Povestea unui copil dintr-un centru de plasament din Constanța, accidentat de o mașină în Agigea, dat în judecată de firma de asigurări

  • Viața nu începe mereu cu un start bun pentru copiii aflați în centrele de plasament. Dincolo de tragedia de a nu își putea trăi copilăria alături de părinți, uneori, aceștia par a fi chiar urmăriți de ghinion. Este și cazul unei adolescente dintr-un centru de plasament din Constanța, care acum a fost dată în judecată de o societate de asigurare, pentru recuperarea unor sume de bani, în urma unui accident a cărui victimă a fost fata.
  • Potrivit Judecătoriei Constanța, în cauză s-a făcut dovada îndeplinirii condițiilor răspunderii civile delictuale a minorei, respectiv existența faptei ilicite constând în producerea accidentului rutier din cauza faptului că s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure.
  • Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Tribunalul Constanța de către oficialii Direcției Generale a Protecției Copilului Constanța.

Când greșești, plătești! Aceasta pare să fie deviza unei companii de asigurări auto, care a dat în judecată o minoră aflată într-un centru de plasament din Constanța, accidentată de o mașină în Agigea. Pe scurt, firma de asigurări a cerut și obținut în primă instanță obligarea minorei să suporte contravaloarea reparațiilor la autovehiculul asigurat (oglindă dreapta față, proiector și aripă dreapta față), plătind o despăgubire în valoare de aproape 2500 de lei către un service auto. Mai mult, copila a mai fost obligată să achite despăgubiri, dobânzii, onorariu avocat și taxa judiciară de timbru.

În prezent, dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța în așteptarea unei noi decizii.


Povestea pe larg

În motivarea în fapt a cererii, comapnai de asigurări a arătat, în esență că, la data de minora, în calitate de pieton, a fost implicată într-un accident rutier ce a avut ca urmare avarierea autovehiculului cu numărul de înmatriculare (...) ce era asigurat în baza unei polițe de asigurare facultativă, iar în temeiul acesteia a fost deschis dosarul de dauna și au fost suportate reparațiile autovehiculului.
 

Oglindă, proiector și aripă dreapta față

Autovehiculul a suferit avarii constând în oglindă dreapta față, proiector și aripă dreapta față.

Ulterio evenimentului a fost deschis dosarul de daună (...), în care reclamanta (respectiv firma de asigurări) a suportat contravaloarea reparațiilor la autovehiculul asigurat, plătind o despăgubire în valoare de 2.458,94 lei către un service auto.

Potrivit datelor din dosar, în drept, prezentului raport juridic îi sunt aplicabile principiile răspunderii civile delictuale reglementată de dispozițiile art. 1349 alin. (1) și (2) din Codul civil, potrivit cărora orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune și să nu aducă atingere, prin acțiunile ori inacțiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane, iar cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
 

Vinovată de producerea accidentului

Prin probatoriul administrat în cauză s-a făcut dovada îndeplinirii condițiilor răspunderii civile delictuale a minorei, respectiv existența faptei ilicite constând în producerea accidentului rutier datorită faptului că s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure, a vinovăției sale prin nerespectarea regulilor de circulație rutieră, existența prejudiciului suferit de reclamantă și a raportul de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu.


Despăgubiri și dobânzi

Față de cele expuse, Judecătoria Constanța, prin decizia 511/2020, a admis acțiunea și a obligat minora pârâta la plata sumei de aproximativ 2500 de lei către firma de asigurări, reprezentând despăgubiri achitate în dosarul de daună.

Totodată, fata a mai fost obligată să achite tot firmei de asigurări sumei de aproximativ 330 de lei, reprezentând dobânda legală aferentă debitului principal, precum și la plata în continuare a dobânzii legale, până la achitarea integrală a debitului.


Onorariu avocat și taxa judiciară de timbru

În final, fata a mai fost pusă la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în cuantum de 504 lei din care suma de 204 lei reprezentând taxa judiciară de timbru și suma de 300 lei onorariul avocatului desemnat pentru reprezentarea sa în proces.

Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Tribunalul Constanța de către oficialii Direcției Generale a Protecției Copilului Constanța.

Tribunalul urmează să se pronunțe în acest dosar săptămâna viitoare.



Citește și

Retrospectivă 2020
55 de morți în accidente rutiere în județul Constanța, anul acesta. Mai puțini decât în 2019


Accident mortal provocat de un militar în județul Constanța. Generalul Cătălin Băhneanu, rănit. S-a cerut rejudecarea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.