Procesul pentru demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii” se va judeca într-o zi de sărbătoare

Slujba de liturghie la Izvorul Tămăduirii.
  • Pe 9 septembrie, ortodocșii sărbătoresc Sf. Ana
  • Tot pe 9 septembrie este termen în dosarul privind demolarea bisericii de la Macul Roșu
 
Așa cum anunțam pe 16 iunie, magistații de la Judecătoria Constanța au decis suspendarea provizorie a executării silite ce ducea la demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu, cunoscută drept „Biserica de pe trotuar”.
 
Ulterior, în dosarul 1490/212/2022, prin care se contestă executarea, unde contestator este Parohia Izvorul Tămăduirii Constanța, se stabiliseră termen în octombrie, pe data de 7. La începutul lunii august, Primăria Constanța a cerut modificarea termenului de judecată, pentru a se judeca mai rapid. Pe 4 august s-a înregistrat, astfel, la Judecătoria Constanța dosarul 14901/212/2022/a1 pentru tergiversare cauză. În fond, s-a decis ca procesul să fie mutat o lună mai devreme, la începutul lui septembrie. Primăria a făcut apel, cerând să se judece chiar mai devreme, dar contestația a fost anulată ca netimbrată.
 
Astfel, pe 8 august, a rămas următoarea soluție: „În temeiul art. 230 teza I Cod procedură civilă, dispune preschimbarea termenului de judecată acordat la data de 07.10.2022, ora 10:30 şi acordă un nou termen de judecată la data de 09.09.2022, ora 10:30, complet C7, pentru când se vor cita părţile cu o copie a prezentei încheieri.” 
 
Pe 9 septembrie, ortodocșii sărbătoresc Sf. Ana, o sărbătoare importantă pentru creștini, iar în acea zi se va judeca și soarta bisericii de pe bulevardul Tomis.
 
Totodată, tot în instanță se mai află un dosar. Este vorba de dosarul 15079/212/2022 prin care se cerea emiterea unei ordonanțe președințiale de către instanță cu privire la situația Bisericii Izvorul Tămăduirii din zona Macul Roșu, municipiul Constanța. Apelul a fost înregistrat pe 21 iunie. Termen în dosar a fost 24 iunie. Judecătorii au decis amânarea cauzei pentru a da posibilitate părților să depună întâmpinare. Următorul termen în dosar este 13 septembrie 2022.
 
Amintim că pe 16 iunie, în acest dosar, magistrații Judecătoriei Constanța au dat următoarea soluție pe scurt: „Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge cererea de emitere a unei ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamanta **, cu sediul în **, având adresa procesual aleasă de e-mail **, în contradictoriu cu pârâţii **, ambii cu sediul în **, ca inadmisibilă. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 C. proc. civ. astăzi, 16.06.2022”.
 
Suspendarea demolării
 
Amintim că Judecătoria Constanța a decis joi, 16 iunie 2022, suspendarea procedurilor de demolare a Bisericii Izvorul Tămăduirii! Soluția pe scurt: „Admite cererea de suspendare provizorie a executării silite formulată de contestatoarea ... . În temeiul art. 719 alin. (7) C. proc. civ., suspendă provizoriu executarea silită efectuată în dosarul de executare nr. 234/2022 al B.E.J. Beciu Stelian, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. 14901/212/2022 al Judecătoriei Constanţa. În temeiul art. 719 alin. (8) C. proc. civ., prezenta încheiere se comunică din oficiu şi de îndată B.E.J. Beciu Stelian. Fără cale de atac. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 402 teza finală C. proc. civ., astăzi, 16.06.2022”.

 
Vineri, 10 iunie 2022, la Biserica Izvorul Tămăduirii, cunoscută drept biserica de pe trotuar de la Macul Roșu, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit Sf. Liturghie, alături de zeci de preoți de la parohiile din municipiu și județ.
 

