației Fondului Imobiliar? (DOCUMENT)

15 Mar 2023 1691

Laura Abibula-Stroe a câștigat concursul de manager la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” (DOCUMENT)

14 Mar 2023 897

În 2023, destinația de vacanță Mamaia este promovată pe pagina web al Primăriei Constanța cu clipuri și premii obținute în mandatele lui Mazăre! (VIDEO)

13 Mar 2023 1433

În ședința de CLM s-a cerut retragerea proiectului Constănțenii vor primi „cadou“ un nou șantier pe unul dintre cele mai circulate și aglomerate bulevarde ale orașului!(DOCUMENT)

11 Mar 2023 8279

Directorii teatrelor și muzeelor față în față cu examinatorii A început evaluarea anuală a managementului în instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța!

10 Mar 2023 934

Primăria Constanța plătește 2.6 milioane de euro din bugetul local pentru bulevardul expropriaților! Lista proprietăților de pe traseu (DOCUMENT)

07 Mar 2023 3699

Începe evaluarea secretarului general al municipiului Constanța, Fulvia Dinescu! Cine-i va nota performanțele profesionale? (DOCUMENT)

06 Mar 2023 1994

Primarul Vergil Chițac a emis o dispoziție de suspendare a activității comerciale pentru o firmă care a atacat Regulamentul de acces în Zona Peninsulară Constanța

06 Mar 2023 9958

Cum arată Programul anual de finanțări nerambursabile din fondurile publice ale județului Constanța pentru anul 2023? (DOCUMENT)

04 Mar 2023 591

De la 1 aprilie nu se mai acordă subvenție la căldură! Abonații Termoficare Constanța SRL vor plăti 1.800 de lei pentru gigacalorie! (DOCUMENT)

03 Mar 2023 5261

Consiliul artistic al Teatrului nu este de acord! Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu propuși pentru titlul de cetățean de onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

27 Feb 2023 3491

Clădirea, monument istoric de arhitectură are nevoie de reabilitare urgentă Muzeul de Artă Populară Constanța preluat oficial de Consiliul Județean Constanța (DOCUMENT)

25 Feb 2023 1106

Consiliul Județean Constanța a anulat licitația din lipsă de ofertanți Elevii și preșcolarii râmân fără lapte și corn?! (DOCUMENT)

25 Feb 2023 939