SC Varianta Increngaturilor

1188853577.jpg

De putin timp, Oborul de legume de pe bulevardul Aurel Vlaicu s-a mutat undeva in afara orasului, pe soseaua dintre Ovidiu si Constanta, in apropiere de transformatoarele de inalta tensiune ale ENEL * Mai precis, aproape de drumul care duce catre Poiana * Pe locatia fostului obor, se va realiza, probabil, un proiect imobiliar

Scandalul Targului de legume si fructe a inceput in urma cu circa patru - cinci ani. La vremea respectiva, in apropierea oborului de pe bulevardul Aurel Vlaicu functiona un alt targ, inca din anul 1999, al societatii comerciale Diacomi Company SRL, avandu-l ca patron pe Vasile Costica. Lui Costica, ii mergea bine, avea 20 de angajati, si toata lumea era multumita, si patronul si salariatii. Doar ca activitatea lui se intersecta, potrivit declaratiilor date la vremea respectiva, de Costica, in presa, cu proiectele lui Radu Mazare, ales in anul 2000, primar al municipiului. Problemele proprietarului de obor au inceput sa apara in vara anului 2003, cand Mazare intrase in ultimul an din primul mandat.

Corpul de Control, unealta de constrangere

In luna august, au venit pentru verificari angajatii corpului de control al Primariei si au spus ca nu este curatenie, apoi i-au retras lui Vasile Costica Certificatul de Oportunitate. Au urmat si alte controale si toate au culminat cu inchiderea oborului. Astfel, pe 25 august 2003, primarul Radu Stefan Mazare a semnat dispozitia de oprire a activitatii targului detinut de Vasile Costica, in baza referatului intocmit, atentie, a doua zi, pe 26 august, acelasi an. Prin documentul in cauza se comunica firmei Diacomi Company SRL ca i se suspenda Certificatul de Oportunitate nr. 5232/30.07.2003, eliberat de Primaria Municipiului Constanta. La doar o saptamana de la falimentul targului, la mica distanta se deschidea un altul, avand ca actionari cativa acoliti ai primarului, reuniti sub cupola unei societati denumite Varianta SRL. Atunci, potrivit documentelor de la Oficiul Registrului Comertului, actionari erau Cristian Gheorghe Darie, consilier judetean, fratele sau, Valentin Darie, cu cate 15 procente, Ozghen Husein, cu cinci la suta, si societatea comerciala Mega Development SRL, cu 65 de procente. Aceasta ultima firma are ca proprietar pe Sorina Hortolomei Moscu, o apropiata a primarului Radu Stefan Mazare. Pentru construirea si darea in folosinta a oborului se face un contract de asociere, in care primaria pune la dispozitie terenul, iar SC Varianta SRL investitia. In ciuda protestelor lui Vasile Costica si a castigarii in instanta a procesului intentat pentru inchiderea noului targ, aceasta a functionat pana in urma cu doua-trei luni, pe locatia din bulevardul Aurel Vlaicu.

Cine sunt asociatii?