ÎPS Teodosie, la finalul slujbei, a ținut o predică prin care preciza că îi este milă de primarul Vergil Chițac, care și-a pierdut credința declarată în campania electoral și îi cere edilului să lase biserica să își continue rânduiala. „Cum să mutăm loc sfințit de 20 de ani. Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Îl rog pe Dumnezeu pentru cei din Consiliul Local. Cer ajutor și de la doimnul prim ministru. Să fiți general și al Domnului Iisus Hristos. Să ne ajute Bunul Dumnezeu“ - a declarat ÎPS Teodosie.
 
 
Acesta a precizat că preoții vor sta de strajă să aibă grijă că nu vine nimeni să demoleze lăcașul de cult.
 
 
„Buldozerele nu trec peste oameni. Ne vom sesiza și venim o sută. Dacă este nevoie facem un referendum cu 100 de preoți și 10.000 de credincioși la primărie și aici la biserică. Decizia poate fi schimbată. Este o decizie nefirească. Un sacrilegiu nu este o decizie firească. Dreptul divin est edeasupra dreptului uman. Creștinii au dreptul să se roage. Au acest drept constituțional. S-a încălcat acest drept de a se ruga unde s-au rugat 20 de ani. Cine le ia acest drept? Justiția, Primăria, nimeni nu are dreptul acesta. Au fost hotărâri nedrepte și trebuie să fie corectate“ -a mai menționat ÎPS Teodosie.
 
 
Omul de afaceri Gigi Becali a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că este dispus să construiască o altă biserică în locul celei care va fi dărâmată (Biserica „Izvorul Tămădurii”) din zona Macul Roșu a municipiului Constanța, adăugând ca va discuta cu primarul Vergil Chițac, ca să „se facă o biserică nouă, una frumoasă”.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Când va fi analizat în instanță apelul dintr-unul din dosarele ce vizează suspendarea demolării Bisericii Izvorul Tămăduirii
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie de ultimă oră în ceea ce privește verdictul în procesul Bisericii de la Macul Roșu!

28 Nov 2022 1858

Biserica de pe trotuar Astăzi s-ar putea decide soarta lăcașului de pe bulevardul Tomis

28 Nov 2022 711

Primarul Chițac a primit autorizare pentru desființarea unor lucrări la ANL-urile din Palazu Mare!

19 Nov 2022 1193

O nouă amânare în procesul privind demolarea bisericii de la Macul Roșu! Am putea afla deznodământul aproape de o mare sărbătoare

18 Nov 2022 595

Totul s-ar putea decide astăzi! Pronunțare în dosarul privind demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii din Constanța

17 Nov 2022 585

Când am putea afla dacă va fi sau nu demolată Biserica Izvorul Tămăduirii de la Macul Roșu?

05 Nov 2022 842

UPDATE Decizie de ultim moment! Ce soluție au dat judecătorii în procesul privind demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii

04 Nov 2022 4911

Termen, astăzi, în dosarul privind demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii. Ce vor dezbate judecătorii constănțeni

03 Nov 2022 852

Când ar fi trebuit să aibă loc demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii? Motivele care au dus la suspendarea provizorie

15 Sep 2022 1055

Ce au decis magistrații în procesul privind soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii” de la Macul Roșu

09 Sep 2022 4974

Va fi demolată? Astăzi se poate decide soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii” de la Macul Roșu

09 Sep 2022 1184

Biserica „Izvorul Tămăduirii” Când este următorul termen prin care Arhiepiscopia Tomisului cere emiterea unei ordonanțe președințiale

28 Jun 2022 924

Constanța Când va fi analizat în instanță apelul dintr-unul din dosarele ce vizează suspendarea demolării Bisericii Izvorul Tămăduirii

24 Jun 2022 895

Arhiepiscopia Tomisului a făcut apel într-unul din dosarele ce vizează Biserica Izvorul Tămăduirii. Despre ce este vorba

21 Jun 2022 1126

Sondaj de Opinie 61% dintre respondenți consideră că ÎPS Teodosie nu va reuși să împiedice demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii din Tomis Nord

20 Jun 2022 1191