Mii de unități de cazare din județul Constanța, exceptate de la obligativitatea autorizării la securitate la incendiu (DOCUMENT)

Foto: ISU Prahova
  • Pe parcursul anului 2023, personalul inspecției de prevenire a efectuat 273 de activități de control la unități de cazare și alimentație publică
  • În evidențele ISU Constanța există un număr de 3.597 unități de cazare, din care 2.642 sunt exceptate de la obligativitatea autorizării la securitate la incendiu
  • Incendiul devastator izbucnit, în data de 26 decembrie 2023, la Ferma Dacilor s-a soldat cu opt victime, respectiv cinci adulţi şi trei copii
 
Tragedia din a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2023, a îndoliat o țară întreagă, după ce cinci adulți și trei copii și-au găsit sfârșitul la Ferma Dacilor din județul Prahova. Lipsa autorizației de securitate la incendiu ne face să ne gândim de două ori înainte să ne facem o rezervare într-o unitate turistică.
 
Situația din județul Constanța se află în evidența Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța, unde am solicitat o radiografie a controalelor efectuate în cursul anului 2023, dar și care este situația avizelor de securitate la incendiu.
 
Astfel, conform unui răspuns oficial primit de la ISU, lista unităților de cazare din județul Constanța care dețin, în prezent, autorizație de securitate la incendiu poate fi accesată pe site-ul inspectoratului județean pentru situații de urgență, respectiv https://isuct.igsu.ro. Lista poate fi consultată și în secțiunea Documente.
 
Pe parcursul anului 2023, personalul inspecției de prevenire a efectuat 273 de activități de control la unități de cazare și alimentație publică, din care 5 au fost inopinate. În urma controalelor, au fost constatate 1.995 de deficiențe. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.982 de sancțiuni, din care 1.655 de avertismente și 327 de amenzi, în cuantum de 1.471.000 lei.
 
În evidențele ISU Constanța există un număr de 3.597 unități de cazare, din care 2.642 sunt exceptate de la obligativitatea autorizării la securitate la incendiu. Categoriile de construcții cu funcțiunea de primire turistică pentru care se prevede obligativitatea avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt cele cu mai mult de 8 camere și/sau 16 locuri (HG nr 571/16.08.2016 actualizată la 30.09.2022, pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, anexa nr. 1, pct II lit. j); se supun procesului de avizare-autorizare construcțiile noi sau cele existente la care se aduc modificări constructive.
 
Dosarul Ferma Dacilor
 
Conform portalului instanţelor de judecată, magistraţii vor judeca, în data de 11 ianuarie, dosarul care are ca obiect "confirmare redeschidere urmărire penală", intimaţi fiind fostul prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Dumitru Elisei, şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova.

Solicitantul confirmării de redeschidere a urmării penale este DNA Bucureşti, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, la sfârşitul lunii decembrie, că se ştia că la ISU Prahova sunt anumite probleme, motiv pentru care foştii şefi de la această instituţie s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu "nu cu voia lor".

"Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo", a afirmat Arafat, într-o conferinţă de presă.

Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

Colonelul Elisei Dumitru Tiberiu a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL.
 
Incendiu cu 8 decedați


Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment, iar în schimb ar fi primit o masă de protocol.

Incendiul devastator izbucnit, în data de 26 decembrie, la Ferma Dacilor s-a soldat cu opt victime, respectiv cinci adulţi şi trei copii.

Printre cei decedaţi se află şi unul dintre copiii patronului complexului turistic, Cornel Dinicu, arestat preventiv pentru distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

Alte două persoane implicate în administrarea pensiunii - Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, se află în arest la domiciliu.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Cererea procurorilor DNA de redeschidere a urmăririi penale în dosarul care viza modul în care au fost făcute controalele de la Ferma Dacilor, depusă la Tribunalul Prahova
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Incendiu la o casă din Mangalia, județul Constanța. Fumul este vizibil din Vama Veche (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 817

„Iepurașul pompier” la Constanța Concursuri, premii, super-eroi și multe surprize pentru cei mici (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 446

Incendiu la o casă din municipiul Constanța. Au intervenit pompierii

27 Apr 2024 451

Județul Constanța Atenție, șoferi! Accident rutier pe DN 22, între localitățile Tariverde și Mihai Viteazul (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 1473

Condamnare definitivă pentru un fost angajat al ISU Dobrogea! 12 ani şi 6 luni de închisoare

26 Apr 2024 567

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 717

ISU Constanța – Incendiile pot pune în pericol viețile omenești!

24 Apr 2024 392

Incendiu la un boiler, în Satu Nou, județul Constanța

23 Apr 2024 564

Aproape 160 de misiuni executate de pompierii militari din Constanța, în perioada 19-21 aprilie

22 Apr 2024 324

Intervenție a pompierilor ISU Constanța în Cimitirul Central. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 1387

Accident rutier în Eforie Nord, județul Constanța. O mașină a ieșit de pe carosabil și a intrat în peretele unei case

20 Apr 2024 979

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 727

UPDATE Incendiu în localitatea Băltăgești, județul Constanța

17 Apr 2024 479

Știri Constanța Un pompier aflat în timpul liber a sărit în ajutorul bărbatului rămas captiv în urma accidentului de la Castelu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1029

În Județul Constanța Locuitorii din satul Conacu deplâng dispariția tânărului spânzurat (VIDEO)

15 Apr 2024 1188