Unul dintre acestia este consilierul judetean, ales pe listele PSD, Cristian Gheorghe Darie. El a intrat in hora administratiei in anul 2004, pe listele echipei lui Radu Mazare si este sotul notaritei Ruxandra Darie, notarul de casa al primariei. Este mai nou in politica, insa mai vechi in afaceri. Darie conducea un adevarat holding concentrat sub denumirea de "General Group", societate care, la o alta documentare a cotidianului ZIUA de Constanta, era plina de datorii la stat. Societatea detine, alaturi de fratele sau, Valentin, actiunile majoritare in firmele General Auto, General Turism, General Trading si General Auto Internat. Consilierul PSD, dar si Valentin, detin actiuni si in alte societati cum ar fi Darteca D&P SRL, Asociatii SRL si Varianta SRL. Mai trebuie spus ca ei mai detin, desi le-au mutat pe o alta firma in Satul de vacanta, si Casuta Teleorman. Un mic amanunt care nu trebuie omis este acela ca, in anul 2005, Darie a achizitionat in localitatea Horia terenuri, la o licitatie cu dedicatie, s-ar putea spune, pentru ca singurii participanti au fost Cristian Darie si compania Sisteme Internationale de Afaceri, a celebrului de acum Valentin Gheorghe Ionescu, un apropiat al primarului Radu Mazare, inca de pe vremea studentiei lor. La intrarea sa in Consiliul Judetean, Darie avea trecut in declaratia de avere ca este actionar la SC Varianta SRL, anii urmatori, la fel, pana in 2006, cand, brusc, in luna octombrie, toti actionarii se retrag, locul lor fiind preluat de compania Willridge Consulting Limited, cu sediul in Cipru, la Nicosia. Fratii Darie, desi nu mai sunt actionari, raman la noua firma, care poate fi si off-shore, doar ca administratori. Ca un facut, tot cam atunci, aceeasi schimbare de actionariat are loc si la SC Expo Fair&Trade SA, dar si la Compania de Servicii si Consultanta SA, aceasta din urma fiind actionara la mai multe firme din Constanta, printre care SC M&M Reciclyng SRL. Facand niste conexiuni, ca din intamplare, la Expo Fair&Trade SA, actionar este Rene Rohan, care este administrator si la Telegondola, iar un anume Marius Bogdan Pasa, care este administratorul de la Expo Fair & Trade SA, are aceeasi functie si la Sisteme Internationale de Afaceri. Pentru ca increngatura sa fie si mai complicata, in luna iunie a anului trecut, niste developeri spanioli infiinteaza la Bucuresti SC Gran Via Varianta SRL, care va asigura probabil finantarea proiectului imobiliar de pe locatia fostului obor de legume si fructe. Mergand mai departe, in septembrie, tot anul trecut, se infiinteaza SC Asociatii Servicii SRL, unde alaturi de Cristian Darie, Valentin Darie si Cristian Maricel Cirjaliu, consilier PSD de Agigea, este actionar si Radu Babus, directorul general al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat, un alt om instalat, de Radu Mazare, la o institutie subordonata primariei. In numerele noastre viitoare vom continua prezentarea acestei increngaturi pentru a vedea, de fapt, unde duce.

Scris de: {autor}(DSS){/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție, șoferi! Transport agabaritic pe traseul Agigea– RoRo-Arefu

10 May 2024 315

Veste bună pentru fani Un nou film din seria „Stăpânul Inelelor" urmează a fi lansat în 2026

10 May 2024 415

ANOFM organizează bursa locurilor de muncă. Evenimentul va avea loc și la Constanța

10 May 2024 335

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidat PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța - „Voi promova transparența, inovația și o administrație în slujba cetățenilor”!

10 May 2024 475

Nouă candidați se luptă pentru funcția de primar al Capitalei! Care este situația la primăriile de sector

10 May 2024 392

Porniți la drum? Vedeți cum se circulă pe drumurile din țară! Situația pe A2 București-Constanța

10 May 2024 318

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Gabrielei Babalîc, secretar general al comunei Vulturu (DOCUMENT)

09 May 2024 439

Firme Constanța BRomania și Micutzu dizolvă firma pe care o dețin la Constanța

09 May 2024 594

Cumpărări directe Constanța Prodesign Architecture SRL se ocupă de proiectarea lucrărilor de reabilitare de la Centrul de Zi pentru persoane adulte cu dizabilități Techirghiol (DOCUMENT)

09 May 2024 455

Colonel Leontin Rădulescu a preluat comanda Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța (FOTO)

09 May 2024 627

Actorul Florin PIersic se află în stare gravă

09 May 2024 500

Firme Constanța Ralso Services SRL din Vama Veche are un nou administrator

09 May 2024 326

Județul Constanța Explozie de butelie în localitatea General Scărișoreanu! Intervin pompierii

09 May 2024 593

ISJ Constanța, la judecată cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Ce spune Sorin Mihai, inspectorul școlar general

09 May 2024 384

Infotrafic Cum se circulă astăzi, 9 mai 2024, la orele dimineții

09 May 2024 417