„Nimeni nu vine să-ţi creeze atâta spaţiu verde!” Cum blochează Consiliul Judeţean Constanţa construcţiile din judeţ (document)

După ce ani la rând s-au construit mall-uri, spaţii de birouri şi alte tipuri de edificii fără a fi respectată amenajarea spaţiului verde, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) s-au gândit că este timpul să recuperăm spaţiul verde pierdut. S-a ajuns astfel să fie formulat un proiect de hotărâre care impune persoanelor fizice şi juridice să-şi transforme construcţiile în... grădini botanice. Dacă va fi aprobat un astfel de proiect, cel mai sigur posibilii investitori vor da bir cu fugiţii din judeţ, iar constănţenii se vor gândi de două ori dacă îşi vor mai ridica sau nu o casă al cărei spaţiu verde ajunge să fie mai mare decât suprafaţa construită.
 
Pe site-ul instituţiei judeţene s-a aflat în dezbatere publică, până pe data de 18 martie, un proiect de hotărâre al CJC privind stabilirea suprafeţelor minime de spaţii verzi aferente construcţiilor realizate pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa. Astfel, potrivit proiectului, în cazul construcţiilor administrative (sedii de prefectură, sedii de servicii descentralizate, sedii de primării, de partid, de sindicate, culte, fundaţii, ONG-uri, asociaţii, agenţii, sedii de birouri) sunt prevăzute spaţii verzi cu rol decorativ şi de protecţie cu o suprafaţă de minim 50%, pentru construcţii financiar-contabile se vor amenaja spaţii verzi pe o suprafaţă de minim 60%, pentru construcţii comerciale - minim 50% spaţiu verde, pentru construcţii de cult - minim 40%, pentru construcţii de cultură şi de învăţământ - minim 30%, pentru construcţii de sănătate - minim 15 mp/persoană, pentru construcţii şi amenajări sportive - minim 40%, pentru construcţii de turism - minim 50%, pentru construcţii de locuinţe - minim 5 mp/locuitor, pentru construcţii industriale - minim 50%, pentru orice alte tipuri de construcţii cu multiple funcţiuni şi destinaţii - minim 15 mp/locuitor.
Interesant este că în proiectul de hotărâre nu se specifică dacă procentele minime acordate spaţiilor verzi se calculează raportat la suprafaţa totală a terenurilor sau la suprafaţa rămasă neconstruită!
 
Amenzi pentru cei care nu respectă noile reguli
 
Nerespectarea prevederilor acestei hotărâri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională, după cum urmează: de la 100 de lei la 5.000 de lei - pentru încălcarea prevederilor prevăzute în documentaţiile de urbanism (PUG, PUZ, PUD) şi a documentaţiilor tehnice (DTAC, DT) care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire; de la 100 la 3.000 de lei - pentru nerespectarea lucrărilor de amenajare, plantare, udare, întreţinere a spaţiilor verzi şi finanţare a materialului dendricol şi de la 500 la 5.000 de lei - pentru degradarea spaţiilor verzi amenajate sau pentru circularea cu biciclete, motorete, motociclete sau vehicule pe spaţiile verzi.
În proiectul de hotărâre se mai arată şi că suma alocată amenajării suprafeţelor cu spaţii verzi aferente construcţiilor realizate pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa va reprezenta 10% din Devizul general al lucrărilor,
întocmit în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 
La 3 hectare, 10.500 de metri pătraţi sunt spaţiu verde!
 
În proiectul de hotărâre sunt lăsate datele de contact ale Mariei Popescu, consilier în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Lucrări Publice a Consiliului Judeţean Constanţa. Aşa că, pentru lămuriri, am contactat-o telefonic pe aceasta. Iată ce ne-a comunicat consilierul CJC: „Proiectul de hotărâre este valabil pentru construcţiile care se vor autoriza de acum înainte. La cele existente se pot face doar îmbunătăţiri pe faţade, pe acoperiş, se pot pune ghivece cu flori în balcoane”. Maria Popescu ne-a oferit şi un exemplu cu privire la spaţiile vezi aferente viitoarelor construcţii. Aceasta ne-a prezentat ce se întâmplă în situaţia unui teren de 3 hectare, cu un procent de ocupare de 35%. Astfel, dacă avem 30.000 de metri pătraţi, 9.000 de metri pătraţi vor fi construiţi, urmând ca pe minim 50% din cei 21.000 de metri pătraţi rămaşi neconstruiţi să fie amenajat spaţiul verde! De reţinut este faptul că, în lipsa suprafeţei necesare, spaţiul verde poate fi realizat atât la sol, cât şi pe faţade sau chiar pe acoperiş, astfel încât procentele minime stabilite prin proiectul de hotărâre al CJC să poate fi îndeplinite.
 
Reglementarea CJC, mai aspră decât hotărârea de Guvern din domeniu

 
Curios este că o astfel de reglementare în privinţa spaţiului verde există deja. Este vorba de Hotărârea de Guvern 525/1996 republicată, act normativ de altfel invocat în proiectul de hotărâre al CJC, aflat până de curând în dezbatere publică. Diferenţa este că această hotărâre prevede alocarea unor suprafeţe mai mici spaţiilor verzi aferente construcţiilor, după cum urmează: construcţii administrative şi financiar-bancare - minim 10-15% spaţiu verde, construcţii comerciale - 2-5% din suprafaţa terenului, construcţii de cult - spaţiile verzi vor fi dimensionate în funcţie de amplasarea în localitate a construcţiei şi de condiţiile impuse prin regulamentul local de urbanism, construcţii culturale - 10-20% din suprafaţa totală a terenului, construcţii de sănătate - 10/15 metri pătraţi/bolnav, amenajări sportive - 30% din suprafaţa totală a terenului, construcţii de agrement şi turism - minim 25% spaţii verzi, construcţii de locuinţe - nu mai puţin de 2 metri pătraţi/locuitor, construcţii industriale - minim 20% din suprafaţa totală a terenului.
 

„Şi-au depăşit atribuţiile”

 
Primarul de la Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a precizat că nu i-a fost prezentat de reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa un astfel de proiect. „O să ne interesăm să vedem despre ce este vorba. Ce pot să vă spun este că nu ştiu dacă ei (n.r. reprezentanţii CJC) pot face reglementări referitoare la intravilanul oraşului Cernavodă”, a menţionat Hânsă. Şi primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, susţine că cei de la CJC „şi-au depăşit atribuţiile când au luat decizia să realizeze un astfel de proiect fără consultarea şefilor de autoritate locală”. „Noi emitem certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construcţie, iar CJC nu poate interveni cu astfel de hotărâri”, a menţionat primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.
 
„Nimeni nu vine să investească dublu!”
 
Şeful autorităţii locale de la Poarta Albă a precizat că, în cazul construcţiilor industriale, reglementarea unei suprafeţe de spaţiu verde de minim 50% este exagerată. „Dacă această construcţie se întinde pe 3 hectare, eu, ca investitor, înseamnă că ar trebui să amenajez spaţiu verde pe alte 3 hectare. Niciun investitor nu vine în astfel de condiţii - să investească dublu!”, a explicat primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti. Şeful autorităţii locale a precizat că reprezentanţii CJC au formulat proiectul de hotărâre la modul general şi nu în funcţie de particularităţile fiecărei zone, de specificul fiecărei investiţii. „Procentul de ocupare a terenului ar trebui să fie detaliat, iar spaţiul verde să fie amenajat pe suprafaţa de teren rămasă neconstruită”, a afirmat primarul Vasile Delicoti. Acesta a mai afirmat: „Mi se pare absurd cum a fost formulat proiectul. Nu poţi să ceri ca în centrul Constanţei, pe un teren de 300 de metri pătraţi, doar 150 de metri pătraţi să fie construiţi. Ce poţi să construieşti pe o astfel suprafaţă?! Nimeni nu vine să-ţi creeze atâta spaţiu verde, pentru că vorbim de un teren care este pierdut. Primăria poate să creeze zonă verde prin împăduriri în jurul Constanţei. Important este şi să nu mai distrugă spaţiile verzi deja existente, iar în această situaţie Primăria Constanţa ar trebui să facă o reactualizare a PUZ-ului şi să treacă toate terenurile limitrofe din extravilan în intravilanul municipiului”, a explicat primarul Vasile Delicoti.
Potrivit unor surse, se pare că există nemulţumiri cu privire la acest proiect şi în rândul arhitecţilor constănţeni. Astăzi, de la ora 11.00, este programat Consiliul Director al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala teritorială Dobrogea, iar unul dintre punctele întrunirii vizează şi dezbaterea acestui proiect de hotărâre al CJC.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitația pentru asfaltarea unor străzi din localitatea Nistorești, comuna Pantelimon, județul Constanța, contestate la CNSC

30 Apr 2024 285

SC Maestru Jan Răzvan SRL, firmă nou înființată la Constanța

28 Apr 2024 402

Licitația pentru continuarea lucrărilor, lansată abia zilele trecute Reabilitarea imobilului Teatrului de Stat Contanța, departe de a se termina în 2024!

28 Apr 2024 546

Două dosare pe rolul Tribunalului Costanța Primăria Năvodari a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții București și Inspectoratul Județean în Construcții Constanța. Iată ce au decis judecătorii

28 Apr 2024 457

Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța va fi păzită de Sgpi Security Force SRL, din București!

28 Apr 2024 381

O firmă de construcții a fost fondată în Năvodari, județul Constanța. Cine este asociatul

28 Apr 2024 1741

Atlantic Blue Construct SRL s-a mutat cu sediul în satul 2 Mai, comuna Limanu, județul Constanța

27 Apr 2024 334

ITM Constanța Amenzi de peste 100.000 de lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii

24 Apr 2024 447

Averea și interesele Clavei Ivan, secretar general al Primăriei Ghindărești, din județul Constanța! (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 502

Tribunalul Constanța a anulat autorizaţia de construire, emisă de Primăria Năvodari pentru societatea MCG Private Residence SRL

21 Apr 2024 5569

Dacor Plast SRL execută lucrări de reparații curente la o unitate militară din Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 497

Un nou magazin Kaufland va fi construit în Constanța!

18 Apr 2024 11416

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 790

Tribunalul Constanța amână dosarul în care Primăria Lumina cere insolvența Alboram SRL! Legături cu Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean

12 Apr 2024 2067

Amânare în dosarul în care Prefectura Constanța a chemat în judecată firma Sofi Leader Invest SRL

10 Apr 2024 518